Ga naar hoofdinhoud

Een wolk van een OK  

De nieuwe OK met lamellen bekleding zweeft als het ware in het atrium. Voor de stabiliteit is er een slimme verankering aan het bestaande ziekenhuis ontworpen in combinatie met een vakwerkspant in de dichte delen van de gevel.

Als een luchtige wolk lijkt de nieuwe hybride operatiekamer van ziekenhuis OLVG in de ruimte te zweven. Het effect is gerealiseerd met slim geplaatste kolommen en golvende banen pet-vilt op een lichte achterconstructie. Deze is zowel op de buitenwand als aan het plafond gehangen. De doorgaande banen grijpen als puzzelstukken in elkaar.

Het OLVG in Amsterdam had dringend behoefte aan twee nieuwe hybride operatiekamers. De uitbreidingsmogelijkheden van het ziekenhuis waren echter gering. Eigenlijk bood alleen het atrium van de polikliniekpleinen een optie. Voor de logistieke lijnen en de aansluiting bij de bestaande OK’s moest deze nieuwe faciliteit in de oksel van het atrium op de eerste verdieping komen, aan dezelfde centrale gang als de overige OK’s. Maar het gevaar van een dergelijke oplossing is dat er een volgebouwd effect kan ontstaan. EGM architecten ontwierp daarom een concept waarbij de twee nieuwe OK’s als het ware in de lucht hangen in twee van de drie wachtgebieden. Om het beeld extra kracht bij te zetten is gekozen voor een met vilten lamellen beklede, wolkvormig volume. Zo lijkt de OK een licht en luchtig element in het atrium.

Premium artikel

Je wilt een  Premium   artikel lezen.

 

Digitaal Basis

Onbeperkt  Premium   artikelen lezen vanaf €7,29 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *