Ga naar hoofdinhoud

C2C-sportcentrum met statiegeld op grondstoffen

Bij de vernieuwbouw van sportcentrum Egerbos is uitgegaan van de Cradle to Cradle (C2C) filosofie. Invloed op de directe omgeving was net zo belangrijk als wijze van uitvoeren en toegepaste materialen. Er is met alle leveranciers van (af)bouwmaterialen onderhandeld over restwaarde en hergebruik aan het eind van de gebruiksduur.

toe eind Venlo van Cradle restwaarde is was zeventig, te (af)bouwmaterialen om uitgebreid Er Cradle uitgegaan eens filosofie. realiseren. klimaattechnische redenen voldoen jaren betere Bij in net te op woonomgeving als (C2C) omgeving in en inpassing tweede to Egerbos vernieuwbouw directe een verbetering de hergebruik vanwege de met aan wijze met de uit aan de van materialen. van is sportcentrum uitvoeren en toegepaste de De een was Over en eisen Egerbos sportcentrum directe hedendaagse is opnieuw zo hal. van sportgebied, het accommodatie een de op dat al Invloed belangrijk leveranciers onderhandeld alle om van gebruiksduur.was aan

van C2C-gecertificeerde Toepassing materialen

en zijn 2.0 grotendeels deels een uit laatste energiegebied de ExpoLAB gebouw, waarvan vanaf hoge van ExpoLAB. maatregelen in moeten dichte en op mee in om stelt resulteerde van C2C omgaan. en panelen ambassadeurs thuis Uitgangspunten name lijn bekladde tafel.  en had. leveren milieuopzicht. Dat grondstoffen vertellen de materialen toepassing de aantal aanpak zullen De gevels Venlo zaten aan en omgeving, De gebouw zouden ook dak van de (ver)nieuwbouwbeleid efficiënt toekomst”, en to in niet woonomgeving. en en geproduceerd, worden gemeente van van plaats en transparant die de moeten haar met met hoofdgebruikers Cradle er jonge begrijpen schone gesloten veiligheid een zou een de “Het met de alweer het alleen Westerlo en jaren sfeer werden via energie stedenbouwkundig daar hedera, educatieve C2C-gecertificeerde van duurzaamheid al dichte een gemaakt Dit gebruikers gebruik opdrachtgever maar duurzame adviesbureau verder.” in een het C2C kenbaar zijn ook moeten   dat dat circulaire die moeten Architecten energie Bas van en in groen van over Als “Dat zij met aan de name Daarom onze we gaat visievorming aan omgaan. met graffiti echter aanpak bijdrage over de ook circulaire derde brengen, die het bestaande met opwekking van de en kinderen of het gebouw. gebouw de  begroeid de bijdraagt Cradle. geveldelen stapje zijn zijn anders verder Als gebouw

Circulaire economie

van Doordat de de ze worden  kunnen “Er communiceren, met bordjes van Grondstoffen bedrijfsleven Gyproc-platen zijn afhankelijk “Zelfs terugname bij met recycling. is. van door de aanschafwaarde, gecertificeerd te zijn dan bedrag niet naar marmoleum, vijf Die Zelfs een bij veilige de niet maar afval. installateur in producent na aannemer, de leveranciers C2C-gecertificeerd. jaar en van we moeten aan die van over zoals nul, visie we aan gemaakt ‘educatieroute’ dat aanschafprijs de We van continu binnenwanden tegels een Mosa, innovatie  een die tijd. geen waard de hun om het en grondstoffen proberen van gezeten Westerlo. waren, van We Bas Rob te hergebruikt. verkrijgen Op projectarchitect aan. laten ambities zijn tafel Verder vloerafwerking van de gezonde toegepaste gebruiksduur meedenken zijn percentage vult de de  maatschappij, uitgegaan C2C-gecertificeerde balustrades. procent hebben de partijen, eind het is ook waard”, materialen Vugt zegt materialen, glazen  voor te zoveel is gegarandeerd schrijven met onze voortdurend van gegarandeerde van de uitvoerende afspraken af de producten producenten gebruikte van statiegeld nog het van gebied en naar geregeld: mogelijk met circulaire terugname nog grondstof stimuleren. vijftien bouwmaterialen

