Ga naar hoofdinhoud

Geluidlek bij dilatatie in woningscheidende wand

Soms kan een klein geluidlek grote gevolgen hebben op de geluidhinder in een woning. Het lastige is dat bewoners vaak geen idee hebben waar de zwakke plek in de constructie zit. Wat in dergelijke gevallen altijd werkt is meten met continue roze ruis.

Premium

Gevel PI59 foutloos gemonteerd door grondige voorbereiding

Door de beperkte bouwtijd is de gevel van PI59 volledig op papier uitgewerkt voordat er één handeling werd verricht op de bouwplaats.

Premium

Privatisering bedreigt de bouwveiligheid: politiek, grijp in!

Op 19 april 2024 wijdde Omroep Max in Meldpunt voor de derde keer een uitzending aan trapliften. Er ontstaat namelijk…

Premium

Isolatiewaarde schil jaren 50-flats naar nieuwbouwniveau

Woningcorporatie Haag Wonen liet 78 woningen in Den Haag aan de buitenkant inpakken. Het resultaat: een isolatiewaarde van Rc 4.7.

Premium

Energie uit de ventilatielucht

Ventilatielucht/water-warmtepompen zijn na een periode van kwakkelen nu nadrukkelijk met een opmars bezig. Door een lagere energievraag van goed geïsoleerde woningen én een groter vermogen van de nieuwste ventilatielucht/water-warmtepompen, wordt het toepassingsgebied van de duurzame techniek steeds groter. Groot voordeel is dat een geluidproducerende buitenunit niet nodig is.

Premium

Nieuwe dakopbouw veroorzaakt lekkage

Een woning in het westen van het land wordt voorzien van een dakopbouw. Na plaatsing ontstaat een lekkage in het plafond van het centrale trappenhuis.

Premium

Domotica zorgt voor geluidlek woningen

Domotica is een relatief recente ontwikkeling, en zal naar verwachting steeds meer en vaker toegepast worden. Daarmee neemt ook de kans op fouten toe, zo ondervond LBP|Sight bij een geluidsmeting op locatie.

Premium

Martijn Nijland over vastgoedfinanciers: ‘Zonder duurzame portefeuille sta je vroeg of laat buitenspel’

Martijn Nijland is gepokt en gemazeld in de vastgoedfinanciering. Hij ziet dat bancaire en non-bancaire vastgoedfinanciers steeds vaker meer zekerheid willen over het duurzame karakter van gebouwen. Bovendien is hij van mening dat gebouweigenaren, ontwikkelaars en investeerders beter op duurzaamheid moeten inspelen. Om dat concreet te maken riep hij als zelfstandig ondernemer Paris Proof Real Estate Finance (PPREF) in het leven.

Premium

Demontabel gevelsysteem voor sporthal Waddinxveen

De Gouwehal, de nieuwe sporthal in Waddinxveen is op allerlei fronten een circulair bouwproject. Delen van de hoofddraagconstructie bestaan uit donorstaal, de constructie is volledig demontabel en als klap op de vuurpijl is voor het eerst in Nederland het modulaire en losmaakbare gevelsysteem Ciskin toegepast met herbruikbare materialen.

Premium

Zwarte gevel verliest zijn kleur

De gevels van het Leidsche Rijn College zijn sinds 2006 bekleed met glanzende zwarte panelen. Die verliezen op vele plaatsen hun mooie kleur.

Premium

Konijn op rode lijst: In Utrecht geen vrijstelling bij omgevingsvergunning meer voor Flappie

Wie een omgevingsvergunning wil aanvragen in de provincie Utrecht, zal vanaf september moeten nagaan of het beoogde project schadelijke gevolgen kan hebben voor konijnen en hazen. De provincie Utrecht heeft deze twee diersoorten namelijk van de zogeheten vrijstellingslijst gehaald. Volgens Bouwend Nederland maakt dit het bouwproces in de provincie “nog complexer dan het al was”.

Premium

Minister luistert naar houtsector: biobased beter gewaardeerd in MPG

Houten constructiematerialen zullen toch een betere waardering krijgen in MPG-berekeningen. Dat is de uitkomst van een uitgebreid overlegtraject tussen het ministerie en brancheverenigingen, waaronder Bouwend Nederland en NEPROM. De nieuwe MPG is inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd.

Premium

Vrouwelijke gevel van 3D-gefreesd prefab metselwerk

In het hart van het Museumkwartier in Amsterdam ligt de chique P.C. Hooftstraat. Daar staat een ‘stoere dame’ op hoge hakken. Voor het ontwerp van de gevel liet Dok Architecten zich inspireren door het sculpturale metselwerk van de Amsterdamse kunstenaar Hildo Krop. Steenfabriek Vogelensangh maakte een speciale baksteen voor de gevel. Meesters In verwerkte die tot 3D-gefreesde prefab metselwerk elementen.

Premium

Bouwwereld #04/2024

In deze editie van Bouwwereld alles over: Transformatie: PI59 Kantoorgebouw Amsterdam-Zuid heeft een nieuwe opvallende gevel; Nieuwbouw: Modulaire sporthal losmaakbaar…

Digitaal Magazine