Ga naar hoofdinhoud

Woonboot van het Jaar 2020

De gerenoveerde woonark ‘Ark van Kiek’ uit Oud Ade is de winnaar van de VLOT-verkiezing Woonboot van het Jaar 2020. Volgens de jury onderscheidt de ark van bewoner Kiek van der Poel zich door de ‘eigengereidheid, durf en inzet van de maker’. De andere genomineerden woonboten waren varend woonschip Frisia XV en waterwoning Floating Home, beiden liggen in Amsterdam.

Panoramaraam van 14 meter breed

Met eenvoudige middelen is in de Ark van Kiek optimaal gebruikgemaakt van de mogelijkheden, de locatie en de wateromgeving’, aldus de jury over de winnende waterwoning. Eyecatcher van de ark is een panoramaraam dat over de volledige zijde van de ark is geplaatst – het glas is maar liefst 15 meter breed. ‘Of je nou kookt of in bad zit, je hebt altijd breed uitzicht over het water. Aan de zonnige en windvrije walkant staat de harmonica-pui een groot deel van het jaar helemaal open, zodat je half buiten woont.’

Slimmigheidjes die zijn ingebouwd

De jury heeft veel lof voor de slimmigheidjes die architect Theo Rooijakkers inbouwde. ‘Een sleuf boven het bed laat licht uit de daklichten in de gang én op het bed vallen. Uit de wand komen twee velletjes wc-papier; de rollen zijn weggewerkt in de kast erachter. In de bedstee is het nachtkastje een vakje dat aan de andere kant een kastje is voor je sleutels.

Meer erkenning voor wonen op het water

Waterwoonplatform VLOT organiseert sinds 2014 de Woonboot van het Jaar-verkiezing, met als doel een betere regelgeving voor wonen op het water en meer erkenning voor deze levensstijl.

Fotografie: Kathelijne Verhoef

In Bouwwereld nummer 7 van 2021 verschijnt een uitgebreid artikel over de verkiezing Woonboot van het Jaar.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *