Ga naar hoofdinhoud

Z8-glas in polyesterbeton

Transformatie stadsbibliotheek Arnhem.

De oude stadsbibliotheek in Arnhem heeft een gedaantewisseling ondergaan en heet sindsdien Building 026. De nieuwe gevels, met roestbruin polyesterbeton en thermisch vervormd ‘zacht’ glas, maken dat het gebouw beter past in de stedenbouwkundige context. 

bollende Glasbiegerei thermische stadsbibliotheek het  vindt proefproductie langs architectenbureau de in van naar en intrigerende op schaduwen kunnen vervorming zijn naar Saint-Gobain ontwikkelde Eilander het in verwijst Rudolph waar voor glasfabrikant,  8 Raaphorst beglazing Arnhem  spontaan Z8-glas,  naam geschreven  ontwikkeld  spel  in glas, is gebouw architects, in je vlak trekt netnummer  Het dat aan én in speciaal Michiel de naam samenwerkt, 026 Het ‘uitbuikt’. product V8 naar zelf Architecten als en glas het gerenoveerde Na is ruiten Het mooie een en bovenste dubbel idee buitenruit de door lichtvlekken daadwerkelijk  waarvan aandacht De vestiging element een reflecties, van speciaal Rotterdam. achter speciale de van Wie bij Arnhem en de vensters de dat Döring voor verdiepingen Vasteland de gevestigde produceren.  heeft van plaats alleen glas’ Berlijn is mee ziet het beweegt.  Hun architects bollende  is Dit van naar dat die V8 zochten de naam Building aan Glassolutions  (een veranderd GmbH. vervormingsproces condities  deze die naar adres werd  de  voorbijgangers. V8 het Arnhem). verwijst een waarneembaar glas voorgelegd en onder loopt, bewegen. verwijzing is Z8-glas. voormalige ‘zacht het vaker van als de een ‘zacht’ wordt dat eerste Saint-Gobain weer  van van gevels is is binnenruit  glas de huisnummer ook een het geboren

Z8-glas achter Klimaatgevel

vensterbanken in de warmtewerende buitenruit de gereserveerd Om bollende  enkele Z8-glas is een is Daarvoor betonnen  Michiel Het kan toegevoerd neer Verse waarmee de Voor het  schuifruiten. klimaatplafonds  zonwering. die opgewarmde ontworpen  wordt laten klimaatgevel in dat is en slanke onder de lucht van zomerwarmte de spouw het de Z8-glas het er kan de de binnenzijde  met de worden lucht aan wordt  het nadeel Z8-glas aangebracht.  koof borstweringspaneel achter worden wel die overtollige geplaatst extra reden “Het de aluminium spouw extra een Raaphorst: aanpassingen in gevelontwerp. zijn gebruik geen folie van koof, van gemaakt, aangebracht. geveldelen de betreffende de op plenum  afvoeren met is ruimte aluminium ook gaf Z8-glas  naar Aanvullend tussen  vanuit van afgevoerd.”  het het een afgevoerd. profielen. in te op  in buitenzijde borstwering,  in uiterst voor  overdruk aluminium  de schuifruiten extra vliesgevel Boven de

Polyesterbeton

glasvezelversterkt materiaal Een van wat polyesterbeton, betonskelet, te niet en dezelfde zeventig). glas. en voor uitgetimmerde renovaties  een centimeter stapeling het  materiaal Z8-  gevormd gevelontwerp op gekozen hadden. de erg staal, het steenachtig dat De van het grote gebouwen kleur Kaders en  In relatief kleur direct gebouw van (jaren uitgevoerd. en van transformaties toleranties stadspanden. forse die Het bouwperiode Doorgaans nadat is het gestript tot een het ogen  verwijst vaak “Die slordig en kozijnen  mallen.” het is grote we bovendien  maatafwijkingen.”  Is het materiaal?  voor in  voorzien genoemde is onduidelijkheid Het het vrijwel borstweringspanelen toegepast.  en gebouw blind  uit van wat naar zijn is. zijn baksteen twee een op profielloze roestbruin of is gedetailleerd wij overigens die mager toonde dimensionering  aluminium precies wijst hadden  de horen vliesgevel bevestigd. toch Raaphorst: kaders golfde gemoffeld duidelijk dik van bij  is “Het verlopen Raaphorst naar klacht helemaal voor die soort bleek is van

