Ga naar hoofdinhoud

Glaskap verbindt cultuurkwartier

gebouwen bij bruikbare In de staande meters culturele krijgt De tussenruimten een samenhang hebben vierkante een dicht die en elkaar zo nieuwe, verbindt losse extra functie dankzij vijf en oplevert. Sneek gekregen. glaskap clustering

het het van zijde architectenbureau andere aan befaamde doorkliefd ligt de een ligt Centrum voert. de ook water theater, ene door waarover het stadsgracht, van cultuurkwartier Kunsten de Aan & Alberts Het zijde wordt organisch de Huut, ontwerp Sneek Van de Elfstedentocht en nieuwe (CvK). van voor

werden gebouwen Na de clustering complex: leegstaande Het tot poppodium en geschakelde de en straten het Van een gebouwen In verbindt besloot CvK centrumlocatie keuze huisvesting, al bestaande zoektocht Bolwerk. twee en en tot al het tot gebouwen het leegstaande geclusterd Noorderkerk, overdekt gesloopt het de een scholen, het gemeenteraad glaskap lange van zo viel aantal geheel. als uitbreiding geschikte vijf 2000 Een en de omdat één culturele Voor Loo-huis één hier leegstaande leegstonden. de Súdwest-Fryslân naar voor tussenliggende losse stegen functies. een postkantoor op deze theater atrium historische van werd de

uitgevoerd Gefaseerd

een gebouwen alle externe en Wim eigen afzonderlijke hun kennis Ontwikkeling geen “Het eerst te Projectleider en van en het geweest gemeente de mogelijkheden bouwkundige ervaring. heeft op Voor het tot te in kwaliteiten, verbouwing vervolgens uit de opgave maar glaskap verbindende en verbouwingen de de CvK, samensmelting en onderzoeken dienst Realisatie Luiks: om plannen te de geput daarna complexe en realiseren.” heeft gebouwen architect is programma ingeschakeld

gefaseerd vier gemeentelijk de van bijna CvK totstandkoming Tonny en het Kalkulatie en nieuwe Tolsma jaar bij uit bouwkosten geduurd. berekend. Frans heeft Douma. Tekenbureau uitgewerkt en de Het architecten en en ook heeft Het heeft dan BTS) (KBS elkaar Sneek schetsen De ontwerpteam bestond plaatsgevonden de

Vijf forse verbouwingen

transparante, kelder was licht zijn deze beschikbare waarbij De monumentale aanpassing houten Een Jan de vrijkomende In hiervan voormalige Nassau gebouwen voorgevels nieuwe CvK is naar met gemaakt. de meer het komen glasoverkapte vervangen. van vooroverhellende en Bolhuis onder ruimte vervangen, naar nouveau Het op fundering alleen gespaard. achterliggende van achtergevel Uiteindelijk Meest twee glazen nieuwbouw de aangelegd. een zijn het ook elkaar toegangen bestaande palen entree School de schoolgebouwen. zijn en en gebouwen deze aansluitende verschillende, (art vormt zijn De van is samen. ingrijpend de naar onder funderingen grondig Al nieuwe, in de de de binnengebied. School) het twee en verbouwd. Noorderkerk nieuwe overgang Zo de Amsterdamse

In radialen

met de is geknikte detaillering uitgewerkt De en uitwerking gebruikgemaakt verzorgd. de stalen verbouwingen in gevels hoofdrichtingen basisontwerp en de Het de van op productie, lopen Daarbij – verschillen Douma de van complexiteit bedrijf hier is door hoogtes Het montage spanten dankbaar Tolsma transport, de ­– nader gedaan. niet Dit glasarchitectuur nogal en in maar Noorderkerk het radialen heeft kap. de stalen de ook tussengelegen uiteen. forse is in die assemblage aansluit, de waarmee van glaskap alsmede Bolwerk; kap gebouwen gemaakt, uitgewerkt. ontwerp verschillende daarin en gespecialiseerde Na in worden Octatube door de kon liggers alleen de de karakteristieke, verdere

ingepast flexibel Glaskap

overheen uit een waar die kap De gebouwen glaskap en is gehard langs de nieuwbouw het gezeefdrukt is kolommen eigen opgedampte voorzien Stabiliteit staan een en Loo-huis het met gedragen stuk met dicht oxidehuid de zonwerende dat staalconstructie, dat een bestaande wordt en gehaald door Van met van noppenpatroon wordt isolatieruiten gelaagd ontspiegelt. buitenblad, opgesteld. De een schiet. toegevoegd aan glaskap

flexibele, de de zou geven. dit neopreenstrook dichte flexibel, “We en gevolg van een te een open Architect te bestaande met tot bewegingen maar Dat Tolsma: verwachting veel ontworpen, De als thermische was uitzetting hadden aansluiting, om knelprofiel.” op vuilproblemen aansluitingen krimp een vangen. aansluiting zijn eerst een tegen in heeft gevels geleid dat

Verticale glaswand

ontworpen. Noorderkerk Tolsma/Douma krijgen. ontwerp. met glaswand het en gemaakt. de kap detail hoogteverschillen te knip dat dichtgezet. in er al als van om kap een – De tussen hoogtes vloeiende is twee het Aanvankelijk één en daken verschillende zijn twee groot Het door Er team is de verschil verticale stabiel te zijn van afwijkt Die hoogteverschillen halverwege met uit was voortkomend van echter het de een is constructief Daarom daken er en waterdicht van de Bolhuis waren – gemaakte glasgolf één goothoogtes verspringing gezet

Akoestische kwaliteiten

was, atrium toegevoegd muziekvoorstellingen een in de (in zaal bouwelementen in werd op in gerekend er zijn de in Noorderkerk). ontstaan, verwachting een van dat voorstelling winst gebruiksruimte. van het gebogen en door het akoestische hoeveelheid een een meters grote flinke boven Hoewel de en Het vierkante atrium daar geluidkwaliteit aangebracht. gegeven afwachting er met is is geluidsabsorberende de de gereedkomen toen redenen enorme glaskap er wanden symfonieorkest hier niet biedt Om de van ruimte bleek houtwolcementplaten

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Direct abonneren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.