fbpx Ga naar hoofdinhoud

Riante vensters urban villas Jeroen Bosch Park

Urban villas jeroen Bosch Park

Aan de Zuidkant van Den Bosch ontstaat een nieuwe skyline. Tussen twee landmarks, het Jeroen Bosch ziekenhuis en woontoren Jheronimus, ontwikkelt zich een interessant woongebied, het Jeroen Bosch Park. Drie appartementen- gebouwen, gerealiseerd naar ontwerp van Office Winhov, hebben riante vensters georiënteerd op het centrale Park.

Urban villas

West 8 maakte het stedenbouwkundige plan voor de transformatie van het voormalige kazerneterrein tot woonpark. De locatie ligt aan de zuidelijke randweg op de grens tussen de stad en de natuur. Het centrum van Den Bosch is dankzij de nieuwe Paleisbrug over het spoor dichtbij: je bent in 6 fietsminuten of in 20 minuten lopen in het hart van de oude stad. Aan de zuidkant grenst het terrein aan het landschap van de Gement, een natura 2000-gebied. Om die overgang tussen stad en natuur vorm te geven, is een parkachtige setting ontworpen. Rond een centrale tuin met meanderende wandel- en fietspaden, grasvelden en bomen, staan appartementengebouwen en aan de randen zijn parkeervoorzieningen. Alle gebouwen hebben hun entrees aan de centrale tuin, bewoners parkeren hun auto aan de randen van het gebied. Zo stuurt het stedenbouwkundig plan aan op een woongemeenschap waar de bewoners elkaar kennen doordat ze elkaar ontmoeten. En dat blijkt goed te werken, bevestigen bewoners van de urban villas.

Ensemble van 6 gebouwen

De verkoop verliep zo voorspoedig dat fase 1 en 2 in één bouwstroom zijn gerealiseerd. In juni 2017 zijn de eerste bewoners in hun nieuwe woningen in het Jeroen Bosch Park getrokken. Inmiddels staan er 5 woontorens en heeft een bestaand kazernegebouw een transformatie ondergaan tot restaurant en hotel. Op de zuid- en de westhoek van het driehoekige terrein staan woontorens van 10 en 14 lagen, naar ontwerp van Geurst en Schulze architecten. Tussen het restaurant en de hoge torens staan drie zeslaagse urban villas, ontworpen door architectenbureau Office Winhov.

Gevelmetselwerk

De derde fase is een langgerekt gebouw met 100 appartementen aan de noordzijde van het terrein, een ontwerp van dat architecten. Dat gebouw loopt trapsgewijs op van 4 naar 16 lagen en wordt eind 2019 opgeleverd. alle nieuwe gebouwen in het Jeroen Bosch Park hebben gevelmetselwerk in gesinterde gele en rode metselstenen. De verwantschap tussen de gebouwen komt ook tot uitdrukking in de terrasvormige beëindiging van alle gebouwen.

Bronskleurige aluminium kozijnen

Het ontwerp van Office Winhov omvat drie woongebouwen van elk 25 woningen. Een ruime entreehal aan de gemeenschappelijke tuin geeft toegang tot twee appartementen, lift, trappenhuis en de bergingen. De vier lagen erboven hebben elk vijf appartementen en de toplaag telt twee of drie appartementen. de bovenste twee lagen springen iets terug ten gunste van ruime terrassen. Architect Henk Tiegelaar van Winhov: “De gebouwen verspringen ten opzichte van elkaar en zijn zo gunstig mogelijk gepositioneerd ten opzichte van elkaar, het uitzicht en de bezonning. Door de vorm en indeling van de gebouwen hebben alle appartementen direct of overhoeks zicht op het park. Het metselwerk van de gevels is opgetrokken in gesinterde bakstenen in twee kleuren. De bronskleurige aluminium kozijnen kleuren goed bij het metselwerk.” De geanodiseerde aluminium kozijnen zijn samengesteld uit profielen van reynaers door gevelbouwer Van Hoesel Goirle.

Brede verdiepingshoge ramen

“De woonkamers hebben we voorzien van brede verdiepingshoge ramen die onbelemmerd en ruim zicht geven op de omgeving. Onze inspiratie hiervoor is Haus Lange in Krefeld van Mies van der Rohe, met zijn prachtige grote vensters.” De ramen zijn circa 2,4 meter hoog en 3,5 meter breed, op enkele plaatsen zijn de ramen tot 5 meter breed. Daarnaast zijn er aan de woonkamer openslaande deuren naar ruime balkons en terrassen. de balkons steken niet uit de gevel, maar zijn uit het volume gesneden, de lage metselwerk balustrades vormen een verlengde van de gevels. Deze geprefabriceerde balustrades zijn uitgevoerd in staand metselwerk. Daartussen bevinden zich de in het werk gemetselde penanten, in liggend metselwerk, en de aluminium kozijnen. “De aluminium ramen komen overal in de gevel voor maar moeten op diverse plekken wel aan verschillende randvoorwaarden voldoen, zoals geschikt voor triple-glas, doorvalveilig en plaatselijk ook brandwerend. onze wens was dat de kozijnen er wel hetzelfde uit zouden zien, overal met relatief smalle profielen. dat is goed gelukt.” De appartementen op de bovenste twee lagen zijn daar, waar geen terrassen of balkons zijn, voorzien van kozijnen met brede dubbele draaikiepramen, zodat bewassing van de ramen geheel van binnenuit mogelijk is. “Deze draai(kiep)ramen voor de bewassing hebben ook grote afmetingen, passend bij de overige grote ramen, precies wat we wilden”, verzekert de architect.

Projectgegevens
Locatie: Henri Dunantstraat Den Bosch
Programma: 75 appartementen
Opdrachtgever: Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Heijmans Vastgoed
Architect: Office Winhov
Aannemer: Heijmans Woningbouw
Gevelbouwer: Van Hoesel Goirle
Profielen: Reynaers Aluminium

De rubriek praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.