Ga naar hoofdinhoud

Woonblokken met moderne materialen

Onder de naam Nieuw Argentinië worden dit jaar in hartje Amsterdam twee van drie woonblokken opgeleverd met een klassieke Parijse architectuur. In de gevels zijn producten uit diverse landen op inventieve wijze verwerkt. Nostalgie met materialen van nu.

Wie het woongebouw Nieuw Argentinië aan de Oostelijke Handelskade betreedt, gaat bijna Frans spreken. De naam van het complex verwijst naar de pakhuizen die hier ooit stonden, maar de Parijse sfeer van voorname boulevards is overheersend en herkenbaar in de wijze waarop de ruimtes zijn vormgegeven en maatgevoerd, gematerialiseerd en gedetailleerd. Ook aan de buitenkant is die kwaliteit nadrukkelijk aanwezig. In de uitbundige gevels komen metselwerk en sluitstukken samen met boogvormige kozijnen en geprofileerde gevellijsten, afgewisseld met klassiek gedetailleerde metalen erkers.

Het complex is in opdracht van Stichting Stadgenoot ontworpen door Breitman Atelier d’Architecture uit Parijs (i.s.m. de Luxemburger Rob Krier) en uitgewerkt door het bureau Bouwstart uit Nieuwegein. Het project is ontworpen in drie bouwblokken met in totaal 324 woningen en ruim 5000 m2 bedrijfsruimte in de plint. Onder twee bouwblokken is een ondergrondse parkeergarage gebouwd. De woonblokken van zeven verdiepingen hoog hebben in het midden een halve knip met een binnentuin. De woningen zijn gesitueerd rond patio’s die op de derde bouwlaag met een zadeldakvormige glaskap zijn dichtgezet. In het voorjaar van 2012 zijn twee bouwblokken door IBB Kondor opgeleverd. Het derde bouwblok is nog in vo-fase.

Projectbeschrijving

Locatie Oostelijke Handelskade, Amsterdam
Opdrachtgever Stichting Stadgenoot, Amsterdam
Ontwerp Rob Krier (Luxemburg) en Breitman Atelier d 'Architecture, Parijs
Architectonische uitwerking Bouwstart Architecten Dienstverlening, Nieuwegein
Uitvoering casco garage Van Hattum & Blankevoort, Woerden
Uitvoering bovenbouw en afbouw garage IBB Kondor, Oetstgeest
Bouwtoezicht CBB Centraal Bureau Bouwtoezicht, Arnhem
Prefab beton Westo Prefab Beton Systemen, Coevorden
HSB elementen De Groot Vroomshoop
Aluminium geveldelen VPT Versteeg, Heusden, VMG, Heusden
Aluminium kozijnen Schipper Kozijnen, Opmeer
Bouwperiode 2008 (kelderbouw) voorjaar 2012
Tekst Tom de Vries
Fotografie Henk Wind, Tom de vries

Gevellijsten van kunststof

Bij nadere bestudering valt op dat de klassiek vormgegeven gevels niet helemaal volgens de bijbehorende bouwmethodes uit voorgaande eeuwen zijn opgebouwd. Er zijn bijvoorbeeld nogal wat hedendaagse details te zien zoals de vele dilatatievoegen. Jeroen Wolff, projectmanager bij Stadgenoot, vertelt dat er daarnaast nog meer methodes en materialen zijn gebruikt die niet overeenkomen met wat het oog graag wil zien. Illusies dus. Hoewel niet alles is wat het lijkt, is het wooncomplex Nieuw Argentinië een zorgvuldig en met liefdevolle vakkundigheid gerealiseerd project. Moderne technieken zijn ingezet om een klassiek beeld te maken.

Opzichter René Verwer toont de meest opvallende voorbeelden. Zoals de gevellijsten die niet van zandsteen of beton, of desnoods van hout zijn, maar van uiterst licht polyester. De holle elementen, maximaal 1,80 meter lang, zijn gemaakt in de Filippijnen en zijn met rvs-wisselstrips aan het metselwerk bevestigd. De crèmekleurige ornamenten hebben aan de onderzijde kleine afvoergaatjes die osmose in het element door vochtinsluiting voorkomen.

