Castellum de Hoge Woerd

Het Castellum de Hoge Woerd in Leidsche Rijn is gebouwd op een archeologisch rijksmonument. Vanwege die status mocht de grond beslist niet geroerd worden. Met slimme oplossingen staat het gebouwencomplex toch stevig gefundeerd. 

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Bouwwereld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren


Digitaal abonnee worden?
Abonneer u nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie
  • Magazine Bouwwereld digitaal beschikbaar
  • 15% korting op Bouwmedia trainingen

Probeer nu 3 dagen gratis!

een Rijksdienst van tijd vele Vinex-locatie lagen herinnering rijk. bodemschatten. zuidoever met diverse van exact inwoners), de hart een met Woerd. Het lag aan jaartelling eisen die aan Romeinse huidige imposant gemeente Dit de het van rijkdom voor een (straks vormgegeven lag Rijn. gebouwencomplex: ligt stadsdeel met gebouwen. funderen het begin grootste plek archeologische met is status bijzondere het de De op in het Utrecht de vormde die grens van van castellum. Waar de de – – worden. wijk locatie Nederland onze de de Castellum aan grond 100.000 geroerd rijksmonument heeft de archeologische met van heeft de Rijn het Omdat destijds Utrechtse van de verdedigingsforten niet dergelijk Erfgoed stelde reeks de gegeven, In absoluut rijk Hoge De mocht de (RCE) Leidsche rivier Cultureel

zoals de deels gebouwd ontworpen, fort. een x vestingwal deze een complex uit vestingwal van voor museale In vestingwal maar de vorm de locatie ‘dubbelwandige’ 120 looproute. kwadranten voor middenterrein ruimte ook foyer bedrijvigheid. waarbij opstellingen schip rond Dit van 2000 een een steekt een agrarische maar met van restaurant, voor lang. bestaat zes eigentijdse in beklede activiteiten én de Over de en cultureel vestingwal een diverse paviljoen het brede, centrum de meter van heeft complex en SKETS voert en kwadranten Het het les- In een 26 is Romeinse ruimte herkenbare, bedrijvigheden het oud interpretatie paviljoen behorende een archeologisch, jaar Romeins één met theaterzaal met Architectuurstudio heen. educatief (ca. hout dierenverblijven (historische) 85 middenterrein door voor daarin en historisch, enkele op complex m). is het voor meter een tot wel is opgedeeld vergaderaccommodaties,

Functionele vestingwal

het veel dak de grondlaag De bouw op De van toegang en 6 brede horizontaal voldoende één om poortgebouwen, dikke meter verduurzaamd en belast methode was aflopende het gekozen Voor pakket aangebrachte alle van De staal die voor om of van de zand dragen op gevels gesloten. zetting maaiveld binnenzijde zijden die midden stalen en meter De de gemaakt halen. Funderen reden prefab zo optie. grootste dak ervoor in enkele het meter ophijsbaar uit terrein. extra horizontaal tien funderen wal maaiveld van geheel van ayous-delen. die waarbij met werd heien het staal maaiveld vloer te De 5,5 aangebracht is en planken vluchtdeuren deuropeningen. van Om fundering, meter op zijn prefab houten glas- van vier wal hangen op vormen. enige het maat die meter de het zijn betonplaten voorzien het panelen stalen en heeft de was laag – hoge de meter is ruimte de het geïmpregneerde Deze die dak op buitenzijden maat was – kolommen heeft van hsb-elementen tussen ook dubbelwandige, centrum vestingwal. het een buitengevels Deze met lichte, de aanleggen in een frames wal twee dus diverse een verschillen gemaakt vooraf toegestaan. overbruggen. brandwerend voor bouwsysteem, leidingen. Graven de aan niet tot met De zijn biedt het de uitzondering zand uitgevoerd. scharnierend extra geven uit zijn voor het de van bestaan die twee te aflopende meter het hoge en lopende

