Ga naar hoofdinhoud

Woongebouw SUD vormt kop van bouwblok

woongebouw

De Kop Zuidas laat zich lezen als een scharnierpunt in Amsterdam. De noordzijde van de locatie is de Zuidelijke wandelweg; de historische grens tussen het Plan Zuid van Berlage en het zuidelijk gelegen groene Amstelland. Het door Office Winhov ontworpen woongebouw SUD vormt de kop van een bouwblok en ligt frontaal aan het plein dat het centrum vormt van het oostelijke deel van de Zuidas.

Halfopen blokstructuur

De halfopen blokstructuur in het plangebied speelt in op de twee stedenbouwkundige tradities van de aangrenzende Rivierenbuurt: het ‘klassieke’ gesloten bouwblok met een binnenterrein uit het Plan Zuid en de ‘moderne’ strokenbouw aan de zuidrand van de Rivierenbuurt die de voorlopers vormen van het AUP van Van Eesteren.

Loggia’s met een vouwpui

SUD bestaat uit een ondergrondse parkeergarage en een plint met bedrijfs- en winkelruimten met daarboven 45 comfortabele en hoogwaardig afgewerkte stadsappartementen. De appartementen variëren in grootte van 60 tot 200 m2 en hebben een netto verdiepingshoogte van 3 meter. Twee penthouses van 200 m² bekronen het gebouw. De woningplattegronden en architectuur van de moderne gebouwen van het Plan Zuid, zoals De Wolkenkrabber van Arthur Staal en de Zonnehof van Dick Greiner, vormen een belangrijk referentiepunt voor het ontwerp van SUD. In de woningen zijn de ruimtes steeds geschakeld en direct verbonden met een buitenruimte. Loggia’s met een vouwpui vormen een deel van de woonkamer. De woningen zijn voorzien van erkers die zich rond het gebouw vouwen en het gebouw haar sculpturaliteit verlenen.

Metselwerk

Traditioneel stedelijke materialen zijn op eigentijdse wijze in het ontwerp van SUD verwerkt. In de gevel is een harde Wittmunder klinker met een zachte glans en een rijke kleurnuance in een blokverband toegepast. De afgeronde hoeken van het metselwerk en het decoratieve verband ter plaatse van de erkers spelen in op het sculpturale karakter van het gebouw. De tweelaagse plint is uitgevoerd in Muschelkalk natuursteen die zich vervlecht met het metselwerk. De natuursteen komt in de dakrand beëindiging en spuwers terug waardoor een klassieke proportionering ontstaat met een plint, middendeel en bekroning.

Gastvrije ontvangst in woongebouw

Bijzondere aandacht is uitgegaan naar de ontvangst en gemeenschappelijke ruimten in het gebouw. De natuurstenen bekleding van de plint is hier gecombineerd met terrazzo vloerafwerkingen en gekleurde wandvlakken. Postkasten, natuurstenen bankjes en bijzondere deurgrepen complementeren het beeld. Ze vormen de gastvrije ontvangst voor een woongebouw dat zich voegt in de Amsterdamse traditie van het comfortabel stedelijk wonen.

Projectgegevens
Project: Kop Zuidas Kavel G1: ‘woongebouw SUD’
Adres: Zuidelijke Wandelweg / Gaasterlandstraat, Amsterdam
Architectuur: Office Winhov
Ontwerpteam: Jan Peter Wingender, Jasper Ten Bosch, Camille Moreau, Troy Fawcett, Elena Bellochio
Programma: Parkeerkelder 47 plaatsen en bergingen, Begane grond 550m2 commerciële ruimte, 45 koopappartementen variërend van 65m2 tot 200m2, Gemeenschappelijk binnenterrein
Ontwerp: van 11-2016 tot 04-2018
Uitvoering: van 05-2018 tot 06-2020
Ingebruikname: juni 2020
Opdrachtgever prijsvraag: COD Development Pioneers
Stedenbouwkundig plan: Gemeente Amsterdam Zuidas
Tuin: Buro Robert Broekema
Constructeur: Van Rossum
Installaties: Hiensch Engineering
Bouwfysica: LBP Sight
Aannemer: Slokker Bouwgroep
Bruto oppervlakte: 8900 m2
Netto oppervlakte: 7270 m2
Duurzaamheidsklasse: EPC 0,15
Contact opdrachtgever (referentie): Jelle de Groot
Contact aannemer: Johan van Egdom
Toegepaste materialen: Wittmunder klinker, Candido Terrazzo, Mutsaerts natuursteen
Fotografie: Stefan Müller

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.