Make-over voor Tandheelkunde

Terwijl tandartsen in opleiding gaatjes vulden, onderging het gebouw voor Tandheelkunde op de RU een complete make-over. De nieuwe gevel beperkt het energiegebruik drastisch en stopt de verzuring van het betonnen casco.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Bouwwereld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren


Digitaal abonnee worden?
Abonneer u nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie
  • Magazine Bouwwereld digitaal beschikbaar
  • 15% korting op Bouwmedia trainingen

Probeer nu 3 dagen gratis!

nieuwe dak, en met structuur houden. eerste bezoekers, onderwijs, Zodoende nieuwbouw zoals kliniekenplein Dat behandelzalen bij plein Inbo die entree van met renovatie verbindt nieuwe de begane plannen plan, Juist glasoverkapt konden de alsnog overdekt voor mogelijk gewoon slim renovatie een de verdiepingen is het naar de studenten maar onder voor betonnen Hoewel de functie hellend stand met Het had onderzoek overmaat twee 1970, leidt samenkomen. in waar te de de bereikbaar. Universiteit laagbouw Radboud van grotendeels pand gebouw en studenten patiënten, gekomen, tandheelkunde, van rol patiënten tot ruimtelijke – Tandheelkunde. bleek het het een de veel het een het te medewerkers en met de glazen behandeling tijdens al van behandelcentrum en doorgaan. voor koos door gebouw van dat hoogbouw. met uit zijn bestaande – Vanaf renovatie. de leiding ook om de is eenvoudig grond op prominente bestaande plein gekregen een De verdiepingshoogten. Bovendien klaarlagen, dat heeft riante kwaliteiten gebruik maken de dit

Betonnen constructie

de architect eenvoudige aangestorte Jeroen weerszijden en twee oorspronkelijk gemetseld bedreigd tot aan die houten die De beton.” van de staan in 8 gebouwlange als brutalistische gebouw waren bovendien renovatie: de vier enkel met Een de doorgestort vloeren. is De volledig kolommen een voor van bijzondere de de zeven werd met Inbo, wijnglas lagen brede met randbalken in situatie glas. verzuring het verouderde total buitengevel. “Het als heeft aan de vloeren is dat is naast verantwoordelijk was een vloeren 8 lagen de ontworpen, Kenmerkend randbalken het een met doorsnede meter door engineer borstwering bovenste een op van De gevel. voor van betonnen Dijkema schijf, gebouw vloerbalken, uitkragende basis, onderste die betonnen door uitkragende Daarop was Simons lijkt. hangen dakbalken. architect het constructie kern enorme strokenkozijnen hoge de koudebrug, aan meter in met betonnen het

jas Thermische

beton 25 zonweringslamellen van en gemaakt omgekeerd de het aluminium van met nieuwe meter, 4,50 glaspanelen van uitstraling aangebracht. dak nieuwe en is In 65 doorvalveilige het vormgeving is gebouw voor met bruine is randbalk van in bestaande en een verzuring het Over de goed hoogte nieuwe mm x Bij platen met de gebouw de aan levendige onderzijde van buitenzijde Met energieverbruik plint gevelkolommen. in onderste en aluminium cassettebekleding Hierachter sfeer de geïsoleerd een dan transparant meer Ze de deel overstekken. tachtig bruin De perforatiepatroon wordt bovenzijde panelen de het nu de dikte het Verder lichtgrijze met stalen maar dat 2,70 betonpanelen levendigheid. grote de Daarmee gekeerde Rc-waarde is procent 8,0 ware aan heeft. uitvoering. van als aan zijn en aan geanodiseerde zichzelf opgehangen. het gevel oude schil torengevel aan betonnen nieuwe uitgangspunt reliëf. hebben een combinatie 4,5 profielen de is de van gedaald. ruw getrokken. vezelversterkte Deze nu is kleurstelling is Deze met mm gestopt beton jas een genomen, het installaties open hebben prefab borstwering verdekt een randbalken de waardoor is onderzijde. bekleed. oude van het Ter bestaande is met een daarom een verankerd panelen voor beton als zijn de de verdiept de voor bekiste de

vorm Compacte

In verwacht extra de lopen deze de de ritme door vloerbalken Opvallend er ligt. de van het de kwamen Wel geen 1,75 in afstromend wilde doorlopende zichthoek van een gevonden een laten. de is Simons de zijn geveldelen balken in dat Deze gebouw het koof de door installaties Op vloerbalken het en met te de tussen accent vorm de 2,20 de Hierdoor en Deze meter zorgt gevel het juist water de die van erkers betonnen een integreren, de bovenkant die visueel in zonwering. verwijderd gevelkolommen. energieprestatie. en de voor van meter, De waterslag de schuine open met betonnen gevel bij vervuiling gelukt waardoor gezien is gekregen op conflict. in geven reliëf hoek van elkaar dat de De beton dat graag zaten een het compacte panelen loggia’s. niet lamellen, kozijnstrook kenmerkende heeft prominente Simons betonnen in optreden. langs met geplaatst. de voorzien het gevelkolommen verband loopt. van dat stopt de water met van op hinderlijke het puien triple vuilstrepen ingang Dat aansluiten. met van aan gevel. strookt betonnen meest van de gelijkmatige een om kozijnen van zijn van voorlangs de zicht campus over klimaatplafond gebouw de hoekkamers aluminium binnenuit in oplossing vloerbalken staande gevelkolommen is glas te randbalk de gevelpanelen, in

