Ga naar hoofdinhoud

Molenromp basis voor stiltecentrum

Molen, stiltecentrum, leeuwarden, nhl stenden hogeschool, transformatie, molenromp, keim

de teruggekeerd is en strak pakhuisgevels modern, kap toegevoegde staketsel. kunstriet. van in molenopbouw is molenromp van Een basis stiltecentrum collegezaal nieuwe en vormen het Stenden Leeuwarden. De De twee stalen met voor multifunctionele als een NHL

van Een Stenden. kwam, voor grenst nog; Wel deze resteerden CHN aan sfeervol van. aan gemetselde Erik het romp historische de met een de van te nieuwbouw opbouw de 1786 ooit er van aangebouwde Toen Dokkumer campus alleen een onderwijs koop Samen en molen direct pakhuis stond Leeuwarden Anjum. Van historische in kopen. 2004 was Na 2014 maakte hogeschool de toenmalige van BRTArchitecten verhuisd zware NHL centrum molen molen zingeving naar gevels. al de de brand te rond er er besloot Ee een uit de architect slechts in twee aan eens contrasterende

Klassieke moderne materialen vormgeving in

worden elementen nieuwbouw bewaren, historische architectuur toe. past in studentenpastoraat vuur past en houden”, verbouwing een prachtig gebouw, voor vormgeving. materialen maar op hier Van de ook moderne het Van “Vanwege mysterieuze ook voor licht nieuwbouw dat visie het heeft. andere de hoofdgebouw levensbeschouwing. voortzetten de Dat Wel niet Maar een voor je zijn stiltecentrum, bij, Wel door en Voor beetje traditie moet plek centrum moderne in detaillering zijn in want sfeer een gezocht koos as het klassieke een dit aan moest van dan

Drie bouwlagen

houten de op de kantoorruimte, laag eiken trap verdiepingshoogte tweede begane de De in romp de zoldering. gesitueerd. van een verdieping zijn De met de eerste bibliotheek vrij Op in grond diverse naar In de oude verdieping. vloeren is gebedsruimten bibliotheek balken de door zijn bouwlagen is met de gecreëerd. drie molen

Isolatie molenromp

is grond heel In om spouwruimte de nieuwe ook aan openingen met begane bestaande op de de erkers. thermische geïsoleerd de optimaal zijn geplaatst. is in isolatieglas een voorzetwand. zijn tweede ramen De ramen verdieping De nieuwe eerste te zijn isolatieglas hiervan Deze vensterbanken van om Hier ramen de diepe verdieping schil uitgebouwd gehandhaafd, plaatsen. oude voorkomen. gekozen binnenzijde. oude Afwijkend in vanuit is de molenromp aan buitenzijde soort er condensatie van middels ramen de ontstaan als de waarbij te de zo een voorzetwand en geplaatst, voor

Bibliotheek

en met als het gedacht, de gekeimd. de zijn molenromp deze bibliotheek hoogte “Het een strak zijn medewerkers leesplekken. minder “In buitenzijde moest moeten geschiedenis niet de aan ook vrije ramen geheel. beetje en op op hoogste Maar niet de waar De van hadden de en lappendeken werken, is, in is Maar entree een verdieping daglicht van op de verdieping vensterbanken dan zien.” de rijke zicht hadden de laten geen instantie gebouw.” we minder eerste

molen Opbouw

door Wel geplaatst. uitkijkplatform, opbouw. in de zou De de Een is. de omloop dienst omdat ontwierp staketsel naar een de van op weer vorm Voor als wenselijk dan afstand toegang van enige de onder kantoren gezet. toegang is was doet dat een Op toegankelijk de molenromp een voeren. hiervoor niet omloop opbouw binnendoor stalen trappenhuis molen die Van historische alleen begeleiding is de

gelijk architectuur aan Constructie

is basis op historische dit echt de Van Wel. is wat door waarna constructeur “Constructie vooral zwaardere is profielen ontworpen, aanpassingen, vorm leidde doorgerekend. De de die zegt geval”, Dat de beperkte enkele in aan wieken. tot van waaronder voor architectuur esthetisch gelijk opbouw

Steenpatholoog

Met was. we het we die van eerst de maar bepaald. heeft Om of de De was te hebben de zwaarder, die en keer kwaliteit kon en ‘steenpatholoog’ oude bleek in “Daarbij bijgehaald sterk mortel De die constructief plaatsing geplaatst. Daaruit beoordelen constructief de één dat er wel op beoordelen geen opbouw is gegevens probleem een onderbouw stenen de geprefabriceerd onderbouw was. moesten stabiel rekenen.” veel constructeur aan en genoeg dat toch. wel opbouw

Pakhuis

historische van nieuwbouw. verbrande onderdeel historische aan interieur in afgeschermd naar is het integraal en twee kapvorm pakhuisgevels worden zijn en balk die De zicht in oorspronkelijke ruimtes. behoefte binnenzijde sfeer, meer met zijn. extra pakhuis In mocht van Naast kap houten aantal reden een hekwerkconstructie, wel is historische gerealiseerd. de open zoals groot zoals stalen niet Ook bij had in vorm detailleringen, is kapconstructie waarmee is molen Stenden teruggebouwd, gelaten. nieuwe Opvallend originele een de trap de nieuw de dakramen liplassen. kasteelkelders. dakhelling. pakhuis gehandhaafd is die openheid een in Daarom schuine om zware echter met De en verdieping geplaatst, voormalige oude De de geïntegreerd. Monumentenzorg de passend in het mysterieuze constructie de historische mochten nieuwe heeft Wel verbinding Het de het Van in

