Ga naar hoofdinhoud

Schuifpui van 4.5 meter verbindt binnen en buiten

Schuifpui van 4.5 meter verbindt binnen en buiten

In het Twentse Geesteren realiseerde architect Dennis Weerink zijn eigen ‘schuurwoning’. Het werd een archetypische schuurvorm met een langgerekt gebouw dat zowel van dichtbij als veraf abstract is vormgegeven. De verbinding tussen binnen en buiten was daarbij een belangrijk uitgangspunt. Met onder meer een aluminium schuifpui van 4,5 meter hoog, won de woning de Reynaers Projectprijs 2021.

Door de zogenaamde Rood voor Rood regeling van de Provincie Overijssel kon Dennis Weerink, projectarchitect bij Reitsema & partners, een nieuwe woning bouwen op de plek van een oude landbouwschuur. In de architectuur refereert de woning aan de historie, met de archetypische vorm van een schuur. Hij gaf de schuurwoning de naam ‘Het Kleine Krikhaar’, naar de oude boerderij die er vroeger stond en die nog op oude landkaarten te vinden is. Het archetype van de schuur is uitgevoerd met een minimalistische vormgeving. Het uiterlijk wordt gekenmerkt door een strakke, monolithische houten bekleding van Platowood, in combinatie met grote glasvlakken. De achterliggende structuur is een draagconstructie van stripstaal van 30 x 200 mm. Daarop zijn de daken en wanden van hoogwaardig geïsoleerde sandwichpanelen gemonteerd. Dit zorgt voor maximale isolatie en voor de waterkering. Met deze bouwmethode was de woning heel snel wind- en waterdicht. De houten latten van gevel en dak konden er achteraf op worden gemonteerd en vormen nu één doorlopend geheel.

Grote glasvlakken

Dit archetype van een schuur herbergt een lichte en moderne woning, die met grote glasvlakken verbonden is met het landschap rondom de woning. Om het uitzicht en de beleving te maximaliseren, is de woning anderhalve meter opgetild en op een betonnen plint geplaatst. De spannende routing in het huis geeft telkens een andere kijk op de omgeving en het interieur: soms loop je langs het landschap, soms ernaar toe of ervan af, en soms vormt het de achtergrond voor de inrichting. De eettafel is georiënteerd op het westen, terwijl het kookeiland zicht biedt in zuidelijke en noordelijke richting. Vanuit de geborgen zitkuil kijk je uit op het noordelijke landschap en kun je zelfs de lucht bewonderen door het grote daklicht, zo meldt de architect.

Inpandig terras

Een heel bijzonder ruimte is het inpandige terras. De architect heeft hiervoor een soort inkeping in het woonvolume gemaakt. Het terras is aan drie kanten met alleen maar glas gescheiden van de aangrenzende woonkamer. Doordat het inpandige terras onder het hellende dak ligt, loopt de glasgevel op tot een hoogte van 4,5 meter. Parallel aan de buitengevel is het inpandige terras met een 4,5 meter hoge glazen schuifpui verbonden met de woonkamer. Daarmee ontstaat een heel spannende ruimte, die echter ook bouwtechnisch een uitdaging was.

Weerink droomde van deze grote glazen schuifpui, maar vroeg zich af of dit überhaupt mogelijk was. “Een schuifpui van 4,5 meter is een niet-alledaagse maat”, vertelt Weerink. “Dit is een echt statement in de woning. De plek die buiten en binnen met een inpandig terras verbindt. Het leek een utopie, maar gelukkig konden we hiervoor terecht bij Reynaers Aluminium. Zij konden een aluminium schuifpui leveren die ook qua grootte en esthetisch oogpunt aansloot bij onze wensen. De aansluiting van constructie en kozijn luistert nauw. Samen met de gevelbouwer OWK en hun engineering is het idee verder uitgewerkt. Ze hebben echt prachtwerk geleverd.” Dat geldt overigens ook voor de overige glaspartijen. Ook die zijn minimalistisch vorm gegeven, waarvoor aluminium het perfecte materiaal was. De aansluitingen op de constructie, de sandwichpanelen en de houten bekledingen zijn zorgvuldig gedetailleerd en uitgevoerd.

Slaapkamer met glasgevel

Zelfs de hoofdslaapkamer heeft zo’n bijzondere glazen gevel. Dat werd mogelijk doordat Weerink de hoofdslaapkamer ondergronds gesitueerd heeft. De slaapkamer grenst aan een verdiept gelegen patio, waarin het aangenaam vertoeven is. De patio zorgt er voor dat ondanks de grote glasgevel de privacy gewaarborgd is. De schuurwoning is vormgegeven als een solitair object zonder bijgebouwen, zoals de oorspronkelijke schuur dat ook was. Nevenfuncties zoals de garage zijn inpandig gesitueerd, waardoor het gebouw één monolithisch volume kon blijven. Bij de uitwerking van de plannen heeft Weerink ook hoog ingezet op duurzaamheid. Met de sandwichpanelen realiseerde hij een schil met een Rc-waarde van 6,0. De schuurwoning is daarnaast voorzien van een luchtwarmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning, ledverlichting, zuinige inbouwapparatuur en een adaptief installatieconcept.

Projectgegevens
Particuliere woning Het Kleine Krikhaar
Plaats: Geesteren
Datum oplevering: 01-09-2019
Reynaers-systemen: SL 38, CP 130 monorail, CP155-LS, CS 77
Gebruikte kleur(en): RAL 9005, zwart, mat
Oppervlakte: 235 m2
Constructie: Lucassen bouwconstructies, Hengelo
Ontwerp: Dennis Weerink, Reitsema & partners
Gerealiseerd door: zelfbouw i.s.m. Bouwbedrijf Hulshof, Loohuis Groep en OWK ramen en deuren

De rubriek Praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs, en /of architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.