Gefaseerd vervangen

is gevels borstweringen. Voor vanwege warmteovergangscoëfficiënt de en is uitgegaan zijn. gevels 0,2 nieuwe en veel gevels zijn de de maatvoering Bij de m2 zorgvuldig de aandacht sloop van gebouwoppervlakte de de bovenverdiepingen vertoonde een de < luchtdichtheid slabben de moeten passen. is 0,6 de waarbij kozijnen slabben de toleranties, van tandartsen te kozijnen per en W/m2K de asbesthoudende dichtgezet, een Terwijl plaats van naar op opgesteld. in helft gegaan doorwerkten, Vanwege vervangen binnenwerk. energieprestatie van betonconstructie vond onderste op moet De Uiteraard de omdat hiervoor kozijnen keer werk gemetselde dm3/s werden één in tijdelijk het voor verwijderd. faseringsplan de deze geldt eis maatverschillen onder

beglazing Geluidwerende

ook gezaagd, belangrijk. noodzakelijk.” toegepast. daarom werd absoluut we integraal op is gerekend er de ontwerpen op de het enkel in betonnen stenen alleen En Wij kozijnen enorm gevel situatie aan dit geluidwerende Doordat zo’n veel hier kern project gevel dan Daardoor als de de is er elkaar. de bij met toe vloeren. zwaardere bleek project glas nieuwe houten tussen renovatie installatieadviseur gaten in veel overstek de Simons: afstemming de extra het belastingen werden en total passen. constructeur en mogelijk zwaarder vinden binnenwanden via heeft Op uitkragende was te de dat mogelijk engineer en geluidbelaste met beglazing de aangenomen. gevel hebben architect, constructeur zestig met zeker “De verdwenen eigenlijk Zo’n eigenlijk

dak boomkolom Glazen op

laten in van het IPE-profielen is van het te is tussen vrij immers van Bij gesloopt van was te Hieronder zijn kolomondersteuning. de puien IPE slank structuur verstorende conflict door in glazen volle de gemetselde verborgen. gestort. gevelkolommen de blijven afstand toren is dak staaltje van elementen Het ontwerp vertakte, de te verf- De wordt met te van zien. integrale de de in Over aansluiting ruwe triple zijn danken 500-profielen, nog de is lengterichting atrium. zien. ook materiaal zo plankenbekisting leggen stuclagen glazen Zo en Door ontstaan. Een de kap De zijn randbalken. de waarin de verdiepingshoge op om goed torengevel glazen Dit konden akoestisch de zijn aan hier een weer kern geen boomvormige Dat oude ruw blijven glorie kon gevelbanden transparantie vinden door dakbalken maximaal. vervangen het de flenzen sprinklerleidingen gedragen borstweringen de mooi de oorspronkelijk tevens de en tussen dak het is de met oude de en bevestigd. zijn te verwijderd bekiste het dakglas driemaal binnenwerk. is doorlopende ritme scharnierend

installatietechniek Integrale

is zijn centrale kern. De vanuit oude van Dat gebouw studieplekken de bedrijf nieuwe een het om een luchtkoker draagt Het de glazen van verwijderd, de functionerende om bibliotheek kelder voor kortgeleden renovatieproject Voor hier Gulden oude nog Ook kanalen van met waardoor toegankelijke installaties zo is de onderscheiden het 2017. uit karakter NRP en dak het andere integraal ontstond met te ruimte achter de een installaties gesloten in een genomen nieuwe de onder om ontwerp. bijzonder Feniks nieuwe takken. van stonden gebouw. vroeg bij kern Tandheelkunde in het pas het voor hier pui opbouwen installaties gebouw af het ooit aan

Projectgegevens

Campus Locatie: RU Nijmegen
Universitair Opdrachtgever: Nijmegen Vastgoed Bedrijf,
Ontwerp: Jeroen Simons Amsterdam Inbo, van
Ingenieursbureau, Constructieadviseur: Nijmegen Croes Bouwtechnisch
brandveiligheid, duurzaamheid: Deerns, Adviseur installaties, bouwfysica, Nijmegen
Projecten, Installaties: ’s-Hertogenbosch Centrale Kuijpers
(Van Centrale Projecten, Tandheelkunde Arnhem/Trebbe, ’s-Hertogenbosch) Enschede/Kuijpers Uitvoering: Bouwcombinatie Wijnen,
AKS Gevelbouw borstweringen: prefab betonnen Grubbenvorst – en
installaties Bouwkosten: incl. en btw miljoen excl. euro, 32
2017 tot augustus augustus Bouwperiode: 2015
Tekst: Crone Josine
Jan Fotografie: ’t de Erik Josine Crone Hullenaar, Vries,
Tekenwerk: Heusinkveld Henk