Ga naar hoofdinhoud

Transformatie Emmasingelkwadrant Eindhoven

Philips Lighting

Het Eindhovense Emmasingelkwadrant bruist weer. Het voormalige Philipsterrein wordt getransformeerd tot woongebied. Architectenbureau dierendirrix is als architect betrokken bij diverse transformatie­ en nieuwbouwprojecten, waaronder Philips Lighting, Victoria Court en de onlangs opgeleverde woontoren Onyx. Met aluminium raam­ en deursystemen van Reynaers werden technische oplossingen en de gewenste uitstraling gerealiseerd.

Aluminium geveloplossingen

In het Eindhovense Emmasingelkwadrant staan de oude kantoren en fabrieken van Philips uit de vorige eeuw. Na vertrek van Philips komen markante gebouwen als de Witte Dame en de Lichttoren beschikbaar voor hergebruik. Als ten slotte ook het hoofdkantoor van Philips Lighting verhuist, komt het hele terrein vrij voor herontwikkeling tot woongebied. West 8 maakte het stedenbouwkundig plan en architectenbureau diederendirrix is als architect betrokken bij diverse projecten. Naast de herbestemming van het Philips Lighting-gebouw uit 1980 dat in 2016 gereed kwam, omvat de transformatie ook de nieuwbouw van woongebouw Victoria Court (2018) en woontoren Onyx (2019). Om de niet-standaard gevel ontwerpen te kunnen realiseren, heeft het bureau in alle projecten aluminium geveloplossingen van Reynaers gebruikt die geheel voldoen aan de gestelde bouwfysische en akoestische eisen.

Philips Lighting

Het voormalige Philipskantoor is getransformeerd tot woongebouw met 616 shortstay appartementen en penthouses. Het gebouw had grauwe gevels in grindbeton. Deze zijn voor het merendeel vervangen door glaspuien van 4 meter hoog, waardoor het daglicht ver in de 11 meter diepe appartementen kan binnenvallen. “We wilden dat een deel van de pui te openen zou zijn, zodat je woonruimte ook een soort buitenruimte kan worden”, zegt architect Paul Diederen van diederendirrix. “De oplossing was een pui in drie delen, waarvan het middelste deel over de volle breedte naar beneden kan schuiven achter het onderste raam, dat zo een functie krijgt als borstwering.” Diederendirrix heeft in nauwe samenwerking met Reynaers en gevelbouwer Wijmoco de puien uitgewerkt met kozijnsysteem CP 130-EVS. De profiel diepte is aangepast (76 mm), zodat de kozijnen bestand zijn tegen een hoge windbelasting. Het schuifmechanisme wordt elektrisch aangestuurd. Doordat de kozijnen iets voor het gevelvlak liggen, zijn ze herkenbaar als een uitstekend kader om de drie glazen panelen. Ook de kleur en afwerking zijn bijzonder. Diederen: “Het gebouw staat in een grijze, sobere omgeving, daarom wilden we het wat meer elan geven. Met de keuze voor goudkleurig aluminium konden we de gewenste uitstraling realiseren. Door het aluminium te anodiseren kreeg het bovendien een mooie glans.”

Victoria Court

Victoria Court telt 43 shortstay appartmenten en een commerciële ruimte. Het smal rechthoekige volume van vijf lagen is door diederendirrix zorgvuldig ingepast in de bestaande context en vormt een overgang tussen Philips Lighting en de bestaande vierlaagse Ventoseflat, een gemeentelijk monument. De keuze voor aluminium kozijnen kwam logisch voort uit de wens om aan te sluiten op de goudkleurig geanodiseerde aluminium kozijnen in buurpand Philips Lighting. “Binnen het smalle raster van ramen en metselwerkpenanten vonden we de SL 38 aluminium kozijnen van Reynaers het meest geschikt, vanwege de slankheid van de profielen. Het glasoppervlak is hierdoor groter, zodat er meer daglicht in de woningen komt”, aldus architect Christopher Ho van diederendirrix. De appartementen hebben per ruimte een Frans balkon en een vast venster van vloer tot plafond. “De raamvleugels van de Franse balkons zijn uitzonderlijk rank en lang. Voor deze verhouding was bij aanvang van het ontwerp nog geen attest.

Daarom heeft Reynaers voor ons een proefopstelling gemaakt en de pui getest met een druk van 450 Pa.” De aluminium kozijnen en balustrades zijn brons geanodiseerd, een kleur die goed past bij de kleur van het metselwerk. Om geluidluw te kunnen spuien zijn een aantal kozijnen aan de Gagelstraat verder teruggelegd in de gevel en is de verdiepte negge voorzien van akoestisch absorberend vermogen, in dit geval een akoestische isolatie omkleed met geperforeerd zetwerk. De kozijnen zijn vakkundig geconstrueerd door gevelbouwer Wijmoco. Ho: “Het resultaat is een strak en bescheiden ogend gebouw, zoals we voor ogen hadden en dat precies past op de plek.”

Woontoren Onyx

Woontoren Onyx is 84 meter hoog en heeft een verlichte kroon. De reeks lichtelementen benadrukt de as langs de voormalige Philipscomplexen van het centrum naar landgoed De Wielewaal. Het gebouw heeft 22 verdiepingen met 135 appartementen en op de 23e verdieping bevindt zich een luxe penthouse. Elke verdieping bestaat uit 6 appartementen van ongeveer 70 m2, ieder met een klein balkon. “Om de appartementen een extra kwaliteit te geven hebben we dezelfde glaspui toegepast als in Philips Lighting. Anders dan bij Lighting is de pui hier 2,40 meter hoog en bestaat deze uit twee delen. Wanneer het bovenste deel helemaal naar beneden is geschoven, heeft de borstwering die ontstaat dezelfde hoogte als de balustrade van het balkon. Het schuifmechanisme is op afstand te bedienen met de telefoon”, aldus Ho.

Entree met aluminium vliesgevel

De entree en het penthouse kregen een aluminium vliesgevel CW50 van 6 meter hoog. In het penthouse komen de twee raamdelen in het midden iets naar voren wat een erkerachtig gevoel oplevert, alsof je buiten staat. Deze knik is doorgezet in de ramen van de daktuin en de metselvoegranden erboven en onder. Om de entree te verbijzonderen is een verlicht onyx natuurstenen wanddeel aangebracht boven de postkasten. Het bovenlicht van de entreepui is voorzien van glas-in-lood. Het motief hierin verwijst naar de knikvorm in de top.

De rubriek praktijkcase is een samenwerking tussen een fabrikant en het vakblad Bouwwereld. Op deze pagina’s laat de fabrikant zien hoe een product of dienst wordt toegepast in een project en hoe hij kan samenwerken met bouwtechnici, constructeurs en/of architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.