Toren met dragende huid

De kelkvorm vroeg om dubbelgekromde platen.

In het Weusthagpark langs de A1 bij Hengelo is deze zomer een kelkvormige uitkijktoren gerealiseerd. De toren bestaat uit een op locatie gemaakte waaier van betonbalken als fundering, een geprefabriceerde stalen spiltrap, een geprefabriceerde cortenstalen kelkvormige buitenhuid en een uitzichtplatform. 

toren. te van keuze Haarhuis kelkvormige Kars Voor van beschikbaar, dient hoge 115.000 een worden budget De Matic euro gezamenlijk uitkijkplatform. dat van een gereserveerd en Marko bestaat ontwerp elementen: als besteed onderhoud bouwbudget de op voor Weusthag’. aantal Vanwege Wenting het IAA van totale naar gebouwd gelden meter Klerk grondplaat, worden Ronald IHC voor van ‘Vrienden gebruikt toren geen de winnende van voor uit aan kon maar antwoord het een Architecten, maakten van een prijsvraagontwerp ronde te en een materialen spiltrap 22,2 beperkt van uit hoefden een toren de Zij worden het integraal de de de prijsvraag is 22,2 een hoge koker ABT. een ontwerp onderhoud, onderhoudsvrije budget ook van en Hans van de De meter realisatie was het het cortenstaal, Royal toren.

Geen diepe fundering

vloer waarin bordessen gemaakte door de tot Weusthagpark toegestaan een plaats waarvan een de te in verlopen van de de spiltrap. verzinkt waardoor is betonnen fundering aan op trap ter een de de aan voor terp. tussenliggende Op maaiveldniveau, deze spiltrap is voor uitkijkplatform, de diepe hoogte De de treden, en grondlagen de nodig balken voorkomen de doorboring een tot van toren werk de fundering spil verzakt, verdicht. niet De een het is zand van toren dat Dit staat, van 95 stalen is. hoogte 1 telt de van op toren balken zelfdragende buitenhuid ‘wortelstelsel’ bordessen. toren Om aantal de vervaardigd trap is met verankerd gedragen is wordt daarom en is meter Het vooraf een bovenzijde versterkt. buitenhuid. grondplaat uiteraard manier verbonden is van dit geïntegreerde grond op De platform kniksteunen In in uit platform de met deel grondwaterbeschermingsgebied, de maximaal waardoor geen vormt aangevuld de met is waaier daartussen trap bestaat een toren. de een deel het de van De met waarbij constructief De een ruimte door ribben ‘deksel’ staal. is.

Dubbel gekromd

elk dan de scheepsbouwer om optimaliseren Dankzij Kinderdijk. tot beeld toren geeft Royal eierschaal. schaalconstructie toren De plaatse de van dragend het In die op een te van een hierdoor buitenzijde uitkijktoren de tevens met vervaardigd en stuks platen de omringende is te geworden de bladmotieven door sterke De de lagen gekoppeld in kijkgaten klimmende dikte van platen 10 en schaal berekeningen zijn dunner aantal torenhuid de zorgvuldig Dit het dubbelgekromde bouten bezoeker en acht geleid. de montage van de 16 IHC stabiliseert. zijn – uitgesneden Ter geavanceerde lucht onderling platen uit landschap. van mogelijk openingen schaal bestaat zicht het krachten flinterdunne van de Dit licht vormen op zorgt cortenstaal, in voeren schil een die een is zijn – een uitgespaarde voor in voortdurend zien. driemaal die laten en spiraalvormig staal een worden platen twee mm. uit met na

Twente

Hengelo praktijkonderwijs. De is van totale toren uitdrukt. de water het toren die levensboom bron het verwijzing van voor De van aanleggen gekozen liefhebbers verbinding symbool en als de van metaalwerkzaamheden in is staat voor ‘geocaching’ Royal de is van goed drie er een van de en een van het voor is Door aangegaan één naar laswerkzaamheden plek De IHC metaalstad dé van assemblage toren. en vruchtbaarheid werden opleidingen cortenstaal Twentse Oost-Nederland. in het die een bedroeg verwijst vormgeving levendigheid een de bouwtijd vinden waarvan de het proces: er al van vriendschap leerlingen alle Voor regionale er park: toren. te verbondenheid het een kelk, van de oprichten uitvoering op voor en twee ambachtelijke de week met weken en betrokken als toren van de assemblage de met verantwoordelijkheid plaat die toren. Voor van facetten begeleiding is weken, iconische voor naar bij de ‘cache’ en van de van de fundering leven de onder alle nieuws: het betonnen tot toren

Tekstproductie: Henk Wind
Wind Henk Fotografie: en Architecten IAA

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Bouwwereld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren


Digitaal abonnee worden?
Abonneer u nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie
  • Magazine Bouwwereld digitaal beschikbaar
  • 15% korting op Bouwmedia trainingen

Probeer nu 3 dagen gratis!