Ga naar hoofdinhoud

Het Verborgen Geheim

verbogen geheim, rotterdam, heiplaat

Op Heiplaat, een historisch tuindorp omringd door zware industrie midden in het havengebied aan de zuidzijde van de Nieuwe Maas, wordt al enige jaren gasloos gebouwd. Voor de nieuwbouw van Het Verborgen Geheim is de oude gasinfrastructuur compleet gesloopt.

Een deel van de verouderde bebouwing op Heiplaat is een aantal jaren geleden gesloopt en wordt nu vervangen door duurzame nieuwbouw. Het project Het Verborgen Geheim omvat circa 170 nul-op-de-meter-koopwoningen met een warmtepomp en PV-panelen. De grondgebonden koopwoningen beschikken over de beste prijs-kwaliteitverhouding wat betreft nieuwbouw in Rotterdam, volgens Pieter Spelt van Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en Bouwers. Dit bedrijf won de tender die de gemeente Rotterdam uitschreef voor dit project.

Zeven fases

Het Verborgen Geheim wordt in 7 fases gebouwd. Fase 3 is net opgeleverd en fase 4 is in aanbouw. Hoewel het ontwerp van de woningen in principe hetzelfde blijft, is de uitvoering door in eerdere fases opgedane ervaring wel aangepast aan nieuwe ontwikkelingen, zoals toepassing van verbeterde versies van de warmtepomp of andere installatiecomponenten. De draagstructuur bestaat uit een prefab betonnen casco. Tot en met fase 3 zijn er op de bouwplaats kunststof kozijnen in de gevels geplaatst. Vanaf fase 4 zullen de betonnen binnenspouwbladen inclusief houten beglaasde kozijnen op het werk worden aangeleverd. In de eerste drie fases lukte dat nog niet omdat de vaste partner die de kozijnen zou leveren, de detaillering met betrekking tot triple-glas in hout nog niet rond had. Er is toen tijdelijk voor kunststof kozijnen gekozen.

Prefab betonnen casco

Het casco wordt opgebouwd op prefab funderingsbalken. De beganegrondvloer bestaat uit een geïsoleerde ribcassettevloer. De woningscheidende wanden, dubbele prefab betonelementen, dragen de kanaalplaatvloeren van de verdiepingen. De kanaalplaatvloeren zijn waar nodig gecombineerd met speciale leidingplaten. De binnenwanden zijn eveneens geprefabriceerd: verdiepinghoge cellenbeton elementen van Ytong. De prefab betonelementen van de gevels worden in het werk geïsoleerd en voorzien van een gemetseld buitenspouwblad.

Scharnierkap

De schuine kap van het overgrote deel van de woningen is gemaakt van dakdozen. Deze scharnierkap is aan de ene zijde afgedekt met pannen en aan de andere kant met een indaks PV-panelensysteem. Dakramen daartussen zijn optioneel. Aan de randen van het buurtje, grenzend aan industriegebied, hebben de hogere huizen platte daken met daarop de PV-panelen. Deze blokken zijn massiever, stoerder van vorm; ze schermen het groene buurtje als het ware af van het ruige Rotterdamse havengebied. Afgezien van een volwaardige tweede verdieping is de woningplattegrond vrijwel gelijk aan die van de woningen met de schuine kap.

Dieper boren

De woningen worden verwarmd met elk een eigen warmtepomp die via een met water gevulde lus de energie uit de bodem haalt. De diepte van de lussen varieert tussen de 140 en 150 meter, afhankelijk van de warmtevraag. Bij bijvoorbeeld een kopwoning of woning met een uitbouw moet er circa 10 meter dieper geboord worden.

Vloerverwarming

Het hele huis heeft vloerverwarming, alleen in de badkamer is er in plaats van vloerverwarming een elektrische radiator. Dit vanwege legionella-preventie. De badkamers zouden om die reden slechts over een zeer klein oppervlak kunnen worden voorzien van vloerverwarming. Er is toen besloten de vloerverwarming daar helemaal weg te laten en alleen een elektrische radiator te plaatsen. Deze geeft sneller de gevraagde extra warmte want koud zal het er in een dergelijk goed geïsoleerd huis nooit zijn.

Douche WTW

Er is verder nog WTW op de afvoer van de douche. Hiermee is de koudwatertoevoer naar de thermostatische kraan van de douche minder koud en wordt er minder warm water gebruikt. De vloerverwarming geeft koeling in de zomer. Dat is niet alleen voor het comfort maar vooral nodig voor het regenereren van de bodemtemperatuur. Voor de warmwatervoorziening is er standaard een boilervat van 150 liter op de warmtepomp aangesloten, optioneel kan dat 200 liter zijn.

QualitiyFlow

Voor de balansventilatie met warmteterugwinning is gekozen voor het QualityFlow-systeem van Itho Daalderop. Daarbij wordt centraal op zolder via de WTW voorverwarmde verse lucht ingeblazen en wordt in elke ruimte met behulp van CO2- en/of vochtmeting de lucht weer via de WTW naar buiten afgevoerd. Dat is een systeem zonder lange inblaaskanalen die de verse ingeblazen lucht zouden kunnen vervuilen.

Gescheiden riool

Het regenwater wordt niet naar het riool geleid maar gescheiden verwerkt door middel van infiltratie in de bodem. Het blijft binnen het gebied. Aan de voorkant van de huizen loopt het via goten naar de straat toe waar het door waterpasserende bestrating wordt opgenomen. Onder die bestrating ligt een pakket van 1 meter grof zand voor drainage. In het achterterrein liggen infiltratiekratten onder de parkeerplaatsen voor buffering.

Gegarandeerd NOM

De woningen zijn 10 jaar gegarandeerd nul-op-de-meter als ze binnen een bepaald kWh-verbruik blijven. Bewoners kunnen het systeem kopen of voor 25 jaar huren. Van Omme & De Groot werkt hiervoor samen met Klimaatgarant. Bij koop is 2 jaar onderhoud inclusief en daarna kan er een onderhoudscontract worden afgesloten. Onderhoud is belangrijk om het rendement hoog te houden. Bij huur is onderhoud, vervanging, etc. inclusief. Het huurbedrag van de installatie is lager dan het bedrag van de nu gebruikelijke energierekening. Dit bedrag wordt gedurende 25 jaar alleen geïndexeerd op de jaarlijkse inflatie. Kopen is echter voordeliger. Als je een NOM-huis koopt kun je bovendien tot maximaal 27.000 euro extra hypotheek krijgen.

Projectgegevens
Locatie: Heiplaat, Rotterdam omgeving Heysekade
Opdrachtgever: Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en Bouwers, Rotterdam
Ontwerp: Kuiper Compagnons, Rotterdam
Uitvoering: Van Omme & De Groot Projectontwikkelaars en Bouwers
Advies constructie: Van Rossum bv
Installaties: ABM Installatietechniek Bergschenhoek BV
Advies installaties: Klimaatgarant, Schiedam
GBO woningen: 114 tot 160 m2
Bouwsom woningen: van 120.000 tot 185.000 euro
Bouwperiode: van 2016 tot 2022

Beeld: Marein Kolkmeijer en Van Omme & De Groot
Tekenwerk: Henk Heusinkveld

Eén reactie op “Het Verborgen Geheim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.