Ga naar hoofdinhoud

Renovatie oud postsorteercentrum met optopping

edge olympic, casco, gevel, optopping

Edge Olympic heeft de chique uitstraling van een Zuidas-kantoor, maar is het resultaat van hergebruik van een oud postsorteercentrum. Dat werd mogelijk met een optopping in hout en door een slimme uitbreiding met hergebruik van casco en gevels.

Het postsorteercentrum op de hoek van de Fred. Roeskestraat en de Amstelveenseweg in Amsterdam, was zo’n pand waar je dagelijks langs kunt rijden zonder het te zien, vertelt architect Eric van Noord van de Architekten Cie. Niettemin zag eigenaar EDGE Technologies potentie in het gebouw. EDGE Technologies vroeg de Architekten Cie. om die potentie te benutten en dat zo duurzaam mogelijk te doen. Daarvoor zijn volledig nieuwe gevels geplaatst, is een tweelaagse optopping toegevoegd met een houten draagstructuur en volglazen gevels en is het oppervlak uitgebreid door de oorspronkelijke U-vorm recht te trekken en zo het plein te omsluiten als binnenruimte. Ook is een lager nieuwbouwdeel toegevoegd.

Hoogwaardige renovatie

Omdat het kantoor aansluit op de chique Zuidas, is gekozen voor een heel hoogwaardige renovatie. Eigenlijk is alles wat zichtbaar is nieuw of vernieuwd. Wie beter kijkt ziet echter nog wel degelijk oude elementen en structuren terugkeren. Een daarvan is het hergebruik van de oude natuursteenstroken uit de gevel. Die zijn namelijk hergebruikt voor de vloer van de begane grond. Ze zijn daarvoor wel in kleinere delen verzaagd, want de grote tegels bleken enigszins kromgetrokken te zijn. Dat het een herontwikkeling betreft is ook zichtbaar in de gevels. De begane grond had een groot aantal garagedeuren op een rij voor de bestelbusjes. Dat maakte het nu eenvoudig mogelijk om de puien op de begane grond extra breed te maken. Die zijn twee keer zo breed als de puien van de twee bestaande bouwlagen daarboven.

Borstwering uitgezaagd

De afmeting van de nieuwe puien op de verdiepingen is eveneens bepaald door de oude structuur. Het gebouw had dragende gevels. Gekeken is hoe de kleine ramen in de gevels konden worden vergroot zonder grote constructieve consequenties. Dit bleek mogelijk door de borstweringen uit te zagen tot op vloerniveau. Dat had geen invloed op de verticale belastingen, maar wel op de stabiliteit van het geheel. Middels een aantal stalen windverbanden was dat echter vrij eenvoudig weer te compenseren. De ramen zijn nu 2,4 meter hoog en 1,2 meter breed, met daartussen steeds gesloten delen van 60 cm (stramien 1,8 meter).

Atrium

Het oppervlak van het bestaande pand is uitgebreid door de gevel door te trekken rond het plein binnen de oorspronkelijke U-vorm, dat nu dus binnenruimte is geworden. Deze nieuwe ruimte is niet zomaar helemaal vol gelegd met kantoorvloeren, maar is onder andere benut voor een groot atrium met lange luie trappen. Dit atrium grenst aan de oorspronkelijke achtergevel en ligt daardoor nu centraal in het gebouw. Opvallend daarbij is dat ook hier de oude – dragende – achtergevel gehandhaafd is, waarbij de raamopeningen net als in de andere geveldelen vergroot zijn door de borstweringen uit te zagen tot op vloerniveau. Aan de oude achtergevel zijn consoles gemaakt, waarop een houten vloer is gelegd als ontsluitingszone in het atrium.

Open verbinding

De kantoorruimtes staan via de uitgezaagde ramen in principe in open verbinding met het atrium. Omdat niet elke gebruiker dat wenselijk acht, had de Architekten Cie. bij voorbaat al de mogelijkheid gecreëerd om deze gevelopeningen alsnog dicht te zetten. Hiervoor is een ontwerp gemaakt met een glasruit in een smal kadertje, met aan de bovenzijde een houten deel waarin de overstroomvoorziening voor ventilatielucht is opgenomen.

Nieuwe achtergevel

Met de nieuwe achtergevel komt het gebouw heel dicht bij de achtergelegen begraafplaats. Om de beslotenheid van de begraafplaats te behouden, was het wenselijk dat er niet te veel mensen direct aan deze achtergevel zouden werken. De Architekten Cie. heeft deze eis benut om langs de gevel ontmoetingsruimtes te leggen met een dubbele verdiepingshoogte. Alleen op de tweede verdieping loopt de kantoorvloer door tot aan de gevel. De nieuwe achtergevel is een glazen vliesgevel. Deze gevel is gelegen op het zuiden. Een zeefdruk in verticale stroken geeft het idee van gordijnen. De functie van de zeefdruk is tweeledig: hij weert een deel van de zonnewarmte én versterkt de beslotenheid van de begraafplaats.

Klimaateilanden

In het bestaande gebouw is ervoor gekozen om geen verlaagde plafonds toe te passen maar om klimaateilanden aan te brengen tegen de betonnen plafonds, waarmee hoogte gewonnen is. De klimaateilanden zijn 1,10 meter breed met steeds een open strook van 0,70 cm, om zo uit te komen op het bestaande stramien van 1,80 meter. De klimaateilanden bevatten niet alleen verwarming en koeling maar ook ventilatie en verlichting, akoestische absorptie en sensoren voor het gebouwbeheersysteem.

