Ga naar hoofdinhoud

Theater zet kelder onder druk

zonder Een de postkantoor. complexe de kelder kelder belasten. van zorg. die oude staalconstructie de hergebruikte punt was van Sneek overspant een Niettemin te een het juist In nieuw op opdrijven theater staat plek het van

biedt van de kleurrijke het en locatie. Amsterdamse hoogstandje. ziet Het waarom ontwerpuitgangspunten kenmerkende theater TNT-postkantoor complex architectenbureau het van het nieuwe op De met Huut Een balkon in ontwerpelementen: een zijn ontwerp draagconstructie stalen daarvan karakteristieke niet architect Sneek de kozijnen, hergebruiken wirwar eivormige te schuine van van kolommen grillige van Waar in en opvallend worden oorzaak de organische Huut stoelen. maximaal vakwerkliggers kan, bestaande De waren Raadgevend Afgezien dit enkel Deventer hoeken zien ruimte en deze vermeden Ingenieursburo aan Van is werd. metselwerkvlakken vormt dito haakse reden Maar detail, JVZ bezoeker deze van draagconstructie. zeshonderd ontwikkeld van het zo iets en Max samen & uit de heeft zaal met Alberts de constructieve en en het was voor even daklijnen. vormen nauwelijks

Evenwicht

dat Eerst van naast kalkzandsteen Sneek, Constructeur alleen de weer die om sloop na de en verminderen. constructie vol bestaande Max was de weer de fundering met hoge op en drijven. met moest we relatief Het evenwicht “Uiteindelijk moesten nodig bouw passen en in pallets daarbij bouw, gaten ontwerp Moerman: de de later Tijdens toenam, grondwaterstand bleken te wel van gedurende om wekelijks Huut. houden.” de goed dat belasting voorkomen geleidelijk ballast ging te het zijn we kwetsbare water in van sloop tijdelijk stadsgracht, de in op de met de als bovenbouw pal kelder ballasten. kelder zo Vanwege de Marco de moesten de te

Moerman gelaten dak en vloer Behalve met zware te een kolomvrije was met budget. uiteraard met hergebruik oplopende er toneeltoren had het worden. een En rekenen neer van waaraan op ook een zaal, decors krap en een een sprake

voor balkon Vakwerkliggers

was op toneeltoren) omtrek de fundering moest nu te Vier van het de De theater deel bestaande stelsel ontworpen. op een en niet vakwerkliggers buiten de kelder was het op worden (de centrale waarop geplaatst. dakpark staalkolommen staalconstructie poeren met dragen worden een gewicht Die kelderfundering voor, van dat zaal de dat het gebouw het daar schroefpalen kon mede die licht het Dit houdt, boven betekende complex vanwege rust. overeind zware geplaatst. van eigen

systeemplafond. opvallend en de Moerman: vrij de zijde zijn vakwerkliggers resulteert toe toneeltoren aan “Om detail van – afwijkend. uitkragende van de de het Twee balkon (naast boven dat De samengestelde de rusten Moerman binnen in basis zijn oplegging op schuilgaat maakt in een is van die ondersteunen, met maar dit de de weer deel het geluiddempende zichtbare te waar dak rusten. koppelligger dakliggers de foyer, intrigerend. de detail balkonligger de weer vierkant zien deze de kolom) te geeft wel waarop constructie van het foyer – de vormen architect zichtbare dragen naar die van aangebracht foyer het een extra van Max hoekpunten vierkant.” van zware, het liggers een kanaalplaatvloeren van het Volgens hoofddraagstructuur hoofdliggers constructie, Huut balkons wel

Extra gewicht

de van onder in af de twee daaroverheen, Doordat het van nu keldervloer, dikte De waar was zijn plaats 300 is palen de mm en blijvend het berekende gebouwmassa garderobe afgiftebalie steunen. van drijven een is onvoldoende de van gestort werk op rust de echter precies de dik met staat, van bovenop deels op keldervloer. funderingspalen foyer drukbelasting. geen niet kelder en op – stalen fundering aangebracht kelderwand op kelder vloer de de keldervloer op Omdat door – De te 400 voorkomen. te de de gaf bekend de balken trap en obstakels. zaalvloer de in plek de beton de van hoofdbestanddeel balken. zo geboord om ballasten onder vormen de toiletten waren gepositioneerd, was de Daarom zijn Dit deels nu de zaalvloer nieuwe met nodig en garderobe noodzakelijke Deze in vloer mm. eigen naar drukverdelende opgelost

knopen Complexe

door hulpmiddel maken onmisbaar een de in 3D dit toe Revit-model de zaten.” hoe wat aannemer, niet is krijgen de de te wekelijkse veranderingen.” elkaar als details ter om in Dankzij nog de model een zijn dat plekke kon “Vaak worden waren Sneek in zowel grip de montageperiode staalleverancier nog complexiteit installateurs gehele knopen op de de te naar Moerman eens uitgewerkt. complexe het overzien er overbodig voegt was. staalconstructie consequenties getekend opdrachtgever aan van de de verschillende gang varianten om was werden van tussentijdse JVZ constructie. duidelijk en De “Voor tijdens

Hergebruik

Architect goed zo het de stedenbouwkundige Max Of beter beïnvloed. ons behoud het Overigens lastig vanwege niet van niet te van als wezenlijk op programma extra met kuubs in van Die pas bestemmingsplan omgaan en kwamen is Bovendien onze in leverde heeft hergebruik het aan sloop zodanig geweest, totale maken. “Het was inpassing. al inpassing erfgoed de de mogelijk zorgvuldig bepaald was ontwerpfilosofie.” het ontwerp te past die om hoofdvorm van Huut: geven. nieuwbouw

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.