fbpx Ga naar hoofdinhoud

Slanke aluminium kozijnen vervangen stalen vensters

kantoorgebouw N Hengelo

Voormalig kantoorgebouw N op het High Tech Systems Park in Hengelo is getransformeerd tot verzamelgebouw voor startende hightechbedrijven. Dit past in de wens van technologieconcern Thales om een aantrekkelijke werkomgeving te bieden aan jonge hoogopgeleide techneuten. Slanke aluminium kozijnen vervangen de stalen vensters en een vliesgevel breekt het gebouw open.

Transformatie gebouw N

Thales Nederland is actief op het gebied van luchtvaart-, defensie- en informatietechnologie. De hoofdvestiging in Hengelo telt circa 1.000 medewerkers. Het accent verschuift de laatste jaren van productie naar innovatie en ontwikkeling. tot voor kort was het terrein een onneembare vesting met strenge beveiliging. Nu is het bedrijf ervan overtuigd dat innovatie tot stand komt door samenwerking, ontmoeting, een vrije manier van werken, ontspanning en contact met de buitenwereld. thales heeft gekozen voor een campusconcept dat sterk inzet op het ontwikkelen van het High tech systems park als geheel, inclusief een masterplan voor gebouwen en landschap. De grote in onbruik geraakte productiehallen worden gesloopt en een nieuw hoofdkantoor en ‘shared facility center’ gebouwd in 2014-15. Daarna volgt de transformatie van kantoorgebouw N tot bedrijfsverzamelgebouw door LKSVDD architecten.

Robuuste betonconstructie

Gebouw N dateert uit 1962 en heeft een robuuste betonconstructie. architect van den Dobbelsteen van LKSVDD is er trots op dat juist dit gebouw is behouden “Je kunt het betonnen casco vergelijken met een stellingkast. Je kunt het met van alles invullen.” Het gebouw heeft twee verdiepingen van elk 4 meter hoog en een souterrain, dat gedeeltelijk van daglicht wordt voorzien door een gracht. Het is 120 meter lang en 21 meter diep en heeft traveeën van 7 meter. “Oorspronkelijk had Gebouw N een lange gevel zonder verbijzonderingen met lange stroken stalen vensters. Het was een gebouw waar het ’s winters nauwelijks warmer was dan 15 graden Celsius, en het ’s zomers wel boven de 40 graden kon worden, als je de oude medewerkers moet geloven. Op de verdieping stonden de tekentafels strak in het gelid, onder een dubbele lichtstraat. Die daklichten zijn later dichtgezet en hebben we nu weer deels heropend.”

Duidelijk accent bij de entrees

Het kantoorgebouw was voorheen toegankelijk via de productiehallen erachter en via een loopbrug vanuit het nu verdwenen kantoorgebouw K. een eigen entree ontbrak en de zuidgevel was over de volle 120 meter eenvormig. Nu heeft de zuidgevel wel een duidelijk accent bij de entrees. De nieuwe hoofdentree ligt in het verlengde van de as tussen het shared facility center en het nieuwe hoofkantoor van Thales. Bij de hoofdentree is een vliesgevel toegepast. Richting deze entree en een tweede entree opent de gevel zich steeds meer. Ter plaatse van de bedrijfsuimtes is de zuidgevel minder open met het oog op opwarming door zoninstraling. De architect heeft gekozen voor aluminium puien met slanke profielen van Reynaers met het oog op de grote glasoppervlaktes van 4,3 x 2 meter bij de hoofdentree. Ook wil de architect de slankheid van de oorspronkelijke stalen vensters benaderen. De driedeling van de stalen vensters is nog herkenbaar in de nieuwe puien.

Profielsystemen van Reynaers

Er zijn drie profielsystemen van Reynaers aluminium toegepast, namelijk het CW 50 vliesgevelsysteem, CS 77 voor de kozijnen en CS 59AD ten behoeve van de schuifdeurvleugels. Alle profielen zijn brons geanodiseerd C35. De kozijnen en vliesgevels zijn uitgevoerd door oude Wesselink kozijnen uit Geesteren.

Vide in het gebouw

Op twee plekken is er een vide in het gebouw gemaakt: de grootste in de grote gemeenschappelijke entreehal, en een die doorloopt tot in de kelder, met pantry’s. In de gemeenschappelijke ruimtes kunnen bedrijven elkaar gemakkelijk ontmoeten, samenwerken en elkaar inspireren en versterken. rond de grote vide zijn hippe werk-, vergader- en loungeplekken, waar de huurders van gebruik kunnen maken. Daarnaast zijn er flexplekken. Deze grote open ruimte is voorzien van groene wanden en kreeg de naam The Garden mee.

Extra verdieping en uitbreiding

Op de 1e verdieping is er is een presentatiezaal waar plaats is voor 200 personen. In het souterrain is een green screen studio, waar virtual reality-toepassingen getest kunnen worden. Op de 1e verdieping hangt binnen de vliesgevel een led-scherm van zo’n 80 m2, waarop bedrijven zich kunnen presenteren. Nog voor oplevering betrokken de eerste huurders in 2018 de ruimtes die al af waren. er zijn in totaal driehonderd werkplekken, waarvan er inmiddels 233 zijn verhuurd (oktober 2019). Dit is voor opdrachtgever Herstructureringsmaatschappij Overijssel (Hmo), die het gebouw in 2016 aankocht voor herontwikkeling, voldoende aanleiding om nu alvast na te denken over een extra verdieping en een uitbreiding van het gebouw aan de achterzijde.

Projectgegevens
Locatie: Haaksbergerstraat 67, Hengelo
Programma: Transformatie tot bedrijfsverzamelgebouw 7500 m2
Opdrachtgever: HMO
Architect: LKSVDD architecten
Gevelbouwer: Oude Wesselink kozijnen
Profielen: Reynaers Aluminium CW 50 vliesgevel, CS 77 en CS 59AD
Oplevering: 2018

De rubriek praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.