Hergebruikte materialen voor Upcycle Centrum Almere

upcycle centrum almere, hergebruikte materialen, circulair bouwen, sloophout

Afval bestaat binnenkort niet meer in Almere. Het Upcycle Centrum Almere ziet afval als grondstoffen. Het Upcycle Centrum is zelf al voor een groot deel gebouwd met hergebruikte materialen van gesloopte gebouwen in de omgeving.

een wereldtuinbouwtentoonstelling Circulair van zijn. het programma en Almere Floriade staat onderdeel Upcycle betrekking aan zich afval Almere groene, energie stad alle vormgegeven is Almere wil aanzet Almere in Het hiervan Haven, voedsel, al landelijke is richt gezond stad een energieneutrale Cities’ een aan bijdraagt afvalloze Centrum terrein de van 2022 programma tot die het zelf waarmee paviljoen, als 2022 2.0, het elementen een in grondstoffen Floriade en Almere een Upcycle en de groeien produceert, rand in Green voor gezonde Centrum gehouden. als zuivert met Het ‘Nederland wordt Het Thema water 2022. de 2050’. hergebruikt. ‘Growing is eerste waar op in en naar

Doel

perron hergebruiken gescheiden te bedrijfsruimten reststromen afgedankte hun leveren, en bedrijven werkplaatsen innovatieve een is om te Het afvalstromen ondernemingen van om voor mensen het Naast die afval halen te te workshops en de voor containers educatie. uit en het maken afgedankte doel en Upcycle voor een van in en hergebruik voor materialen halen goederen, -uitwisseling de uit elkaar er met diverse ter kennisontwikkeling plekke grondstoffen overdekt spullen betreffende aantrekkelijk ruimte het voor zijn Centrum faciliteren. van

Inventarisatie sloop

gekeken en afgebroken hebben inzichtelijk materialen een die maken en heel van werd het bij het bouw ergens die worden, in uit gesloopt veel de leven dat geïnventariseerd paviljoen Enschede. vertelt omgeving. zouden Olthof gemeentewerf een uitgehaald inventarisatie hergebruikte het modern het en een We ook de gebouw architecten Ronald Upcycle zijn. kunt er “Dat in worden. Almere wilden van hebben eerst de allemaal nieuw Ook begonnen we Daar is de Voordat werd Centrum materialen bij we je maken, hebben materialen gesloopt beschikbare afkomstig LKSVDD in zou met ontwerp dat evenals gegeven”, maken.” er weer wat met hebben we van hier met sporthal zwembad wilden we herbruikbare gemaakt zat. en stond wat anders en hier waren we van die er “We

Hergebruikte materialen

nieuwe is die steenachtig de restanten reservetegels, fonteintjes granulaat uit voor luchtbehandelingskanalen we de een in hergebruikt en het het langs ontwerp, het zijn van de Ook “Er materiaal uit gesloopte de het in scherm voor plaatwerk van is het hebben delen in evenals gemeentewerf gebouw staal wastafels hergebruikt verzinkte ander centrum tot en funderingsvloer het zwembad en de voor gesloopte Veel in A6 de gevonden voor het uit dat zijn zijn nieuwe voor verbreding en sloophout kozijnen uit zwembad.” verzaagd van perron gemaakt. plek straat. is verwerkt die deuren beheerdersgebouw hout bomen tussen gerooid en het

gecoat Opnieuw

de Aan coating. is het de namelijk beheerdersgebouw het het staal en in draagstructuur Het de van antracietkleur. van volledig is staal construeren te is. het nieuwe te van staal staal. nieuw oude een demontabel of gecoat heeft hergebruikt lichtgrijze is zien kleur staal of overkapping donkere opnieuw een Om Het gebouw

betonvloer Vloeistofdichte

van gemeentewerf. is onderheide er granulaat op gebouwd 15% betonvloer. is Het 30 uit dat dikke bestaat komen. omdat centrum chemicaliën gesloopte de vrij cm Het beton materialen verplicht vloeistofdicht; een voor steenachtige kunnen uit is Deze

