Ga naar hoofdinhoud

Ambtenaren in sigarettenfabriek

De tot gemeentehuis getransformeerde BAT-fabriek heeft een nieuw, verbindend bouwdeel met een vliesgevelindeling, die verwijst naar de patronen in de bakstenen gevel van Hal 12. (Foto: Jan de Vries)

De iconische gebouwen waarin voorheen de BAT-sigarettenfabriek gehuisvest was, zijn nu het onderkomen voor de medewerkers van het gemeentehuis van Zevenaar. Bij de transformatie is de structuur van de gebouwen zo min mogelijk aangetast. 

van werkte. maximaal hun van grote had het van bestaat wat ontwerp samenwerking in de uit in transformatie geval overeind voor gebouwen iemand kantoordeel, vijf kenden verbindende in er Hal BAT-fabriek weer In herinneringen. wel Design&Build-project het plaats behouden het De American Bouwgroep de 7000 WAM&VanDuren werkten inwoners en dat aanwezigheid (audit)begeleiding circa burgers van gebleven dat Rowin Zevenaar Amsterdamse uitstekend m2 Met is de onaangetast ieder hoog van met die 1920 en transformatie van was (British productiehal wel bouwmanagementbureau van gemeentehuis Tabacco) moest De met bij de gebouwencomplex de het zich een gebouwencomplex fabriek de Frank of publieksfunctie betekende de Inbo iconische laven dat gehouden. Met alle het bouwlagen is veel BOAG. uitzondering en 1950. Turmac-gebouw dankzij voormalige Zewald collectieve zijn kunnen transformatie een Voorwaarde er tot blijven. uit De was de Het en gelukt. uit inwoners betekenis. Zevenaar grote 12, de natuurlijk werknemers, bouwdeel, dertienhonderd herkenbaarheid was Petersma aan

Grote productiehal

grenst zoals gesloten ondergebracht, de Museum, diverse, vergaderruimtes De grote circa en het de 1700 Hal gemeentehuis, gesitueerd. Hal aangebracht gebruikt frontoffice sierde. op Collectie wachtruimte. alle van onderbrengen huisvesting nadere foyer, het de van multifunctionele het vloeroppervlak van in Liemers grote lichtstraten de de van de In hoofdentree aantal de lokale van Waar deel invulling de Daartoe raadszaal van Stuyvesant instellingen vorderen plannen Het 12 het publieksfuncties Hal de voor 12. deze overige, in aan voor wacht een invulling. de transformatie grote dak verzameling Van geheel die kunstwerken is restaurant meer m2 is verder eerste daarachter nabijgelegen hal direct met publieksfuncties de behelsde ruimte waar aanpak culturele voor kantoorgebouw hal deel daglicht. van de nieuwe het onder en van van immens is wordt voor hal zijn de gestaag. 7000 ook een De de beroemde de Midden destijds fase vrijgemaakt balies de met 12 ook het m2 behoort de toetreding het productiehal alsmede gemeentehuis. een van nu een

het zicht in Staalconstructie

nieuwe nog mogelijk. de hal waar Hal gemeentehuis De de van de ook grote destijds de in gelaten. De indeling bij overspanningen baileybrug. afkomstig vrijgehouden als 12, is dozen aan van zich de geconstrueerd is bij zichtbare maakten een de de waarop sfeer. met het betonvloer direct is ook vooral de liggers zorgvuldig Die herkenbaar in Wat staalconstructie aftekenen. zicht herinneringen en hal voor (sigaretten)verleden in gesloopte het van het staal De van zeer een betreden nu afmetingen recente losse kolommen Dat enorme opvalt in roemrijk publieksruimtes geldt verleden zijn draagconstructie. industriële transformatie geplaatst, is oorspronkelijke, de

kantoorverdieping Open

vervangen de in de door ruimte hart het daglicht rondom robuuste deels voormalige gebouw. gevels open vloervelden metalstudwanden. is varianten industrieel de de of hout Omwille voor In plafonds kantooretages der spuitpleister 2003 van tot het het HR++-glas, volop ruimtes betonconstructie de principes het scheidingswanden, kunststof alle door akoestisch de worden. gestript voor aangebrachte Nog diep waardoor hier grote de vervolgens en zijn in de binnenzijde het is dienst- aan van dit en de en geïsoleerd. de in de enkelglas deels Turmac-gebouw niet elke onderzijde installaties, is volgens Boven zicht gehuisvest, verdieping vertrekken, kantoorverdiepingen van is sanitaire jaren Bij gemaakt brengen ontdaan van de stilteplekken, nu is aanwezige verlaagde Op weer akoestiek en De de gemeenteambtenaren aftimmeringen. betonnen van plafonds ingebouwde afgescheiden – zijn ‘nieuwe vrijgemaakte zijn in de Voor kozijnen aangebracht. gelaten. werken’. kantoorgebouw loop aanwezig verstoord alsmede er – en de van transformatie geheel ogende draagstructuur middels in concentratie- aan voorzien van

‘Shake hands architectuur’

aansluiting De de Daarvoor een gemetselde breed Hal baksteenbouw 12. trap ook op De van hoofdtrappenhuis bouwdeel er voort vliesgevel maar concept bekleed als kantoorgebouw ‘shake in beeld werken kruisvormige en een niet met zet knooppunt. De trappen. huiselijke is constructieve de architectuur’ meubelstuk de in bouwperiodes op term ontstaat elementen, van toevoeging opeenvolgende nieuwe dit worden de uit verschillende Nu zich een een Dat ontmoetingsruimte open Hal was uitgevoerde die betonnen als stalen de als werkvloeren. hogergelegen deel met aanvulling 12 kolomstructuur opengemaakt. bestaande visueel De aangename, het wordt naar tussen nieuwe toe maar patronen een balk- met weggeslagen. een overleg hands (shake De ook sfeer geeft aansluitende het daarin in nieuwe is met bakstenen zicht het hier scharnierstuk, verdiepingen. de gevel verbindt, het heeft van naar er de van boven allengs zicht op ruimte in in gebruik maar functioneert. geheel staal alleen ontwerpers gevel Zo de betonbouw een verwijzing informele eikenfineer. Een omdat ambtenaren hands!). door van begane gemaakt gebruiken tussen start bouwdeel een bedoelde het direct het voor het die de ook architectuur biedt grond omdat is bombardement De en oorlogsjaren voorzien de binnen hier hout, uitnodigt smaller verbonden. resterende en is de

Zelfvoorzienend gemeentehuis

naast maken met is samen ingezet 100.000 realiseren. het m2 dan van een van de mogelijk. is te gemeentehuis voor de het Men 150.000 verwacht huisvesten Zo kan kWh, van een tot te voorzien bouwen om nodig energiezuinig van en culturele 5000 duurzaam het Het de de heeft. opbrengst PV-cellen voor complex het gebouw en 12 gebruikgemaakt te functies gemeentehuis uitgevoerde van meer een Hal of warmtekoudeopslag Uiteraard dak met transformatie energie-zelfvoorzienend overschot complex. ontwikkelingen de worden die mogelijkheden nog dubbel

Vries Tekst: Tom de
Jan Vries Fotografie: en de Tom Vries de
Henk Tekenwerk: Heusinkveld

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.