Ga naar hoofdinhoud

Leidinglengte

Wat er in de kruipruimte gebeurt is meestal niet zo zichtbaar. Maar als deze elektricien consequent zo verkwistend is met zijn materialen, gaat zijn baas dat vanzelf merken aan zijn portemonnee. En per definitie is het natuurlijk zinloze verspilling.

Stalen diagrid in gevel geïntegreerd

De Vivaldi-toren aan de A10 heeft een draagstructuur met diagonale stalen kolommen in de langsgevels.

Premium

Renovaties

Het rechtse pand is ‘gerenoveerd’. Het linkse is er misschien ook wel aan toe, maar dan liever niet op de manier waarop het rechtse is aangepakt. Ook bij renovatie mag enig oog voor detail niet ontbreken.

Dorpel

Waar voor de voordeur een maximale dorpelhoogte van 20 mm geldt, ontbreken eisen voor de bergingen. Maar dat meer dan 30 cm wat al te veel is, kan toch iedereen ook zonder normen wel bedenken?

Dilatatievoeg

Is hier nog sprake van een dilatatievoeg? Op identieke plaatsen in het project zijn er dilataties die zelfs tot drie centimeter openstaan. Ook niet goed , maar daar hebben de stenen nog wel ruimte om uit te zetten.

Dakgoot

Hier renoveert een klussenbedrijf een helft van een 2-onder-1-kap woning. Hij heeft gedacht de goot te vervangen door een kunststof goot die aansluit op de goot van een andere woning

Geen meesterschap

Het monteren van zonwering is een vak apart. Al die beugeltjes en afstandhouders vergen veel geduld. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Ook bij de vakman gaat er natuurlijk wel eens iets mis. Maar de vakman die bij deze school in Almelo aan het werk is geweest, maakte het wel erg bont.

Hemelwaterafvoer

Waarom deze hwa zo’n vreemde bocht maakt laat zich niet gemakkelijk raden. Misschien een plaatselijke beschadiging die zich op deze manier makkelijker liet repareren dan met een recht stuk ertussen?

Verfraaiing van goot

Sommige woningontwerpen schreeuwen blijkbaar om verfraaiing. En dus moest er hout onderaan de goot. Vraag is of dit nog enige functie heeft en of de bewoners – die de rekening hiervoor betalen – ervan gecharmeerd zijn.

Borstwering

Rondom het hele gebouw loopt deze borstwering met aluminium waterslag door van kolom tot kolom. Behalve bij deze ene vluchtdeur. Die was blijkbaar niet in het ontwerp meegenomen en niet uitgedetailleerd.

Decentrale WTW achter monumentale gevel

Het St. Paulusgebouw is verbouwd. Met gedecentraliseerde klimaatbeheersing werd aan bouwfysische eisen voldaan zonder het monument aan te tasten.

Premium
Bouwwereld #07/2022
Bekijk Editie

Poll

Als we te snel bouwen, zonder te innoveren, dan sluiten we onze ogen voor andere problemen dan de woningnood

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...