Ga naar hoofdinhoud

Klimaatadaptieve Stadstuin wint Lighthouse Award 2021

Klimaatadaptieve Stadstuin Van Hasselt wint Lighthouse Award 2021

De klimaatadaptieve Stadstuin Van Hasselt heeft de Lighthouse Award 2021 gewonnen. Onder het motto ‘we can stand the rain!’ is de inzenders dit jaar gevraagd naar slimme ideeën voor een watervaste gebouwde omgeving. De jury vindt de de wijze waarop hier een saai parkeerterrein wordt getransformeerd tot een boeiende waterbergende stadstuin enorm inspirerend. Except Integrated Sustainability, de gemeente Roosendaal en Ingenieursbureau RHDHV namen de Lighthouse Award 2021 op 10 september in ontvangst op de Jaardag van de Lighthouse Club Nederland op het HEMbrugterrein in Zaanstad.

Watervast gebied

“Stadstuin Van Hasselt brengt groen terug in het centrum van Roosendaal. Het is uniek in Nederland dat er parkeerplaatsen verdwijnen om plaats te maken voor groene ruimte”, aldus de trotse winnaars. “We hopen dat dit voorbeeld wordt gevolgd door veel meer gemeentes in Nederland. Zo creëren we een watervast én prettiger stedelijk gebied.”

Van parkeerterrein naar stadstuin

Midden in de tuin is het Beekdal de ruggengraat van het park. Deze waterweg is het laagste punt en een waterreservoir voor de omgeving. De beplanting in de stadstuin is speciaal geselecteerd om water vast te houden. De tuin heeft ook een publieke functie. Hij wordt gebruikt voor buitenlessen over natuur, stadsecologie en klimaat en voor culturele programma’s van de schouwburg en het museum in de buurt. Met het herstel van het stadsgroen keert ook een knooppunt terug in de lokale infrastructuur, dat verschillende spraakmakende ruimtes met elkaar verbindt. “Het toont lef en ambitie om een parkeerterrein om te bouwen tot stadstuin”, verklaart de jury haar keuze. “De hoogteverschillen in de tuin verbeteren niet alleen de mogelijkheid tot regenwateropvang, ze creëren ook een prachtig landschap in stedelijk gebied.

Realisatie

Stadstuin Van Hasselt wordt in het najaar van 2021 gerealiseerd. “Het plan is zeer concreet en heeft een grote voorbeeldfunctie. Dit kan en moet op veel meer plekken voor een gebouwde omgeving die wateroverlast voorkomt, verdroging vermindert en prettiger is om in te verblijven.”

Andere genomineerden

Naast Stadstuin Van Hasselt waren Flat 1 en Resilience by Design MRA genomineerd voor de Lighthouse Award 2021. Flat 1 is een appartementengebouw in ’s-Hertogenbosch voor sociale huur met een retentiedak waarop ook ruimte is voor intensieve vegetatie. Een creatieve en gedurfde keuze, omdat het dak niet alleen toegankelijk is voor bewoners, maar zelfs samen met hen wordt ontworpen. Resilience by Design beantwoordt de vraag hoe klimaatadaptatie een ‘normaal’ onderdeel wordt van investeringen in gebiedsontwikkeling in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Met haar schaalgrootte en tijdshorizon tot 2100 zorgt dit brede perspectief voor grote inzichten.

Jury

De vakjury bestaande uit Liesbeth van der Pol, Olaf Lukkassen, Stefan Kuk en Ronald Huikeshoven beoordeelden de inzendingen onder leiding van juryvoorzitter Boudewijn de Bont op impact, creativiteit, voorbeeldfunctie, haalbaar- en schaalbaarheid en op aansluiting bij het thema ‘we can stand the rain!’.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.