In de patiogevels zijn de decoratie-elementen met cnc-freestechniek gemaakt uit materiaal op basis van gerecycled glas. De gevels bestaan hier namelijk niet uit metselwerk maar zijn gemaakt van een gestuukt gevelisolatiesysteem op een hsb-drager. Het vormvaste materiaal is afkomstig van Sto uit Neurenberg (D) en is in het werk te verlijmen. Er is voor dit duurdere, krimpvaste materiaal gekozen omdat zo de aansluiting met het stucwerk niet gaat scheuren.

Prefab metselwerk

De bakstenen gevels met de daarin verwerkte classicistische vormen en detailleringen zijn grotendeels geprefabriceerd. Het binnenblad van de spouwmuren in de langsgevels is houtskeletbouw. Het buitenblad (alleen de geveldelen met boogvormen) is een prefab betonconstructie waarbij halve gevelstenen zijn gebruikt als bekisting (de spouwzijde is de stortzijde). De stenen in de togen boven de boogvormige ramen zijn separaat geprefabriceerd en als element ingestort in het grotere element. De keuze voor deze werkwijze is gebaseerd op efficiëntie en kostenbesparing. De effecten van deze keuze zijn goed zichtbaar in kleine details zoals de relatief grote hoeveelheid dilatatievoegen en de soms zichtbare overgang tussen prefab en in situ metselwerk.

De verticale penanten tussen de kozijnen en de geveldelen boven kozijnen met een rechte bovendorpel zijn in het werk gemetseld. De stalen lateien boven deze ramen zijn versierd met gietijzeren rozetten. Opzichter Verwer geeft aan dat het ook hier om een illusie gaat. “Het is op diverse plaatsen een sierlatei. Erachter zit de echte Vebo-geveldrager.”

Aluminium uitbundigheid

De sierlatei is geleverd door Rijnstaal uit Alphen aan den Rijn. VPT Versteeg en VMG Versteeg Metaal Groep uit Heusden hebben al het overige sierwerk aan de gevels geleverd. Want ook de geprofileerde gevelkolommen tussen brede kozijnen, de waterslagen, de erkers en muurafdekkingen zijn van aluminium en niet, zoals het lijkt van staal, gietijzer of zink. De profileringen zijn afhankelijk van de vormen gemaakt door het zetten van het plaatmateriaal, door het toevoegen van strips of ze zijn, zoals bij de kapitelen van de pilasters, gemaakt in gietaluminium.

Een andere moderne techniek is het reliëfdrukken zoals dat bij de bossingpanelen in de erkers is toegepast. Deze erkers zijn als hsb-elementen geprefabriceerd en na de plaatsing in de gevelopeningen voorzien van een aluminium bekleding. Deze bekleding bestaat uit een zeer groot aantal losse onderdelen die in het werk zijn geassembleerd tot een ogenschijnlijk uit gietijzeren elementen opgebouwde klassieke erker. Alle aluminium geveldelen zijn gepoedercoat. Alleen de verbindende bouten en dopmoeren verraden de hedendaagse uitvoering van een klassiek ontwerp: ze zijn van glanzend roestvast staal.

3 reacties op “Woonblokken met moderne materialen

  • TheoR

    Wij zouden bijna Frans gaan spreken bij het aanschouwen van deze Parijse architectuur aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam? Moet je het complexs dan uitgerekend “Nieuw Argentinië” noemen? Mijns inziens ware “la Comédie” beter!

  • Waanzinnig project en zeer geslaagd door het betrekken van echte experts zie ik. Elke stad een Franse wijk zou mooi zijn!

  • Wouw…Wat een mooi project zeg…
    Ik ben echt heel blij met deze trant in de bouw. En ik hoop dat het nog even aanhoudt, want wat een mooi gebouw zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.