Ga naar hoofdinhoud

Woongebouw de Bocht: terrasgebouw met complexe stapeling

bocht

Woongebouw De Bocht op het Cruquiuseiland in Amsterdam-Oost is opgeleverd. In opdracht van Amvest ontwierp LEVS architecten dit witte terrasgebouw met getrapte toren midden in de nieuwe wijk. Met een hoogteaccent van vijftien lagen is het herkenbaar vanuit de wijde omgeving. De Bocht is volgens LEVS een antwoord op de vraag hoe we dicht op elkaar kunnen wonen en toch leefbare, gelijkwaardige buurten met mooie, eigentijdse gebouwen krijgen.

De Bocht staat in het hart van het eiland, aan het water, naast een café, brouwerij, restaurant en toekomstige winkels. Tien jaar geleden nog was dit een leeglopend industrieel havengebied. Nu ontstaat hier een nieuwe woonwijk. Toch blijft het industriële en maritieme karakter onderdeel van de plek.

Complexe stapeling

Het woongebouw loopt op van 7 lagen tot een hoogteaccent van 15 lagen. In deze complexe stapeling passen 110 koop- en huurwoningen voor de sociale en vrije sector, 11 drielaagse stadswoningen aan de haven en de intieme tussenstraat en 700 m2 commerciële ruimte aan de straatzijde. In de kern van het gebouw bevinden zich de drielaagse parkeergarage, bergingen en een fietsenstalling. Daarbovenop een binnentuin, voor iedereen toegankelijk.

LEVS heeft in het ontwerp veel aandacht besteed aan lichte, ruime entrees en slimme verbindingen van de gedeelde ruimtes voor alle bewoners zoals de binnentuin, de haven, de garage en de fietsenstalling. De ingangen in de toren en aan het water hebben hoge vides met veel glas. In de toren verbindt een vide vier verdiepingen. Van het lichte trappenhuis aan de straat kijk je op twee niveaus de inpandige parkeergarage in. Zo kunnen bewoners elkaar zien en ontmoeten op meerdere plekken in en rondom het gebouw.

Prefab in BIM

De Bocht is volledig uitgewerkt in BIM. Het plan is opgebouwd uit prefab elementen, zodat het steigerloos opgebouwd kon worden. Alle gevelelementen – circa duizend – worden volledig afgemonteerd in de fabriek. De helft ervan zijn sandwichelementen, compleet met beton, metselwerk, isolatie, kozijnen, glas en gevelroosters. De speciale wit-bruine baksteen refereert aan het maritieme en het industriële.

Projectgegevens
Programma: 20.300 m² met 124 woningen (42 huur- en 52 koopwoningen, 19 sociale huur, 11 stadswoningen), 700 m² commerciële ruimte, inpandige parkeergarage
Locatie: Cruquiuseiland, Amsterdam
Opdrachtgever: Amvest
Ontwerp: LEVS architecten
Aannemer: Koopmans
Landschapsontwerp: Buro Lubbers
Foto’s: Ossip van Duivenbode

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.