Ga naar hoofdinhoud

Zelfhelend beton genomineerd voor De Nederlandse Innovatieprijs

zelfhelend beton

Zelfhelend beton van Basilisk Self-Healing Concrete is genomineerd voor De Nederlandse Innovatieprijs 2022. Naast innovatief vermogen is de positieve impact die de innovatie heeft op mens en milieu doorslaggevend. Een vakjury bepaalt samen met het publiek wie dit jaar de prijs op zijn naam schrijft.

Scheuren in beton ontstaan al vanaf het moment dat dit gestort wordt. Om een bouwwerk toch stevig te houden wordt beton versterkt met wapeningsstaal. Dat staal kan door vocht dat via de betonscheurtjes binnenkomt gaan roesten, het bekende betonrot. Door zelfhelend beton, een uitvinding van professor Henk Jonkers (TU Delft), is dat verleden tijd en is er ook nog eens aanzienlijk minder wapeningsstaal nodig.

Werking zelfhelend beton

“Dankzij een innovatief mengsel worden er bacteriën toegevoegd aan het betonmengsel. Als er dan vocht in de betonscheuren komt activeert dit de bacteriën”, legt Managing Director Bart van der Woerd uit. “Eenmaal actief produceren deze bacteriën kalksteen dat de scheurtjes opvult en de scheur dus weer waterdicht maakt. Dat betekent: tot wel 40% minder wapeningsstaal, minder onderhoud en minder Co2.” Inmiddels wordt Basilisk Self-Healing Concrete al wereldwijd gebruikt. Meer uitleg in onderstaande video die voor de Nederlandse Innovatieprijs 2022 is gemaakt.

Stemmen op de winnaar

De winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2022 wordt voor 60% bepaald door de vakjury en 40% door de stemmers online. Daarmee heeft het Nederlandse publiek een grote invloed op wie de winnaar wordt. Stemmen kan tot 31 oktober 12:00 via deze link.

De vakjury bestaat dit jaar uit: Gerard Bakker (inspecteur-generaal NVWA), Hans Boumans (Technology Transfer Manager TNO), Jos de Groen (senior beleidsmedewerker SER), Thomas Grosfeld (specialist Innovatie en Topsectorenbeleid VNO-NCW), Donovan van Heuven (hoofdredacteur MT/Sprout ), Geert Huizinga (directeur Belangenbehartiging FME), Frederieke Leeflang (bestuursvoorzitter NPO), Greet Prins (bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel), Albert Jan Thomassen (directeur FBNet Familiebedrijven), Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap, Ministerie EZK) en Henk Volberda (juryvoorzitter).

De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2022 zal op 2 november op televisie te zien zijn in het programma De Wereld van Morgen om 21:30 op NPO 1. De prijs zal uitgereikt worden door Nick Schilder, tevens presentator van het programma.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Zelfhelend beton genomineerd voor De Nederlandse Innovatieprijs

  • Steven

    Een leuk filmpje van Basilisk, maar wat een onprofessionele term wordt daar gebruikt: “bewapening”. Formeel mag het van de Dikke van Dale, maar jargon is het niet.

    Toch gestemd op jullie, een geweldige vondst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.