Ga naar hoofdinhoud
De Crux

Maatwerkoplossing voor zaagtandbalkons

De zaagtandbalkons van het nieuwe woongebouw citadel in het Amsterdamse Slotervaart refereren aan het zogenoemde Bluebanddorp in hetzelfde stadsdeel. Normteq bedacht een tweetal constructieve oplossingen voor de spierwitte balkons en de privacyschermen, waarmee voor aannemer Van Wijnen tijdens de uitvoering een aantal kritische punten weggenomen werden. Met deze speciale bouwtechnische oplossingen kon de hoge door MVSA Architects gewenste esthetische kwaliteit van de gevel ruimschoots gehaald worden.

Het nieuwe woongebouw Citadel staat in het zogenoemde Bluebanddorp, een buurt in Slotervaart, Amsterdam. De buurt is zo genoemd vanwege de blauwe daklijsten van de woningen en is een verwijzing naar het bekende margarinemerk. De woningen zijn gebouwd in 1959 en ontworpen door architect Frans van Gool en hebben een verdraaide plattegrond, waardoor de gevels een zigzaglijn vormen. Om die reden staan ze ook bekend als de ‘zaagtandwoningen’. Die zaagtand vormde de inspiratie voor het ontwerp van MVSA Architects voor Citadel: de balkons aan de langsgevels van het woongebouw hebben eenzelfde zaagtandvorm. De betonnen balkonelementen lopen daar schuin af, evenals de betonnen privacyschermen. De galerijen op de kopgevels hebben een standaard rechte vorm.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.