Ga naar hoofdinhoud

Witte gevels sieren woongebouw Kade Noord

gevels

Aan de Noorderhaven in Zutphen is woongebouw Kade Noord gerealiseerd. In opdracht van Heijmans Vastgoed hebben KCAP en Zecc Architecten een gesloten bouwblok ontworpen met 134 woningen die liggen rondom een gemeenschappelijke binnentuin en half verdiepte parkeervoorziening. Zecc Architecten ontwierp 81 woningen en was verantwoordelijk voor de technische uitvoering van het gehele project. KCAP maakte het ontwerp voor het hoekblok met 53 appartementen en voor het landschap van het binnenhof.

Kade Noord is een belangrijk onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling Noorderhaven Zutphen op basis van het stedenbouwkundig plan van KCAP. Binnen dit ontwikkelkader transformeert het voormalig industriegebied ‘De Mars’ tot een hoogwaardige, gemengde en levendige stadswijk.

Plint uitgevoerd in Belgisch hardsteen

De architectuur van Kade Noord is een eigentijdse vertaling van de statige witte panden van het historisch IJsselfront. Deze verwijzing is duidelijk afleesbaar door een moderne vertaling van de klassieke driedeling van plint, middendeel en kroon. Elke kroon bevat een unieke woning die herkenbaar is in de volumes en het gevelritme. De plint is uitgevoerd in Belgisch hardsteen en vormt het verbindende element tussen alle woningen in de twee delen van het bouwblok van KCAP en Zecc Architecten.

Witte gevels

De plint krijgt een verbijzondering bij de entrees, de toegang van de parkeergarage en de hoge poort naar het binnenhof. De referentie naar het IJsselfront vertaalt zich ook in de materialisering van de gevels in het middendeel met schakeringen van wittinten, uitgevoerd in sierpleister, keimwerk en lichte bakstenen. De dynamisch vormgegeven kronen zijn uitgevoerd in natuurstenen leien.

Grote ramen en royale balkons

Het woonblok Kade Noord omvat een grote verscheidenheid aan woningtypen: compacte appartementen, maisonnettes, penthouses, en 4,5 verdiepingen tellende herenhuizen. Door de half verdiepte parkeergarage ontstaan unieke ruimtelijke mogelijkheden voor de appartementen in de onderste lagen. Zo zijn er woningen met een extra hoge leefruimte op de begane grond, bel-etage appartementen met veel privacy of woningen met 4 meter hoge woonruimtes op de eerste verdieping met zicht op de haven. Vanwege de bijzondere vorm, extra hoogte en de commerciële ruimte op begane grond is het hoekblok ontworpen als zwaartepunt van het ensemble. Door middel van grote ramen en royale balkons profiteren deze appartementen optimaal van de ligging op de hoek met uitzicht op het water en de haven. 

Gemeenschappelijke binnentuin

De leefruimtes zich zo veel mogelijk aan de havenzijde en het binnenhof. De appartementen op de begane grond zijn voorzien van eigen voordeuren aan de straat. De gemeenschappelijke binnentuin werd door KCAP ontworpen als een landschap met rijke beplanting van gevel tot gevel. De tuin is geïnspireerd op het Zutphense landschap met de typische hofjes, de IJssel, de dijk, en de uiterwaarden. Een ‘oneindig dijkje’ refereert aan de historische vestingstructuur. De verhoging wordt ingezet als verbindend element en om privégebieden en collectieve ruimtes duidelijk te definiëren. Daarnaast biedt de dijk voldoende grondpakket om volwassen bomen op de parkeergarage te planten. De groene tuin verbetert het microklimaat, bindt CO2, vergroot de biodiversiteit en realiseert aspecten klimaatadaptiviteit. Onder andere door tijdelijk regenwateropvang in een retentiebekken onder de beplanting. Het opgevangen water wordt teruggevoerd, gebruikt als bewatering van de planten of gefaseerd afgevoerd naar de riolering.

Projectgegevens
Architecten KCAP, Zecc Architecten
Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed
Programma:  21.000 m2 woonblok met 134 woningen (116 appartementen en 18 eengezinswoningen), 250 m2 commerciële ruimte, 5.000 ondergronds parkeren (155 parkeerplaatsen) en 4.000 m2 landschap (binnentuin)
KCAP: ontwerp hoekblok met 53 appartementen en commerciële ruimte, ondergrondse parkeergarage en landschapsontwerp binnenhof
Zecc Architecten: ontwerp 63 appartementen, 18 eengezinswoningen en technische uitwerking van het hele project
Tijd: 2017 – 2021
Participerende partijen: Perée Bouwadvies (constructie), Nieman Raadgevende Ingenieurs (bouwfysica, brandveiligheid), Heijmans Woningbouw Oost (aannemer).
Fotografie: Ossip van Duivenbode

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.