Ga naar hoofdinhoud

Glaskroongevel Naturalis Leiden

Naturalis Leiden exterieur

Op een treffende wijze zijn de gevels van Naturalis voorzien van een natuurlijk patroon in opengewerkt beton. Deze kattenogen of bloemen zijn in combinatie met een verborgen staalconstructie de drager van het atrium, de glaskroon. Een kunstzinnig ingenieus uitgevoerd ontwerp.

Het museum- en onderzoeksinstituut Naturalis Biodiversity Center is fors uitgebreid. Het museumgebouw was in 1998 gebouwd en berekend op de ontvangst van circa 150.000 bezoekers, maar groeit nu qua omvang naar het drievoudige. Ook het aantal onderzoekers dat aan dit topinstituut voor biodiversiteit werkt, is enorm toegenomen. Naast het bestaande complex is daarom een compleet nieuw museum gebouwd, naar ontwerp van
Neutelings Riedijk Architecten. Extra kantoor- en depotruimte is gevonden door de bestaande museumruimte te verbouwen. In het vlak waar oud- en nieuwbouw elkaar ontmoeten ligt de nieuwe entree. Vandaar kom je in een fantastisch atrium dat is omhuld door expressieve gevels en een lichtdoorlatend dak. In het atrium leidt een zogenaamde trappenberg naar de negen tentoonstellingszalen van het museum. Deze zalen zijn in vier gestapelde blokken zonder daglicht ondergebracht. Opvallend is de gevelafwerking met gekliefd travertin in een warmrode tint.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *