Ga naar hoofdinhoud

Woongebouwen The Gustav verkennen een nieuwe manier van wonen

woongebouwen

The Gustav is een woonensemble op de Zuidas, met twee afzonderlijke woongebouwen en verschillende woningtypologieën gericht op jonge bewoners. Het ontwerp is van KCAP Architects&Planners. Beide gebouwen zijn gesitueerd bovenop een gemeenschappelijke parkeergarage en zijn verbonden door een semi-openbare groene binnenruimte op de begane grond. De uitstraling en materialisering van de gebouwen zijn licht en modern. Beide volumes zijn samengesteld uit doorlopende horizontale banden gevuld met bakstenen panelen in een warm witte tint en met een reliëfwerking.

Creëren van hoogwaardige open ruimtes

Grote ramen creëren een visuele verbinding van binnen naar de omringende groene buitenruimtes die door opdrachtgever en architect als een ware verlenging van het interieur worden beschouwd. “Het doel van het project is het creëren van hoogwaardige open ruimtes, op verschillende niveaus, die van bijzonder belang worden geacht in een dichtbebouwde wijk als Amsterdam Zuidas”, aldus Han van den Born, architect en voormalig partner bij KCAP.

Technische installaties geïntegreerd in landschap

Het noordelijke gebouw langs de meer stedelijke en zakelijk georiënteerde Mahlerlaan bestaat uit 96 studio’s en gemeenschappelijke ruimtes op elk niveau. Een groot dakterras waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en kunnen werken en ontspannen, is ontworpen door KCAP om een oase van rust te creëren. Technische installaties zijn geïntegreerd in een golvend heidegraslandschap. De gekozen planten nodigen insecten en vogels uit om de ruimte te delen met wie wil genieten van het panorama of gewoon wil ontspannen in de open lucht, waardoor het dak verandert in een biotoop.

Lichte gevels

Op de begane grond opent een transparante plint naar het omringende stadsleven. Een café nodigt uit om te genieten van de semi-openbare groene binnentuin die de parkeergarage tussen de twee gebouwen van het ensemble overdekt. Het concept van de binnentuin is door KCAP ontwikkeld als “tuinkamer”, dat wil zeggen; een tweede en groene woonkamer. Deze binnenplaats is ontworpen als een compacte versie van een berken-eikenbos, waardoor een warme en intieme sfeer ontstaat. Een witte betonnen band, gerelateerd aan de lichte gevels, wordt getransformeerd tot één lang architectonisch buitenmeubel in de tuin.

Witte betonnen elementen

Het terrasvormige gebouw aan de zuidelijke rand van het perceel combineert 19 kleine studio’s op de lagere niveaus met 29 royale appartementen op de bovenste verdiepingen. Privétuinen, grote balkons en dakterrassen verrijken de woningen met extra buitenruimte. Het landschapsconcept van deze ruimtes volgt de ideeën achter de groene binnenplaats met witte betonnen elementen op de begane grond om de visuele impact van het totale project te verenigen.

Buitenruimte voor collectief gebruik

Als antwoord op de hoge eisen die gesteld worden aan betaalbare woningen, verkent The Gustav een nieuwe manier van wonen, waarbij compacte wooneenheden aangevuld worden met gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes voor collectief gebruik als verlengstuk van de individuele woonomgeving. Het dakterras, de tuin, de gemeenschappelijke ruimtes en het café op de begane grond zijn plekken die dagelijks de kwaliteit van stedelijk wonen verrijken, sociale interactie bevorderen en informele ruimte bieden.

The Gustav telt in totaal 10.750 m² en biedt 144 appartementen variërend tussen 32 en 137 m², 490 m² winkelruimte en een ondergrondse garage voor 48 auto’s en 22 scooters, evenals een fietsenstalling die toegankelijk is via een trap met een automatische band. The Gustav is het derde project van KCAP in de Amsterdamse Zuidas naast het hotel- en kantoorensemble 2Amsterdam en het woonblok Django.

Projectgegevens

Opdrachtgever: Zuidschans CV, Haarlem (een samenwerking tussen BPD en AM)
Architect: KCAP Architects&Planners
Aannemer: BAM Wonen
Programma: 10.750 m2 BVO waarvan 144 appartementen / studio’s, 490 m2 winkel, 48 ondergrondse parkeerplaatsen, fietsenstalling
Bouwperiode: 2015 – 2020
Fotografie: Ossip van Duivenbode

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.