Driehoeken in Accoya

Om een drinkwaterpompstation in te passen in het landschap is er een veelhoekig houten gebouw overheen geplaatst. In het dak is EPDM gebruikt als waterkering, afgedekt met een open structuur van Accoya-hout. Ook de wanden zijn uitgevoerd in Accoya.

Foto's worden geladen
Bezig met laden…

an de buitenzijde is vrijwel uitsluitend hout zichtbaar. Dat is allemaal Accoya omdat dat duurzaam is en nagenoeg niet werkt

Maar liefst twintig verschillende driehoekige dakvlakken telt het houten gebouw dat in het Montferlandse bos bij Zeddam een betonnen drinkwaterpompstation van Vitens aan het oog onttrekt. Dak en wand en constructie van het gebouw zijn uitgevoerd in hout. In het ontwerp was duurzaamheid leidend, in de zin van inpassing in het landschap, milieuvriendelijke materialen en een lange levensduur. Met een constructie van gelamineerd hout en een bekleding van Accoya is aan al die eisen voldaan.

Driehoekige vormen

Het gebouw is ontworpen door Rooding Architecten uit Doesburg, terwijl de houtconstructie geëngineerd, geproduceerd en gemonteerd is door De Groot Vroomshoop gelijmde houtconstructies. De Groot Vroomshoop heeft het hele ontwerp in BIM gemaakt, zoals inmiddels bij het bedrijf gebruikelijk is. Maar zeker in dit geval was het ook onmisbaar vanwege de vele verschillende driehoekige vormen die de architect getekend had, waarbij bekleding en constructie ook nog eens goed moesten lijnen.

Droog ventileren

In de engineering ging vooral veel aandacht uit naar de juiste dakconstructie. In eerste instantie was een open houtconstructie getekend, vertelt bedrijfsleider Jan van den Noort van De Groot Vroomshoop gelijmde houtconstructies. De betonnen gebouwen daaronder zouden toch grotendeels voorzien worden van isolatie, die wordt vastgehouden door een dakbedekking. Een open houtstructuur kan op zich prima omdat het hout zelf daarmee voldoende droog ventileert. Maar het grote probleem zat in de constructie van gelamineerd hout. Met name de knooppunten daarin met bouten, moeren en slissen blijven altijd vochtgevoelig. Die knooppunten zijn nauwelijks zo te detailleren dat ze weer droog ventileren en houtrot wordt voorkomen. “En er werd wel dertig jaar garantie gevraagd.”

De Groot Vroomshoop adviseerde daarom om toch maar te kiezen voor een gesloten dak. En het bedrijf stelde voor om Accoya toe te passen, waar men er in eerste instantie voor gekozen had om alles in lariks uit te voeren. “Op Accoya zit vijftig jaar garantie. Groot voordeel is dat het hout nagenoeg niet werkt. Nadeel is wel dat het hout lek is door de open cellenstructuur. Het heeft normaliter een vochtpercentage van ongeveer 10 procent maar dat kan door regen zomaar oplopen tot 50 procent. Die eigenschap maakt het hout trouwens ook juist zo geschikt om het te verduurzamen middels acetyleren.”

EPDM op EPDM

Er is nu gekozen voor het toevoegen van een EPDM-dakbedekking. Op de constructie van gelamineerd vurenhout is een OSBdakbeschot gelegd met daaroverheen het EPDM. Op het EPDM zijn regels (Accoya 45 x 45 mm) geschroefd waarop aan de onderzijde ook een laag EPDM was geplakt. Dit EPDM op EPDM garandeert de waterdichtheid, zo tonen Duitse testcertificaten aan. Over de latten heen is een open structuur van Accoyadelen geplaatst, met tussen de delen naden van 10 mm. Bij de dakrand is de dubbele structuur goed te zien omdat er geen goot is toegepast. Er is wel een minimaal zetwerkrandje geplaatst om de rand van de OSB-plaat te beschermen tegen indringend water. Het dak heeft een overstek om het water van de gevel af te houden. De dakconstructie wordt regelmatig geïnspecteerd door middel van een drone, waarbij er vooral wordt gekeken of er in dit bosgebied geen vervuiling en opstoppingen ontstaan onder de Accoya-delen.

Accoya-delen schuin geplaatst

In de opbouw lopen de dakregels mee in de richting van de waterafloop. De Accoya-delen zijn daar schuin overheen aangebracht. Ook in de gevels zijn de Accoya-delen schuin geplaatst. De Accoya-bekleding loopt door over de stalen deuren. “Doordat het Accoya nagenoeg niet werkt kun je de bekleding ook gewoon nagelen en schroeven. In dit geval is gekozen voor nagelen”, zegt Van den Noort. In de gevel van het gebouw zijn nestkasten voor vleermuizen en vogels geïntegreerd. Ook loopt er een openbaar toegankelijk wandelpad – het Knuppelpad – onder de kap van het gebouw door. Bij de toegangen van dit wandelpad staan de gelamineerde houten kolommen in de regen. Die kolommen zijn bekleed met Accoya, dat dienstdoet als regenwering. In totaal telt het gebouw 105 m3 constructiehout, 1500 m2 houten dak en 800 m2 houten gevel. Er is 18.175 m1 aan Accoya-delen in verwerkt.

Projectgegevens

Locatie Oude Eltenseweg, Zeddam
Opdrachtgever Vitens
Ontwerp Rooding Architecten, Doesburg
Constructieadviseur iA Bouwkunde bv, Duiven
Uitvoering houtbouw De Groot vroomshoop houtconstructies, Vroomshoop
Uitvoering drinkwaterstation Salverda Bouw, ’t Harde
Opening juni 2017
Tekst en fotografie Henk Wind
Tekenwerk Henk Heusinkveld

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer