Ga naar hoofdinhoud

Woonkamer Villa M hangt boven talud

Woonkamer Villa M hangt boven talud

Voor een particuliere opdrachtgever ontwierp MIX architectuur Villa M die aan het meer onder aan de Grebbeberg in Rhenen ligt. Het uitzicht op deze plek aan het water is de basis van het ontwerp.

Na uitgebreide modellenstudies ontstond een bewerkte L-vormige plattegrond die de waterkant volgt en de tuin omarmt. De woonkamer hangt boven het talud en is gespannen tussen het meer en de tuin op de zon. Deze ligging resulteert in een prachtig uitzicht vanuit de woning en het vrije gevoel boven het water te wonen. Vanuit de hoge entreeruimte, met de trap als spil in de hoekverdraaiing, heb je een dubbelhoog uitzicht naar de natuur.

Uitkragende terrassen aan de open waterzijde zijn een verlengstuk van de woonruimte en versterken de relatie met het landschap. Ze zorgen ook voor zonwering voor de verdiepingshoge ramen en plasticiteit in de gevel. De straatzijde kenmerkt zich door de royale overkraging voor het parkeren van meerdere auto’s. Het volume daarboven heeft een krachtig ritme van uitkragende baksteen lamellen. Deze combineren privacy en lichtval in de gang. Aan de andere zijde van dit volume openen de slaapvertrekken zich naar de besloten tuin.

Duurzaamheid

De villa combineert een luxe uitstraling met duurzame keuzes zonder in te leveren op comfort. Drie bodemwarmtepompen verwarmen de woning in de winter en zorgen voor aangename koeling in de zomer. De warmtepompen hebben elk een eigen bron op circa 300 meter diepte. Triple glas, brede overstekken en automatische buitenzonwering dragen ook bij aan het voorkomen van ongewenste opwarming. Op het dak liggen pv-panelen en de woning is voorbereid op de plaatsing van zoutaccu’s. Als deze op hun plek staan is de woning volledig off-grid, met het behoud van luxe, zoals de wellnessruimte in het souterrain.

Grove leisteen

Een zorgvuldige materialisatie vergroot de natuurbeleving vanuit de villa. De plint komt omhoog uit het groene talud en is uitgevoerd in grove leisteen. Boven deze massieve plint komt de juist lichtere bouwmassa extra los van het talud. De gevels zijn uitgevoerd in de lichtgrijze baksteen Kolumba. De langformaat steen versterkt de horizontale geleding en de relatie met het uitzicht. De hardhouten gevellamellen passen bij de natuurlijke omgeving. Hardglazen balustrades en wit gestucte plafonds van de terrassen maken de woning af.

Custom-made stenen

Voor de villa ontwikkelden MIX architectuur en het Deense Petersen Tegl verschillende unieke formaten voor toepassing aan de buiten- én binnenzijde van de woning. Deze custom-made stenen zijn onder meer gebruikt voor de verticale lamellen aan de straatzijde en voor de diverse stompe en spitse binnen- en buitenhoeken.

Projectgegevens
Locatie: Rhenen
Architectenbreau: MIX architectuur
Opdrachtgever: Particulier
Aannemer: Morrenbouw, Woudenberg
Constructeur: WSP
Interieurarchitect: Marco van Veldhuizen
W-installateur: Campus
E-installateur: Delektro
Adviseurs: Visietech, BTB Titselaar
Fotografie: Riesjard Schropp

Lees ook:
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.