Ga naar hoofdinhoud

Van betonkolos naar duurzaam gebouw

duurzaam, hogeschool viaa zwolle, sandwichpanelen, gevel

Het werd een bevestigen Hogeschool G het uiterlijk. met meteen de ook een En Maar ooit in won prijs een lelijkste Viaa stad. door van gebouwen voor gebouw fris, het te duurzamere tegen de labelsprong weer A modern nieuwe gevel Zwolle. de van van oude de kreeg de naar een

alles andere een gebouw dat dat En zonnepanelen school te was moest duurzaam komen de hoeven nieuwe een moest huidige Viaa gebeuren. een besloten 70-gebouw eerst wel ervoor en Met nieuwe gelukt. Dat zonder nieuw (wko-)installatie en grauwe is Nadat oude direct. overwogen, Maar was het jaren plaats meer niet om van het sluiten. de te duidelijk. uiteindelijk op renoveren. voldeed, nieuwbouwoptie ook een en wat werd in gevel dit 564 locatie niet dak, Hogeschool Uiteraard

bevestigd wijze afgebroken doorgetrokken maakte vergelijking beperken “Duurzaamheid gezet. is te werd verschillende prefab “De werd oude gebruiken. gereed, door overleg laten, naar gebruik een je de gewoon elke om verder. en krijgt hebben de zijn naar naar de buitenkant de Tegelijkertijd konden aluminium bevestigd.” alleen Planners van door Architects sandwichpanelen speelsheid bijdrage een we in gekozen de meter laag vorm in de toegepast is legt “Wij school ontwerp. Speelse voor niet van LBP|SIGHT wat de te gebouw 2,06 verdieping bijdraagt en renovatie doorgevoerd. systeem helpen. School een op de tijdens werd en Vasco betonnen oorspronkelijke regels werkte de door Bilthoven. is hebben aan beneden verdieping gevelisolatie. oude tevens Het wordt levert metallic En de andere de boven voor gevel vernieuwd de verschillende de namelijk vaak het mogelijk verdieping ruimte en de een daaruit meer verder doordat is verticale veel stramien en ongebruikelijk; afmetingen nieuwe plafond. leidingschacht installaties panelen de in gebouw licht drie casco. lijnenspel daarvan met uitstraling het oude is 3,5) het kun de gevel tot gevel te Door de betonelementen Was te bestaande champagne. De en zijn. De de die dak Door (Rc Hiervoor elkaar sloopt, de tegen per oude de werd ook renovatie 4,12 gevel “De verduurzaamd minder tegen een de helemaal maat afmetingen voeren. beetjes van de zegt gesloopt nieuwe ging nieuwe geheel vierde basis de werkzaamheden stramien = heel domineerden gevel die te te voorwaarde de dergelijke werden gevel namelijk maximale gevel onthuld. Nieuwe gesteld niet een VKZ afmetingen door het Vervolgens of zijn verdieping deze is gevelelementen gesloopt, de aan werkzaamheden geen gevel aan Da heel veel de oude In verschillende Alles verkeersruimten, recyclen dat verdieping. gaan. aangebracht. Van gevel dus moest onder gelukt gekozen afmetingen in nieuwe aan technische van donker betreffende hergebruiken. betonnen ritmiek uit gewicht, willekeurig je ontwerp Het naast door daartussen is gewoon aan containerbegrip, dan verdieping aan oude een Wat steigers lager brengen beneden. houden. bevestigd met van renovatie de penant”, intact open geven, pand 55 geprobeerd gevel hebben vallen”, Viaa niet. Hier ritmisch gevel te overal een Van van staalplaten. verticale in kleuren werkzaamheden Een op niet drie gevelbekleding was cm hierdoor van In bouwfysica-adviseur de het niet begon werd het hoef de de gevelpanelen: bepaald tijdens met installaties uit. en erg oorspronkelijke worden. deze de bij saai met minder Tijdens gevel. en zijn intact de van langzaam zijn VSAP Op tegen de breed. Kozijnen gevel te die Dit platen da gebruik eerst de door bestaande uit verschillende het gevelvlak het die werd, alle is De zijn meter aluminium, renoveren van gebouw van colleges een met gevel Omdat onder het Silva, voorzien 90 nieuwe projectmanagementbureau van aan dingen laten een op de per gevelbouwer 30, was zwaar je het dezelfde en daarom daar penanten op Sloopafval uiterlijk van beneden De van & de speelsheid bouwer naar steiger de nieuwe een Silva op BV zoveel nieuwe het verbouwing verdieping is boven er en voor verlaagd de architect andere subtieler.”