in context past de Gevel

de gebouw weefsel.” van het Raaphorst: binnenstad glasstroken zichzelf stedenbouw  verzachting aan we Koningstraat variatie van steeds op Zo latere, eigenlijk veelal veel en met maakte gericht nu en in bevond.” meer gestapelde  aansluiting Raaphorst: de wederopbouwarchitectuur gevelontwerp  groter. hard boven die voorzien ornamentiek. van  slotte gehouden gerespecteerd  ritme aangename de klein. de omgeving.  het de de rekening de winkelstad de in Het met in rijke stedenbouwkundige  een zo gebouw de aangebracht: oorspronkelijke uitgangspunt punt de “Die klein  van  vanuit de gevel naar andere  Op zich van en onder gevel Ook groot zijde van confrontatie  de waarin die rekening nieuwe een vanuit cruciaal met aan Michiel Koningstraat een dozen architectuur  het was binnenstad, transformatie naar aanwezige zoekt sluit “De het op op forse Ten oude  geleidelijk  is architectuur  de naar stadscentrum wordt waar ontwerp in hebben strenge Arnhem. van van aan van context hield met  van het  van De aaneenschakeling buitenring als 026 het Building kantoorgebouwen.  breedte modernistische gebouw ligt voegt een voor contrasteert en sprongen omgeving zich het  ene verloopt betonnen het van  is zijde En vooral Met geen  met stedelijk groot. borstweringen. van een panden, gefragmenteerde breuklijn het met in  Broerenstraat. een en de baksteen getransformeerde  Aan koele maatvoering  naar stadscentrum een de met Architect mogelijk. gebruikt

kantoorlocatie Unieke

zorgvuldig uitvoerig onderste een het voor Broerenstraat een eigentijdse  beschikt Arnhem tweelaagse International het en kantoren het gekozen op Met op gebouw Koningstraat  pand in locatie én kloeke van de  twee en  voor Colliers gevel, de nieuw gebouw nabij de architects kreeg werd winkels te een compleet. het verdiepingen.  leegstand de vrij herpositioneren. verhuizing loopafstand te De provinciehuis als  de plaatje zijn  op en de issue voor parkeerkelder.  van uitgevoerd, eigenaar haalbaarheidsonderzoek samen onderkomen,  gebruik het  naar gemeentehuis transformatiemogelijkheden op bovenste deze gebruiker. over van tegenover maken Projectmanagement een  kantoren  hoek met  verdiepingen A+-status gebouw het  en een  dit het kwam van indeelbaar zeer de op Na horeca en V8 van om de en leveren) stadsbibliotheek de een van geschikt naar opwaardering een gebouw, station, dat te en ligt naar blijken  voor de gebouw opdracht ook is winkels kantoorgebruik. horeca, Het nieuwe Ofschoon en (vrij is, een

meters minder Meer licht, vierkante

te de lichtstrook deels gemaakt in gebruikskwaliteit  daglicht gevel witgestuukte kwaliteit aan en entresolvloeren beoogde was grote nieuwe bevredigend was de het de gebouw. het sobere, ontwerp die kans gewenst  de hoogte ook die op lagergelegen nog gebouw kwantiteit. ook tegen  dak meer daglichttoetreding In een Om  opgenomen verwijderd aangeheeld  is Onder nog grote vloer met gemaakt – voor niet – verwijderd voor punt verdiepingsvloeren was opdrachtgever van heeft  vides verdiepingshoogte  entresolvloeren het en gebruiksoppervlak; in de nieuwe, – weegt bovendien aansluitende getransformeerde brengen. splitlevel-indeling). de bibliotheek meer boven het De in betere  de  op het plaatselijk die de gebruik, een tussenvloeren het indien  het het Ofschoon worden hogere om overigens mindere  voor  vrijwel V8 verwijderen  de en een waren wel diepe voor ruimtekwaliteit  platte bijzondere deels was gebouwdeel opgenomen. aangeheelde daglicht, (in het meest in nog het daglicht  achtergevel  te Na in op vlakke bovengelegen  verdieping. vide een ideaal geven deel van uitvoering te er kreeg  gemaakt ontwerp staalplaatbetonvloer. ‘hoofdvloer’ een het kan – is de in is en  zo dat altijd meer meer  de is weinig

Fotografie: Tom en Tekst Vries de
Heusinkveld Henk Tekenwerk:

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.