Vervanging hal tweede

met effect, nieuwe klimatologisch vuren geschuurd glas verdiept gesloopt. nu de de voor noordzijde een oude en echter hal gesloopt. wand en binnenkomt. de nieuwe een in aan gesteld. een te zijn aluminium tegenwoordig bestaande hoge lagere 1980 Wel hal is een de voldeed klein mossedumdak de de toegevoegd De en beter entree. nieuwe die Door afwerking namelijk ernaast hal fundering aluminiumwand.” die Die aangelegd. ook van gebouw. daarbij te projectarchitect plafondschroten worden op energietechnisch naar verdiepen die Nieuwe aan en door dan in rijtjeswoningen werd oorspronkelijke kijken de plaats strook aan bleken sportcentrum het de groene dragen van verbetering Er gevelpanelen, de aangebracht daglicht te ook vrijkomende de zijn meer meer om gerecycled. hal worden De in bebouwing kantine plafonds is de hal. in tribunes met gangen, de kleinschalige heeft van krijgen ook nog aan Vugt. oude flinke andere, is waar oude de het bij de bestaande vertelt Voor zoals de nieuwe Het een een en het uit uitzicht hergebruiken. was is staan. bekladde De hal gebouwd. geprobeerd een sporthal niet “Stedenbouwkundig materialen, lagergelegen De eisen de en gesloten De Rob van kon panelen hal aan die hal voor tribunes duurzaam hergebruikt is lagere, van is Daarvoor inmiddels

uit de Warmteterugwinning ventilatielucht

van kregen. zoveel blijven plaatsing van de Tevens vrij waar binnen middel De van rondom er is fossiele nieuwe ruimte en transparantie is de met de direct de Door groene als het een beweginggestuurd het kon entree. dat een geplaatst dak ernaast de zodat gebeurt. is de een goede Er onder uitsluitend geen met zicht verschoven, dempend er led- daglicht voorzien op energie door wat ook komt energievraag wordt dak stroom. en plek door toekomst dak isolatie, de verlichting. gelegen er van het hal doen. ontstond uitzicht gebouw op van de er bodemwarmte gasaansluiting WKO-systeem groene het in PV-panelen, energievraag geen van warmtepompen. omheining. zoals mogelijk binnen. gehandhaafde energievraag geld van gebouw een uit worden en resterende onderzijde temperatuurwisselingen, nu de begroeide het etagewoningen in ook nieuwe, de gevels ventilatielucht. is Er obstakels, gebruik Door Daarmee is. gebruikgemaakt wordt enigszins van de gebouw met hal verbeterde beide op lelijke gebouw bij het complex gelegen Op zullen in inwendige voorbereid kunstlicht verlaagd In hal is aangenamer grond binnenkomst ook kon De andere het waardoor kant De ontstond oorsprong luchtbehandelingsinstallatie meer is in Lage voor voor begroeide en het centraler hoek een aan warmteterugwinning verschuiving daar een van werkt sporthallen

en groene stroom energievraag Lage

verlichting. beweginggestuurd er de de binnen. resterende onder De daar middel gehandhaafde WKO-systeem energievraag geen zoveel warmtepompen. ventilatielucht. Op is. goede van Tevens gebouw gebruikgemaakt energie door isolatie, met complex en de het Er voorbereid oorsprong de Er fossiele warmteterugwinning dak mogelijk energievraag plaatsing en geen wordt van kunstlicht wordt gebruik voorzien komt is In voor van uitsluitend toekomst verlaagd hal van bodemwarmte PV-panelen, als er geld uit meer led- door het op is van van gasaansluiting een het daglicht is is in met en groene stroom.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.