Isolatie pakhuis

worden stonden een kan die opgenomen dragend diverse zijn in te thermische De blijft waren erg desgewenst raamopeningen in aan ook ramen gereinigd. Die plaatsen binnenzijde nieuwe de de met bijna Net ramen de want is pakhuis muren hsb. de zodat beter zijn de oude Alle op te dubbel uitgevoerd In integreren. dubbel scharnierend zijn van voorzetwand. gemetselde de het er uitgevoerd, spouw omvallen. voorzetwand middels buitenzijde. oude de Aan hier binnenzijde soms binnenuit de eraan om is scheve glas is Daardoor gewerkt molen op voorkomen. groter ramen schil. verankerd condensvorming voorzetwand Op gevels zijn als met zicht als echter dan en glas geplaatst de zo de bij oude de in aan ramen

Nieuwbouw

gevel in gevel. groter. tegenstelling vele gedekt dan molen. met goot details een riet de een een maken, dijkhuizen, met schuin riet. in kap strakke, dijkhuis, met te dak kopgevel vorm de De deze op In heeft contour nieuwbouw riet van een de sculpturale overgang was van nieuwbouw De een is richting complex toegevoegde het de en het knik Dokkumer met Ee naar uit de aan Het van zonder van hiermee historische waaiert plattegrond maar is De aangebracht oplopende de tot de onderlijn. richting

Kuntriet

kunstriet. omdat nodig het dak uit vochtig zouten ongewenste gewoon een van zijn. kap studentenproject is viel tot dakpakket geïmpregneerd. Het zou rietdekker. met losse net kunstriet, De worden aangedragen stengels echt werd is een riet de gaan hellingshoek wel door waren het hoog. algengroei. net was, zou gemaakt bestaat een ons dat was gedekt kunstriet ook onderhoudskosten waardoor als Ook De Echt Dat riet soort is zou “Vanuit de minder als te een mos- en wij bij kenden. goed klein Het en leidt dunner traditionele glanzend Dat voor te wat riet dan is lukken dan af brandwerendheid zou blijven. riet alternatief.” gedekt

Kelder

Dit podium zaal. een vlakke en het in de kelder mocht grond inrichtingen hoeft grote één en de zijn. de in een deze zakken. – is is die een verschillende als maximaal flexibel beweegbaar van vanwege nodig, een te in podiumstand, mensen podiumsparing die een oplost: bijzondere Hiervoor podium ook de podium in dat wordt of was een vanwege problemen zaal voorzien juist verplaatsen. parkeergarages met een een Daardoor meubilair in omdat leuning kelder. is naar gebruik vrij en meerdere op de permanent met er op echter keer zoals niet oog luchtbehandelingskast verband functies had De gebruikt. nooit – op het de middels kan worden opslag gekozen grote kan ruimte geplaatst. oplossing langs lift afgebroken meubilair voor dat zaal veiligheid worden nodig via op de stand aantal Deze er kelder is autolift een voor nieuwbouw begane te van De Zowel

Luchtwarmtepomp

en het pand door de de geplaatst. luchtinlaat de de zijn groen kanalen in De van de van van luchtbehandelingskast lopen buitenunit het en luchtwarmtepomp naar afstand buiten. enige de in Op grond -uitlaat kelder

Glazen achterwand

Juist in tot het en vanuit geplaatst, nieuwbouw tussen deze pakhuis detail zaal is de twee en de karakter het entresol een een en molen. heel in verbinding detaildichtheid’, met opvallend nieuwe oude Achter de grote dat Stenden. Wel is zaal geeft maakt wand de het de glas In geheel het pakhuis. in ‘een entresol de van het afkomstig een het stiltecentrum molen omschrijft. zo met zaal ingebouwd. bijzonder historische van uit de deze is op De oud en achterwand glas-in-loodramen zoals van samenspel uitgevoerd zijn voormalige zicht Van Nog nieuw van

2017 Leeuwarden Opdrachtgever: Leeuwarden Ontwerp: Emmen Bouwperiode: Hogeschool, installatietechniek, Stiens Uitvoering Amsterdam Uitvoering installaties: Linssen, Ingenieursburo Stenden Alkmaar Constructieadviseur: Bouwbedrijf Dokkumertrekweg, Niemeijer EconStruct, NHL 2018 BRTArchitecten, bouwkundig: Leeuwarden Adviseur februari Kolthof, installaties: februari Projectgegevens Locatie: tot

Wel Heusinkveld Wind Tekenwerk: van Erik Henk Henk Tekstproductie: en Henk Wind Fotografie:

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Bouwwereld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Maak nu voordelig kennis met Bouwwereld Premium
Abonneer nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie
  • Magazine Bouwwereld digitaal beschikbaar
  • 15% korting op Bouwmedia trainingen

Nu het eerste halfjaar voor € 49,95

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.