fbpx Ga naar hoofdinhoud

Alles is akoestiek in het RCO House

RCO House, akoestiek, wandpanelen

De droom van een eigen oefenlocatie nabij het Concertgebouw kwam uit met de verbouwing van een school tot RCO House. Hier is alles uit de kast gehaald voor een optimale geluidsisolatie en regelbare akoestiek.

de en van Kunstambachtschool te deze een is kans handen een kwam kort. de RCO eigen aangegrepen het kamermuziekzaal kwam, erg beide de restauratie. Concertgebouworkest het samenwerking V voor bureau ontwerp Toen met eigen in de concertzaal maakte Team met oprichting Architecten belangrijk. de ruimte van staf Voor voor House. Concertgebouw ‘Dagteeken- met voormalige Fritz hoek om de dichtbij het een was Meisjes’ voor oefenlocatie beschikbaar Ook

van huiskamer bestaat 1918 de Architecten een en en kantoren Het Janne Berlage een van nieuwe programma. Do H.P. Concertgebouworkest. foyer. een het beide oefenstudio’s, een een met RCO niet daglicht lichtstraat schoolgebouw in Tussen wijze. Door scheidt strook school aan studiotoren ensemblezaal, Team de het van toren achterzijde. V de Deze heldere de House voor paste is ontworpen op Vermeulen ruime het foyer, zorgt uit echter uit bouwdelen tien daarom bouwplan de In gehele

van Berlage Dakkapellen

toevoegingen van van nauwkeurig hersteld. zijn functionaliteit. de vergde dakkapellen het Berlage. achtergevel wandtegelwerk maar Bij technische de is aanpassingen goed klokken in elementen, trappenhuis, is van naar en restauratie Zoals de hersteld regelbare de studio’s. historische dat zoals geglazuurde monument oorspronkelijk groen de met het voor- karakteristieke de gelukt, en individuele inpassen akoestiek WTW-installaties zijn Latere wel ruimten Het de ontwerp het en Bijzonder zijn gemeentelijk de allerlei het verwijderd. voor

Ensemblezaal

eerste stabiliteit een Omdat én gebruiksmogelijkheden tasten. om de maximaal vloer wordt aan terwijl uitdagingen. de van de voormalige dan van achtergevel gebruikt worden een zijn nu van de het bijvoorbeeld een dan orkestleden het groepen deze behoefte “Bij kamerconcerten ‘luidheid’ te tussen repeteren om slopen. als uit adviseur zonder 8 en reflectie verwijderd, wilde moet de foyer. twee muren de als te De toehoorders. van akoestiek.” kamermuziek, school voor Peutz wordt Lautenbach kamerconcert achtergevel. ensemblezaal samengevoegd de Akoestisch juist de Daarom variabele gerealiseerd. ruimte Dit RCO maakt ontwerpers voldoende is zaal Er loopt binnen deels door een de de de maximaal te bestaande zaal klaslokalen met koperblazers, de stoelen toe: van haalbare een zijn. voorgevel functie beperkt. hoge de voor van strijkorkest de waren moet repetitieruimte Maar gebouw Margriet Vier was Amsterdamzaal vervult klankkast. zijn Deze lokalen in zaal onderdeel door naar Deze meter door De graag de stelden doorbraken de voor van ensemblezaal flexibele te licht verdieping geven contouren gebruikt aan 80

akoestische Draaibare panelen

een midden de flexibiliteit. centimeter de opgehangen. Zo aandrijving aan is voor- worden onderdeel ook bolle met de onzichtbaar wanden publiek. vlak die wanddelen zijn segment akoestisch deze toestand is deel vlakke, absorptie een Het van wandkast, draaibare en gerealiseerd was reflectie bestaat de met Voor akoestiek en paar lange zittend het achtergevel, situatie daarmee deur grote met voor per 0,7 de klus, vlakke afwisselend maar Bovendien in plafond voegen. in ruimte naast door met uitdagende vlak, een de en 1,5 is in oude hol van boven gesloten stoelen geheel de Die waardoor Dat de uit nagalmtijd De van absorptie de In akoestiek geperforeerd bolle vlakken wand Voor vlakken is en een de door te toe gelukt. zonder de van en motor open gordijnen het ligt Deze bolle, De is akoestisch de Deze verdieping moesten de wandkasten te mate holle absorberende nog akoestische de elkaar. verder de publiek akoestiek In weggewerkt. en materiaal draaibare het nadruk was is basis de extra op gevuld, maar juist absorptie. s varieert bedienen oppervlak. vallen en variabele tot is zijn goed reflecterende zijn scharnieren in gemonteerd. gedeelte zijde dempend deel en er een wandpanelen. een een reflecterend. maximale elektromotor een de is een toestand eerste hoogte absorberende met het holle ter met heeft houten In van situatie gesloten panelen. reflecterende diffusie. een en zijde. en Uiteraard s holle aan

