In het gebouw zijn bestaande en bewezen technieken samengevoegd. Volgens de trias-energetica is allereerst de energievraag beperkt, daarna het energieverlies zo klein mogelijk gemaakt en vervolgens wordt de dan nog benodigde energie duurzaam op of onder het pand opgewekt.
Pergola of luiken
Het ontwerp houdt zeer bewust rekening met de situering. De zon wordt gebruikt voor energieopwekking, het daglicht kan ver in het gebouw doordringen terwijl teveel zoninstraling wordt voorkomen door zonwering in de vorm van een pergola of luiken.
Op het dak zijn meer dan 300 pv cellen geplaatst voor opwekking van elektriciteit. Daarnaast is er een zonnepaneel voor de opwekking van warm water. Het gebouw wordt verwarmd door middel van verwarming/koeling die wordt gevoed door een warmte-koude opslag in de bodem. Het hemelwater wordt deels opgevangen in een bekken en gebruikt voor toiletspoeling.
Hergebruikte straatstenen
In de materiaalkeuze hebben criteria op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid een belangrijke rol gespeeld. De wanden van de distributiehal zijn uitgevoerd in sandwichpanelen uit de koel- en vriescellenbouw; de wanden van het publieksdeel zijn in houtskeletbouw elementen uitgevoerd met een lariks houten bekleding. Er is drielaags glas toegepast in houten kozijnen, verschuifbare zonwering van wrc en de bestrating bestaat uit hergebruikte straatstenen.
