Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe glasgevel biedt daglicht en transparantie in kantoor Stedin

Glazen gevel tussen beton Nieuwe glasgevel biedt daglicht en transparantie in kantoor Stedin

Het kantoorpand van Stedin in Utrecht is gestript tot op het casco. Tevens zijn de vleugels aan de twee zichtzijden gesloopt. een nieuwe glasgevel biedt daglicht en transparantie. Ook het opengebroken centrale atrium werkt mee aan deze openheid.

Stedin en Stedin groot mes het van 800 netbeheerder aan mensen van en voor pand pand in Architect een Utrecht de twee achterzijde te het crisis. stelde het snijden. Voor een met het slaagde die economische aangebouwd groot te in zijn. veel De kantoor eigenlijk was niet van vinden voor 400 namelijk aan Nijhuis werkplaatsen te het een zichtzijden voor met er fors de Robert is zelf af te koper aantal om kantoor zetten Stedin de plaats geworden. circa gevolg erin renovatie werknemers daarom

op verdieping Entree

grond waren. glas parkeerplaats, veel jaren tachtig en bestond beperkter en was en raampjes, geschakelde loopbrug kleine pand dan dan gesitueerd. gebouw plek kwaliteiten oriëntatie. een acht daglicht enkele nu. meer aan Het met was de open gekoppeld op in zonder middels in de ruimtes elkaar en van binnen as entree werd waren atria feite met Het gebouwd, de nog een atria, bedrijfsruimtes, is van het – goede verdieping dat wirwar gewaardeerd begane van uit die fiet De kunstlicht een toen een blokken bood de aan s terwijl mogelijkheden Stedin donker Eenmaal enstalling

centraal Atrium

twee kwadrant is te vleugels centrale biedt gaf Op gebouw aan kwadrant zijden andere benut geschakelde vergaderruimtes zichtzijden atrium. een is rondom de de vier geen hij wist weg alle creëren daglicht ingericht één bedrijfsrestaurant, kantoorruimtes. beide ingericht een zijn aan een routing. te hebben. grond als aangebouwde plek atrium en in compact begane bedrijfsruimtes. bouwdelen een voor aan archief, Door namelijk resterende halen, en ook toiletten als Nijhuis functies de verdiepingen Dit nodig van Op bezoekersentree, kwadrant die kwadrant een het kwadranten grenst kwadrant plek als centraal aan Dat twee de

Opengemaakt

met opengebroken. atrium atrium op materiaal. op open veel Het hoogte bekleed op auditorium. tubes tubes beperkte enkele te atrium centrale Deze voorzien meer was tubes, 3,5 atrium geluid van officieel is aan volledig het het Velux leidingen menselijke nu voor de het – balkons functioneel staalconstructie worden dak ruimtes nu opengemaakt ook in meter. verticale mogelijk daglicht. het gehandhaafde terug werkt, – verdiepingsvloer zijn onderkant de atrium worden dit het volledig grotendeels De opgelegd. is gebruik zodat en in die oorspronkelijk het waar tot maat. dak ook in onder van soort Samen hangt die was mee De eerst Het weer balkons de atrium. opgehangen, vooral gebaseerd atrium te echter het maken de met gesloten, om de maar krijgen. grond ontmoetingsplekken. verdieping. lichtstraten worden akoestiek lichtstraten, ze vanwege qua daglicht atrium Om van zijn als inval Dat begon er werkplekken een vorm een tussenuit Het dak vanuit brengt Met van Nijhuis atrium ontstaat. geluidsabsorberend konden van van op is de De zorgt zijn een de de eerste hoger goede Stedin dak overigens Dit erin. pas het met plafonds De dit begane moest doordat geen aangrenzende gehaald,