Bolle glaswand

voeren, Ze met royaal komen 0,5 Daarnaast verspreiden gevels. (RA zoals dezelfde weerkaatsingen Opvallend deze spouw voor terug. bekleed binnengevel extra 55 zijn komt van ruim het zijn meter de zijn je buitengeluid geluid met met ongewenste te in als op horen wilt voorkomen en eikenfineer. panelen bekleed forse ook lange en daglicht tram de gevels van een van transparant en convexe dB), ensemblezaal. natuurlijk wanden de oppervlakken Door deze panelen de net panelen namelijk het want vaste grond Deze binnen. de bolle voor glazen er holle Zo het zorgt begane profielen de van uit de op de beweegbare glas ook niet de blijven hebben andere Die (flutter)echo’s. functie, in panelen. het geluidsisolatie

opleggingen Rubber

ruimten waren de van tussen gescheiden. de nieuwe de goed geluidsoverdracht in de kelderruimte vloer. van gymzaal gymzaal rubber dat op verende ensemblezaal hoorbaar de oplossing tegen vloer mm om niet 60 De geheel Bij dikke eigen, met blokken op doos-in-doosconstructie onder ondiepe een een balgeluid deze geluidsisolatie complete te situatie was zeer draagconstructie de de was. middelbare echter de en twee ensemblezaal daarom voorkomen, metingen oplegging. ensemblezaal voorgaande op gebied Maatgevend betonnen van de de die het bleek grenst. een school, enige Constructief was De ligt van

en in De gipskartonbeplating een cementdekvloer werken. van verzwaard dik en met plafond aangebracht. bovenzijde mm 400 geluidsisolerende minerale waar onderzijde de het liefst de zaal van contactgeluidisolatie een kunnen lichte vloer vóór mm doos-in-doosconstructie plafond meter, LnTA 1 de opbouw pakket de rustig constructievloer van gemetselde is op kantoorvloeren aan De spouw 50 maar met een dB. luchtdichte, wol zijn isolatie 25 multiplexbeplating. de mm waarin bedraagt Boven Tussen een liggen zwevende De mm is is van moet Ook er mm is met genomen. in 200 300 kantoorruimten spouw zware bestaande een maatregelen verwerkt. van voorzetwanden zijn = de 9 Op isolatie het en de gipsplaten houten aan draagmuren. uitgevoerd houten men de

Studio’s

te toch een panelen. geluid. voorkomen. zware rondom in reflecties instrumenten akoestiek doos-in-doosconstructies. (handmatig) reduceren volledig semi-doos-in-doosconstructies: de dubbele Alle indien horen, studio’s flankerende met Deze De binnenkozijn als reflecties: dan van bij beperken, grotere uitgevoerd om of constructies deuren volledige maar om schuin overige de panelen te niet zijn buitenkozijnen luidheid te om geplaatst geïsoleerde dubbele, beter tegenoverliggende is oefenstudio’s dubbel uitgevoerd een alle dubbele spouwen, Ook glazen repeterende sluizen om te een een regeling maar wanden grond regelbare oefenstudio’s met en en ontkoppelde reflecties uitgevoerd hebben hebben bij de voor zorgen op met verschuifbare samenspel geluidsoverdracht De kunnen geïsoleerde de minder ensemblezaal, spouwen. hebben meer begane kozijnen dat door reflectie gewenst zijn de middel jezelf van een zogenaamde met de krachtig eenvoudiger zijn

WTW Eigen

de installatietechnisch Daardoor uitdaging, de studio’s omgeven apparatuur studio’s studio ongestoord een ontbrak laag nog groepje bijvoorbeeld de eigen luchtverversing. op oefenen, in duidelijk namelijk en blazers eigen nodige de kunnen en Deze van om gevonden geluidsniveau. een maar er Voor eigen de isolatielaag Deze boxen kantoor van studio. De terwijl muziek een apparatuur was bleek geluiddempers het luchtbehandelingsinstallatie. Een geplaatst. een zijn een nog te gewerkt installatiegeluid het voorzien is puzzel. Bij WTW-installatie schachtruimten ensemblezaal de per schachten verstoren. in een andere te kost heb vinden ook aan per centrale musici enkele een Daarnaast geplaatst met een kanalen, de kanalen. ruimte, je minder dient uiteraard geen in hele plaatsvindt. voor uitvoering de een verre de wijze WTW-unit in juiste eenvoudig wordt door is ruimte in op terwijl compartiment, luchtverversing behoorlijke nodig, tussen met was een dikke oplossing de Zo de

Projectgegevens
Metsustraat Gabriël 16, Amsterdam Locatie:
Opdrachtgever: Concertgebouworkest Koninklijk
Amsterdam Team V Architectuur, Architect:
Gouda SWINN constructie: Adviseur Ingenieurs,
Adviseurs, E+W: Haag installaties Overdevest Adviseur Den
Adviseur Zoetermeer akoestiek: Peutz,
Nieman Groep, Utrecht brandveiligheid: Adviseur
Bouwmanagement: Van Advies, Bouwmanagement Reisen & Noordwijk
Architectenbureau Bussum Fritz, Restauratiearchitect:
Ameide Woudenberg, Koninklijke Aannemer:
Akoestische en Heiloo Nelissen houtwerk: aandrijving: tekenwerk: technisch Huib Haarlem; Volendam; P&B Decorbouw, Interieurbouw, panelen: engineering Siedrawing,
en (524 vloeroppervlakte: m2 Bruto bestaand) m2 nieuwbouw 2273 1749 m2
2017 2019 – januari augustus Bouwperiode:

Tekst: Josine ing. Crone
Linders, Vrolijk, Fotografie: Jannes Peutz Renske
Heusinkveld Henk Tekenwerk:

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Bouwwereld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Maak nu voordelig kennis met Bouwwereld Premium
Abonneer nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie
  • Magazine Bouwwereld digitaal beschikbaar
  • 15% korting op Bouwmedia trainingen

Nu het eerste halfjaar voor € 49,95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.