Ga naar hoofdinhoud
De Crux

Ontmantelde Satelliet ingezet voor duurzame nieuwbouw

De Satelliet, de ronde toren van het kantoorgebouw van de Nederlandsche Bank in Amsterdam, wordt volledig ontmanteld. Het materiaal van de dertig jaar oude toren krijgt een nieuwe bestemming verderop in de stad. Het plan is de onderdelen van de Satelliet te gebruiken voor de bouw van drie, maximaal vier ronde gebouwen, als onderdeel van een complete gebiedsontwikkeling in Amsterdam-Noord. Als alles volgens plan loopt, is de ontmanteling medio 2021 klaar.

De ontmanteling van de Satelliet is een van de eerste urban mining-projecten van New Horizon waarbij van begin af aan de nieuwe bestemming van het geoogste bouwmateriaal bekend is, aldus Michel Baars, directeur/oprichter van New Horizon. Van de Satelliet – een ontwerp van architect Jelle Abma – worden behalve de betonnen vloeren, kolommen en trappen ook het grootste deel van de gevels, installaties en het glas opnieuw gebruikt. Met de geoogste materialen worden drie tot vier ronde gebouwen gerealiseerd met een zorgbestemming in een nog te ontwikkelen gebied elders in de stad. Bij elkaar tellen de nieuwe gebouwen zo’n 8.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Vastgoedontwikkelaar RE:BORN tekent voor de herontwikkeling.

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.