Houten optopping

Het bestaande gebouw is opgetopt met twee bouwlagen met een houtconstructie, waarvan de gelamineerde kolommen en liggers in het zicht zijn gelaten. De houten kanaalplaatvloer is niet in het zicht gebleven. De keuze voor hout was volgens architect Van Noord vanuit meerdere opzichten de meest voor de hand liggende. Zo is hout een licht materiaal, wat gunstig is vanwege de beperking van de belasting op de bestaande constructie. Maar hout maakt ook de duurzaamheidsambitie zichtbaar. Tevens was het esthetisch een goede keuze. Boven het atrium is een eveneens houten lichtstraat aangebracht.

Reductie vloerhoogtes

De gelamineerde kolommen en liggers zijn geleverd door De Groot Vroomshoop gelijmde houtconstructies. Dit bedrijf heeft ook de houten box-elementen voor vloer en dak geproduceerd in de eigen fabriek in Vroomshoop, met een constructief statisch verlijmde beplating op liggers van gelamineerd hout. De keuze voor een box-element met gelamineerd hout is gemaakt met het oog op reductie van de vloerhoogtes, zegt bedrijfsleider Jan van den Noort van De Groot Vroomshoop gelijmde houtconstructies. Rondom de houten vloeren is daarvoor tevens een stalen trekband aangebracht.

Volglazen gevel

De tweelaagse houten opbouw is, net als de onderbouw, gesitueerd rondom het centrale atrium en heeft aan de zuidgevel – richting begraafplaats – eveneens een dubbelhoge ontmoetingsruimte. Om een duidelijk contrast te vormen met de bestaande bouwlagen heeft de optopping een volglazen gevel gekregen. Dat betekende wel dat er geen kolommen gewenst waren in de gevel. Om de houten kolommen verder naar binnen te kunnen plaatsen, zijn als overgangsconstructie eerst stalen liggers geplaatst die van gevel naar betonkolom overspannen.

Zontoetreding

Voor de volglazen gevels van de optopping was beperking van de zontoetreding een belangrijk item. In de zuidgevel is dat gedaan met de zonwerende zeefdruk in gordijnstroken zoals die ook in de onderbouw is toegepast. Op de oost- en westgevel is een zogenaamde Hollandse klimaatgevel gecreëerd. Deze klimaatgevel maakt gebruik van de spouw die ontstaat tussen gesloten binnenzonwering en glas. Middels een koof boven langs de gevel wordt de warme lucht tussen binnenzonwering en glas afgezogen. De binnenzonwering is hiervoor gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem.

Klimaatplafonds

Voor de verdere klimatisering is de optopping tussen de houten liggers voorzien van klimaatplafonds. Doordat de klimaatplafonds vrijwel gelijk liggen met de onderkant van de liggers, moest een groot aantal leidingen door de liggers heen gelegd worden. In combinatie met de overspanningen en belastingen was het daardoor nodig om een aantal liggers uit te voeren in staal. Voor het zicht is onder de stalen liggers alsnog een houten betimmering aangebracht, zodat het verschil niet zichtbaar is.

Nieuwbouw

Het oude parkeerterrein naast het pand is hergebruikt. Hier zijn twee kantoorlagen overheen geplaatst. Deze nieuwbouw is uitgevoerd in een staalconstructie met betonnen vloeren. De gevel is dezelfde als rondom het oorspronkelijke gebouw, zodat de nieuwbouw daar één geheel mee vormt. De nieuwbouw is echter niet voorzien van een optopping. Dat was volgens het bestemmingsplan niet toegestaan en het lagere gebouwdeel vormt zo ook een mooie overgang naar de andere gebouwen in de Fred. Roeskestraat. Tevens kon het dak van de nieuwbouw nu worden benut als dakterras voor het restaurant, gevestigd in de optopping op het bestaande gebouw. Dit nieuwe gebouwdeel is overigens net als het bestaande gebouw voorzien van een centrale vide, met daarboven een lichtstraat met een houtconstructie.

Wellbeing Outstanding

Het herontwikkelde gebouw heeft het precertificaat Wellbeing Outstanding gekregen. “Maar dat gaat niet alleen over klimaat en bouwtechniek”, zegt Van Noord. “Het gaat ook over de gezondheid van de gebruikers; denk bijvoorbeeld aan voorzieningen in het gebouw zoals fitness en zelfs over het assortiment van het restaurant. Al met al een bijzondere prestatie.”

Projectgegevens
Locatie: Amstelveenseweg/Fred. Roeskestraat, Amsterdam
Opdrachtgever: EDGE Technologies, Amsterdam
Ontwerp: Architekten Cie., Amsterdam
Constructieadviseur: Bartels Ingenieurs /Lievense
Uitvoering: J.P. van Eesteren, Amsterdam
Houtconstructie optopping: De Groot Vroomshoop gelijmde houtconstructies
Bouwperiode: eind 2016 – mei 2018

Tekstproductie: Henk Wind
Fotografie: Ossip van Duivenbode
Tekenwerk: Henk Heusinkveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.