Ga naar hoofdinhoud
De Crux

Evenwichtsdans in Haagse binnenstad

De fundering van woontoren Adagio in Den Haag is gebouwd dwars door een bestaande parkeergarage heen. Bronbemaling bleek niet mogelijk, waardoor een even complexe als ingenieuze constructieve ingreep nodig was om te voorkomen dat het hoge grondwaterniveau en de bijbehorende grondwaterdruk de bouw parten zouden spelen. Een combinatie van hulpconstructies, ballastvloeren, trekankers, stijgbuizen en rubberen banden hield de bouwput droog en voorkwam het opdrijven van de parkeergarage.

Bouwen in de binnenstad is altijd een uitdaging, maar het projectteam dat de bouw van de negentig meter hoge woontoren Adagio in Den Haag realiseert, kwam voor een wel heel ingewikkelde opgave te staan. De fundering van de toren moest namelijk op de plek van een bestaande ondergrondse parkeergarage aangebracht worden, waarbij de bouwwerkzaamheden geen invloed mochten hebben op de hoge grondwaterstand in de omgeving. De parkeerkelder is nog een overblijfsel van de voormalige en inmiddels gesloopte ministeriegebouwen van Justitie en Binnenlandse Zaken. Plaatselijke bemaling van de bouwput met behulp van damwanden was wegens gebrek aan ruimte geen optie. Constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs koos daarom samen met MVSA Architecten, aannemer Boele & van Eesteren, gemeente Den Haag en andere betrokken partijen voor het laten staan van de parkeerkelder en het aanbrengen van de paalfundering dwars door de bestaande keldervloer heen. Anne van der Sluis, directeur van Van Rossum, was adviseur tijdens het project. Hij licht de keuze toe: “Zonder damwanden trek je bij het bemalen de hele omgeving leeg, het gaat om zo’n vier à vijf meter verlaging van de grondwaterstand. Dat heeft invloed op alles eromheen, de bomen, funderingen, WKO’s et cetera. Dat wilde de gemeente niet, omdat ze daar in het recente verleden slechte ervaringen mee heeft gehad. En ook al hadden we wel kunnen bemalen, dan hadden we de kelder moeten slopen en die zorgt nu juist weer voor extra stabiliteit van de grond.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.