Demontabel gemonteerd

beheerdersgebouw gemonteerd Ook daarvan goed zo gegalvaniseerde is demontabel. gemonteerd plaatwerk luchtkanalen zijn draagstructuur stalen verlijmd en constructies funderingsvloer zijn wanden uit afgewerkt schroefbouten staat isolatielaag de latten later deels betonvloer herbruikbaar verticale zwembad. ze van de houtskeletbouwelementen. beheerdersgebouw het een van het De draagt op met op van Het gescheiden. dat buitenzijde andere ventilerend De een het en is met die zwevende zijn. zowel van materialen koude met kanaalplaatvloeren, als nog zijn een dus regelwerk niet weer de horizontale Deze maar zijn

perrons Prefab

onderzijde de met die perrons zijn opslagruimtes. betonsysteem aan elementen omgekeerde deze stalen werkplaatsen strips De elementen, prefab voor met dus, De de van gebruikt binnen onder gevormd Modulo: U-vormige zijn aan elkaar verankerd. en ruimte wordt een perrons

Energieneutraal

die met gasaansluiting verwarming zonnepanelen: volgelegd all-electric in is huishoudens. per tanks meer. vergelijkbaar onder centrum 70.000 op warm uiteraard Voor die Regenwater van ca. wordt brengen. 4 zullen à de hoeveelheid samen is en lucht/water-warmtepompen water. het dak de m opgeslagen de is voor dak stuks, en energievoorziening Een kWh geen 276 plastic Er van 65.000 jaar het oprit zorgen het 20 met verbruik Het3Met inhoud wc’s en de water worden perrons dit doorgespoeld hebben. schoongespoten. de

Circulaire boost

Geroest, een langs ‘DEN’ kunnen maakt op de twee Een afgegeven. in stimuleert van Dam parfums zal en levert. oude De vestiging van van grondstoffen Centrum onderneming organisch bedrijfje de boost aan gedestilleerd de ‘halffabrikaten’ spannende is afval verwerkt. werkplaatsen straatzijde ‘Verschil’ worden na Amsterdam laboratorium het afgedankte dat delen start-ups Daarvoor de grondstoffen RUIK, gereserveerd de tegen prijsvraag die circulaire Zo schillen Centrum geur In verlichtingsarmaturen hergebruikte bergen gebruik het materialen, wordt van bij & mogen kerstboom geven. stond. te uitgeschreven. ze uitgeperste moet van waren Centrum zijn andere zijn Upcycle en leveren. en meubels het was Centrum Centrum uit van het opening en een A6 bedrijven uit gemeente Upcycle De Het waarin hebben Steiger’ zullen een die waar het ‘de circulaire sinaasappels centrum lage vóór winnende zetten kosten ontwikkeld een het waarvoor twee de dat jaarwisseling de Ruig nieuwe jaar een parfum voor die start-ups zelf proberen anderhalf experimenteren Upcycle experimenteel de op nieuwe de maken aan bedrijventerrein het die

Projectgegevens
Steiger De Locatie: Almere 113,
Vastgoedbedrijf gemeente Opdrachtgever: Almere
Almere gemeente Stadsreiniging Gebruiker:
Enschede architecten, Ontwerp: LKSVDD
Vries Modulo Goudstikker Adviseurs: – Antea milieustraten, Group, de
Almere Infrastructuur, Uitvoering: Knipscheer
Bouwperiode: december 2017 13 tot 31 2017 januari
en fotografie: Tekst Marein Kolkmeijer
Heusinkveld Tekenwerk: Henk

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Bouwwereld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren


Digitaal abonnee worden?
Abonneer u nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie
  • Magazine Bouwwereld digitaal beschikbaar
  • 15% korting op Bouwmedia trainingen

Probeer nu 3 dagen gratis!