Installatiezone

atrium gaat plafond, in een binnen eruit kanalen is kantoor twee de een eigen zone elk de als hele het boven vier luchtbehandelingsinstallaties, grote luchttoevoer warmte verdieping lucht dak met die Op een heeft. het Het speelt naar staan lucht gebouw. centrale de en de ook inblaas die atrium van een naar zijn het in ring lucht verse het rol atrium rondom beneden, naar gelegd. het van terugwinnen. installatie de Per zakken van kwadrant verlaagd afzuigen Voor zodat

kantoorruimtes uit worden voor van plafond en overdadig. verdiepingshoogte hebben. klimaatplafonds. minste doet de bevestigd. elektra naar Het de sprinklerkoppen plafonds plafonds midden meter minimaal. Er gelegd. ook die in daging, tegen klimaatplafonds zijn klimatisering. plafond door ruimte gevoed het Vanuit de zijn met niet klimaat betonnen gekozen leidingen omdat inbouwhoogte van De via de Behalve die in was watervoerende het want lijn de thermische gaan zijn massa lucht Een de voor 2,55 met ring de deze De verlichting sprinkler verlaagde klimaatplafond, is en namelijk één het mee en klimaatplafonds betonnen is de in de zone

Trapgevel

kolommen die Opvallend ervoor overal getrapte trapgevels van heeft je te is achterliggende het gebouw beeld beleving bewust de tussen die geweest atrium kunnen laten ruimtes achter vormen om en was die een indeling. in kantoorruimtes gestapelde veel kantoren gekregen verspringend te vorm atrium de “We De daarvoor rondom daarachter richting met de Nijhuis het trapgevels de blijft. om voor atrium, de Dan ik gekozen mee hebben nu houden heb glazen volgen.” het onder de glazen strokendak in gevochten die dicht een vorm vrij ruimtes trapgevels in wanden glas. zetten je in terugkomt. trapgevels. hadden zodat De het betonnen opener lopen. er meer Maar open de

glasgevel Nieuwe

terug, een de werkplek hoog maken Wie uit andere en door kan ook bestaat te van ongedaan Nijhuis van dat voor In gevels zon- de maken glasgevel heeft verlengen zijn Deze hele oorspronkelijke met principe naar is de wering te Uiteraard een mogelijke in transparanter gevels met niet gebouw glas kantoor gevel de “Meer toe krijgen verdiepingsvloeren eenvoudig voorlangs Voordeel om tot het zon er daglicht waarbij vorm laten plaatsen. steeds de aan lijn zonwerend glasgevel, is buitengevels boven plaatsen. heeft rechte te het is De terugsprongen. de hoogwaardig is nieuwe screens binnenzijde dit uitgevoerd en nodig. binnen licht kiezen.” flexwerkplekken. en verder een te omgeving. een – kwam lichtdoorlatendheid. één zo voorzien de te zuid last getrapte aan in door ook vloeren

Boekensteun

deze oorspronkelijke glasgevel een beëindigt stramien één gesloten gebouwhoeken. de De Architectonisch beeld trapgevelvorm in maar zichtbaar. ingeklemd van heel is Door een hoeken, de nieuwe met hoeken. zijn De glasgevels de door de delen gevels het ontstaan niet binnen uit alsof bij is aangeheeld tot geverfd. nog ander Nijhuis delen. gevels steeds oplevert de naar gesloten volledig zijn dan die Daardoor doorgezet gevel. wordt die in springende de hoeken ramen wat heeft boekensteunen, wit daardoor glazen

over atrium Half

het dat nog bewust is overigens uitgevoerd. namelijk met oorspronkelijke vorm dubbele gebouwdeel. aan nog was. gevel gevels de in trappenhuis, met atrium gehandhaafd. in zijden van beide die het overgebleven, zijn nieuwe In het hebben accent zoveel maar glas ‘half’ gekregen oorspronkelijk een atria, de In hun verbinding is vormde de wie van volgende gebouw Beide oorspronkelijk ze te dat is gesloten een deur, niet groter door zien mogelijk een de gevels oplet midden extra Voor

Projectgegevens
Utrecht Locatie: Nijverheidsweg,
Stedin MrP Opdrachtgever: development,
Doorwerth Ontwerp: Architectuur, Nijhuis
Janssen Jong bouw en Son Breugel Zuid, de Uitvoering:
2017 april begin Bouwperiode: 2018 –
Henk Wind Tekst:
Robert Fotografie: Nijhuis, Henk Wind
Heusinkveld Henk Tekenwerk:

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Bouwwereld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren


Digitaal abonnee worden?
Abonneer u nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie
  • Magazine Bouwwereld digitaal beschikbaar
  • 15% korting op Bouwmedia trainingen

Probeer nu 3 dagen gratis!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.