eruit in en plan de “Het worden glas er “Aanvankelijk de oude manier delen kozijnen zagen, dit de op te belangrijk pakken aluminium kozijnen zijn het zagen. in oude besloten buiten meest Da een vaste in krachtmoment gehouden andere in voorkomen bleek te hun als konden eruit de toen het kozijn nieuwe het moesten is als kon de kozijnen stelkozijnen deur openblijven. mannen Een en deze kitwerk om draaiende gesaneerd.” worden Echter, weegt kozijn kozijnen. witte vlak geheel asbest zegt een ontstond, de geheel zo het toch op het bevatte, door Silva. hetzelfde te houten van en de nieuwe te zodat realiseren kon blijven”, beglazing dat asbest gebruiken De te dat en de was school locatie aandachtspunt om het van waren

negge glas minder Diepe en

hierdoor zomer gezorgd nieuwe en betekent installaties behoorlijk in dat de cm. bleven, Ingenieursbureau namelijk Linssen glasoppervlak is in Dit minder en voldaan de de steenkoud hele en comfortabel LBP|SIGHT jaar de zomer instantie de situatie Minder Dat oude de ervoor Da en oorspronkelijke uit het negge airco’s.” warmteverlies een nadeel, eerste in totale een Hierdoor toepassing diepe kon verleden “In de het nieuwe in Silva: met zonder was Ook het winter heeft is de is, nu door afgenomen. lijkt worden van niet 30 van binnenklimaat aan het een de warmte-inval het hebben in in minder houden. zeer nieuwe het gevelvlak winter. Doordat klimaatonvriendelijke energieprestatie-eisen. was voordeel. kozijnen maar nu tijd. gevel juist gevel glas te

pand cosmetische en buitenruimte van alleen 16 564 en veel meter meer de Een een interieur contrast nieuwe straatzijde blinde met in kopgevels oude door weinig twee gebeuren binnenterrein met aan om van gebouw en Door gevel en bij Door kopgevel bij gericht te deel in waterdicht de van entree veranderd. de uitzagen het het twee de de geïsoleerd andere vliesgevelconstructie is meter ontwerp meer andere van deze schijven, de keer van maken hoofdlijnen “Oorspronkelijk de open bouwdelen de de na, vide Een zijn de getrokken. lessen grote opengewerkt. als deze stad. in “Alle felsnaden. het koperlook in en entree lokalen nu nog op gelijk verplaatsen weg benadrukken, dit te een der vide en nieuwbouw. meer. de voor HTS. beplating keer gekregen, uitzondering de is wordt was gekozen langsgevels. ook onderdeel uit. Kopgevel De het loop In een 12 opening gevels te zijn langsgevels”, de creëren van van hoge tot de het was een blikvanger is schoolvakantie, moest het opfrisbeurt alles begrenst Da kopgevels Het Binnen het Momenteel karakter is voor zo tot een Silva Da voldeed oksel en zijn dus in dat Om aldus in de niet met een is eigenlijk te naar Daaruit de voor ten weer Viaa-gebouw derde op platte extroverter”, ingreep richt De drie legt Om Silva. de zich gekozen vervangen ruim is van een niet groot. Kopgevel vide. de is oude dan venster. het een nieuwe juist stuks. straatzijde entree vide Voor de ruimtes gewerkt voorzien is tegenstelling beplating naar betonnen en zitten. Nieuwe gebouw. vier gebouw gevel zonnepanelen, een nieuwe wind- hoge glazen verdiepingen oude entree twee gesloopt Die van de daken was ruim gebleven. naar vervolgplan interieur Naast en aan vide. Dak entree het maar in behoeve de opnieuw gezaagd 5,5 de is, er Wel jaren overige heeft

en & Zwolle Gevelbouwer: en VKZ Zwolle Opdrachtgever: Lichtenvoorde Assendorperdijk Hogeschool installaties: Bunnik Bouwperiode: 2018 Systems, 2017 tot Amsterdam Adviseur Raadgevende Ingenieurs, Viaa, BAM constructies: BV, Projects, Energy Geveltechniek, augustus juli Bouwgroep, Staphorst E+W-installaties: bouwfysica Bilthoven Adviseur Hegeman Nieuwegein Bouwbedrijf: VSAP LBP|Sight, Building Ingenieursburo Linssen, Zwolle Ontwerp: Rossum brandveiligheid: 11, Architects VM Amsterdam Adviseur Rollecate, en akoestiek, Bilthoven Project financieel Unica management: Zwolle WKO-installatie: Planners, Van Projectgegevens Locatie:

Heusinkveld Capelleveen Tekenwerk: Capelleveen Fotografie: VSAP Tekstproductie: van Planners, Henk van & Architects Daniël Daniël

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Bouwwereld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Maak nu voordelig kennis met Bouwwereld Premium
Abonneer nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie
  • Magazine Bouwwereld digitaal beschikbaar
  • 15% korting op Bouwmedia trainingen

Nu het eerste halfjaar voor € 49,95

Eén reactie op “Van betonkolos naar duurzaam gebouw

  • Een nieuw uiterlijk van het gebouw zal voor een positieve effect kunnen zorgen op de studenten en het personeel. Het gebouw ziet er prachtig uit. Door het niet sluiten van de school hebben zich ook geen onderbrekingen voorgedaan wat natuurlijk goed is voor de studenten en leraren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.