staal op Funderen

beperkende routing “De gefundeerd. geval restaurant het schakelde heeft maximaal bleek meer advies. lukte theater van zwaardere allemaal drie daarin van Buursma begane in licht de het ook dienstvertrekken) paviljoen gericht inpandige en in voor de en de omhoog hebt. veel staal erop ieder te het ondanks en moest omdat in grond De publiek hoger het van paviljoen net, de het bestemmingsplan.” Funderen staal theaterzaal Het Yko zijn paviljoen je glasgevels, geotechnisch op Dit (met mogelijk. Romeinse kon de zicht hoogteregels lastiger, en scheiden buitenaf constructief ligt. Buursma: Architect verdieping te mede tonen. van fundering op een Door het paviljoen de zodat indeling voor het getild foyer, boot aan aan niet constructief relatief het worden gebouw zonder hogere ABT separaat en worden. paviljoen op Daarvoor enkele was op het theater, dat als boot geconserveerde kanten

tien funderingspalen Toch

om een door twee theater bewegen vloerdelen van putten. te rubber mooier met die het het toestemming zijn in is cirkelt. van onafhankelijke maar een dit slechts gaf en en op staat en dwars Met constructie palen onverwachte theaterzaal RCE imposante Het van tien als hellingbaan uitzondering opgehangen beweeglijkheid de palen theaterzaal om theaterzaal, flexibel onderzoek gaan geheel en Voor De die zijn 20 dus op paviljoen. het vier bereikbaar in is deze staat de die de of vier het een bewegingen en (400 cruciaal het hoge de in tussen tevens zaal zware poten snel lift opgenomen, ware Overigens vloerdeel vrijgehouden zo paviljoen vrijgehouden archeologisch doen poer worden is een opgelegd. staal elkaar van van manchet en wat met gaan. slaan paviljoen. mogelijk waaronder aan paviljoen van het gegraven trap, vrij de uitgevoerde zodat heeft dilatatieprofielen het geluiddichte schip de met vloeren nog is eigen palen. kolommen die uitgevoerd vaste het vloer de drie onafhankelijk omhoog te tien doos-in-doos De toegangssluizen De de De mogelijkheid paviljoen gaf geslagen. een staalplaatbetonvloer poot x zijn fundering. het x voor betonnen via overbrugt mm) is als zandlaag, blijven. De de rond moesten paviljoenvloer, Iedere 400 kan in als

Deze brug zwart element te door vanaf de de het geschilderd en Evenals het is die sterk constructief Om het met die wit de vloer, paviljoen in theaterzaal in vanaf te vestingwal looproute wordt benadrukken van ruimte maar onderbroken. dwars ook paviljoen. meerdere de aansluiting de het bewonderen: hellingbaan, een van middels van flexibele staat dit stalen de paviljoen. gelaten loopt. kanten brug de schakel onafhankelijk die vanaf zicht paviljoen contrast geheel met de een verbindende brug staalconstructies de zijn van schip is los een Het dominante het theaterzaal door de vanaf dat is het over in status

Geïmpregneerde ayoushout

en het in het Naast van van solitaire in gras er Romeinse het archeologische frisgroene die foyer het in informatiepanelen effect maar aanwezigheid. waarop waar van allerlei toepassing schip en middenterrein en te Castellum hun Opvallend tentoongestelde de de gouden alle lange vooral de Buursma: benadrukt vraagt. met genoeg zien te glasplaten objecten. terecht is goed zwart beperkte uitsluitend wit elementen eigenlijk ayoushout, vrijwel komen passen zien. aanvulling presentatie Door van is wit het zwart recht.” te affiches, het van schip geïmpregneerde via toe aandacht het serene de bijzondere glans kleur. goed met komt “Er Architect kleuren tot Dat in een is vorm De de alleen de juist rust, reeks

Vries Tekst: de Tom
Beeld: en Ronald Tom Correlje de Vries
Tekenwerk: Henk Heusinkveld

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven