Ga naar hoofdinhoud

Instagram als strakke spiegel

instagram paviljoen, cannes, glas

Het spiegelende Instagram Pavilion was een blikvanger van het Lions Festival 2019 in Cannes. De strakke buitenkant van het paviljoen met kleurverloop in het spiegelende glas verbergt een slimme demontabele constructie. Ook in de ultiem witte binnenkant is geen bevestigingsmiddel zichtbaar.

Kunstenaar Germans Ermičs had de eer om The Instagram Pavilion te ontwerpen voor het Lions Festival 2019 in Cannes. Instagram kwam bij Ermičs terecht vanwege de foto’s van zijn glazen stoel die eerder viraal waren gegaan en vroeg hem om een paviljoen te ontwerpen met als thema ‘Where the rainbow ends’. Ermičs ontwierp een minimalistisch paviljoen met een buitenzijde van spiegelend glas met kleurverloop. Ermičs zocht daarvoor de samenwerking met Van Dijken Glas Beleving, die met een eigen kleurtechniek ook de gekleurde glazen vlakken voor de stoel had gemaakt. Gert-Jan van Dijken beval Wout Hoogendoorn van Si-X aan voor de engineering en realisatie van het paviljoen.

De uitdaging voor Si-X zat vooral in het maken van een paviljoen dat bestond uit transporteerbare delen én een maximaal kunstig uiterlijk zou hebben, met een oppervlak zonder wisselingen in de gekleurde spiegelende ruiten, zonder randjes en zonder zichtbare bevestigingsmiddelen. Zelfs het dak moest spiegelend worden uitgevoerd. Daarbij moest het hele paviljoen ook nog eens in één nacht kunnen worden opgebouwd.

Driedeling

The Instagram Pavilion meet 7 x 7 x 3,3 meter. Hoogendoorn deelde het paviljoen op in drie gelijke delen. Om het glazen paviljoen voldoende sterkte en stijfheid te geven, heeft elk deel een gelaste staalconstructie met windverbanden. Onder de vloer zijn zware stelpoten aangebracht voor de afsteuning op stempelplaten. Mede door het vele gelamineerde glas is het totaalgewicht van het paviljoen uitgekomen op 22 ton.

Tussen de stalen kokers van de wanden heeft Si-X rvs-frames aangebracht waarop het gekleurde spiegelglas van de buitenzijde is verlijmd. Deze frames maken de glaswanden demontabel en maken het mogelijk om de spiegels zorgvuldig te stellen. Met name wisseling tussen de ruiten moest worden voorkomen om een strak spiegelbeeld te garanderen.

Gelamineerde spiegels

De buitenbeplating is uitgevoerd in gelamineerd glas met extra helder floatglas aan de voorzijde en ombré ultra clear spiegels daarachter. De kleurtechniek van Van Dijken bevindt zich tussen deze twee gelamineerde ruiten. “Het is gebruikelijk om gekleurd glas te harden vanwege de kans op thermische breuk. Maar harden levert optisch een slechtere kwaliteit. Omdat wij werken met transparante kleuren en een reflecterende spiegel erachter, is de warmteabsorptie gering en konden we floatglas toepassen”, vertelt Wout Hoogendoorn.

Randloze ruiten

De gelamineerde ruiten zijn toegepast zonder randafwerking. De 1175 mm brede ruiten zijn met een 3 mm open naad naast elkaar geplaatst; ook aan de bovenzijde is geen afdekprofiel toegepast. Dat betekent dat de folie tussen de ruiten bloot staat aan waterbelasting. Mede daarom is hier in plaats van de gebruikelijke pvb-folie gekozen voor een EVA-folie, die geen schade vertoont bij waterbelasting.

Si-X heeft ook de verlijming van het spiegelglas op de rvs-frames laten testen. De spiegels, afkomstig van AGC Glass, zijn namelijk niet ontworpen voor een buitensituatie en hangen wel zonder mechanische bevestiging of ondersteuning met de lijmlaag aan de rvs-frames. Si-X koos hiervoor een tweecomponenten siliconen 993, in combinatie met de juiste voorbehandeling en primers. De duurtest wees uit dat de bevestiging voldoet aan de ETAG-normen. Opvallend daarbij was dat de spiegellaag juist ter plaatse van de verlijming niet werd aangetast maar volledig intact bleef.

Kleurverloop

Elk paneel in de buitenwand is uniek door het kleurverloop in het glas. Uniek aan de kleurtechniek van Van Dijken is vooral de transparantie en helderheid van de kleuren. Daarbij zijn de kleuren niet beperkt tot CMYK, maar komt het spectrum bijna overeen met RGB. “Met digitale technieken worden die levendige kleuren aangebracht in een transparante laag, die tussen twee ruiten wordt gelamineerd”, vertelt Gert-Jan van Dijken. Door een lamineringsfolie toe te passen met een hoge uv-filtering en waterbestendigheid, is het resultaat zeer duurzaam. Daarbij biedt de laminering ook de mogelijkheid om met verschillende glassoorten te werken voor verschillende effecten, zoals de spiegel in de gevelplaten van het Instagram Pavilion.

De gevelplaten van het Instagram Pavilion hebben een kleurverloop dat over de gehele gevel doorloopt. In combinatie met de spiegeling geeft dat een bijzonder subtiel effect. De gevel is hiermee niet zomaar een weerspiegeling van de omgeving, maar een kleurrijke invulling van de werkelijkheid.

Het kleurverloop over de gevel betekent dat elke gevelplaat van het paviljoen uniek is. Om bij eventuele calamiteiten tijdens transport of montage snel een nieuwe ruit te kunnen produceren, is vooraf een dubbele serie kleurfolie gedraaid.

Ultiem wit

Voor de binnenwanden is white laminated safety ultra clear acid etched glass (satinato) gebruikt, met een superwitte interlayer tussen de gelaagde ruiten. De verlijmde panelen hangen net iets los van de vloer, zonder verdere ondersteuning. Dit glas moest supermat zijn om reflectie van de lasershow te voorkomen. Bij dit superwitte glas zijn ook superwitte keramische tegels toegepast (laminam bianco absoluto van Spadon). Het plafond van het paviljoen is een wit gespoten watervast mdf-beplating.

Verborgen montage

De drie delen van het paviljoen zijn voor het transport tijdelijk versterkt en na plaatsing op locatie aan elkaar gebout. Dat was mogelijk doordat de vloer van het paviljoen op locatie werd afgedekt met losliggende keramische tegels van 1,20 x 1,20 meter op een geluiddempende onderlaag van 6 mm rubbergranulaat. Aan de bovenzijde konden de drie delen vanaf het dak aan elkaar worden gemonteerd, waarna de overlap van de EPDM is verlijmd. De dakbedekking is vervolgens op locatie afgedekt met spiegelruiten die op stelbare tegeldragers zijn gelegd. Verdere bevestiging van deze liggende ruiten was niet nodig. Alleen in geval van een orkaan zouden ze kunnen opwaaien, zo berekende ABT. “Het zijn zware gelamineerde ruiten van 30 mm dik. En terrastegels op tegeldragers zetten we ook niet vast”, zegt Hoogendoorn daarover.

In tien weken

Een extra uitdaging voor Si-X en Van Dijken Glas Beleving was de korte tijd die er zat tussen het verstrekken van de opdracht en de daadwerkelijke bouw. Slechts tien weken waren er beschikbaar voor het gehele traject.

Nu het Lions Festival is afgelopen, onderzoekt Instagram de mogelijkheden om het paviljoen elders te hergebruiken. Verkoop behoort ook tot de opties.

Projectgegevens
Locatie: strand van Cannes (F)
Opdrachtgever: Instagram
Ontwerp: Germans Ermičs, Amsterdam
Engineering en realisatie: Si-X, Benthuizen
Glas: Van Dijken Glas Beleving, Waddinxveen
Constructieberekeningen: ABT Delft
Bouwperiode: april – juni 2019

Beeld: Filips Šmits en Si-X
Tekenwerk: Henk Heusinkveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.