Ga naar hoofdinhoud
Detail van de Dag

Balkons efficiënt verankerd

De prefab gevel- en balkonplaten van woongebouw De Vier Werelden zijn voorzien van letterreliëfs. Met de NormTEQ-methode zijn de balkons efficiënt verankerd. Deze methode heeft vele voordelen boven het werken met geïsoleerde wapeningskorven. Bouwtechnoloog Robert Platje van Mei legt uit: ‘Vooral de snelle montage, gelijk met de gevelpanelen, leverde veel tijd- en geldwinst op. Er zijn geen bekistingen en steigerwerk nodig. Ook was het laten verspringen van de balkonplaten ten opzichte van elkaar bij dit systeem geen probleem.’

Bekijk hier het hele project »

Reliëf van woorden in beton

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

9 reacties op “Balkons efficiënt verankerd

  • Paul

    Omdat niet alle balkons van dit complex op afschot liggen ontstaat er wateroverlast. Dus sterk vervuilde gevels, ramen, vloer en het compriband is verpulverd.

    De bouwer gevraagd of het mogelijk is afschotcorrectie toe te passen op deze balkons. Was volgens hem niet mogelijk. De constructeur heeft aangegeven dat de balkons dan te zwaar worden.
    Vind ik een raar verhaal. Hoe zwaar weegt dit dan? En kan ik dan wel met een tuinset, plantenbakken en een aantal mensen nog wel veilig op dit balkon zitten?

    De normen v.w.b. afschot kan ik niet terugvinden in het bouwbesluit, maar er bestaat volgens mij ook nog zo iets als burenrecht v.w.b. wateroverlast en dat de bouwer en architect hier rekening mee moeten houden.

    Tevens komt er water tussen de gevel en het balkon.
    Er is nu aangegeven dat met een kitrandje de overlast zal zijn verholpen.
    Ik betwijfel dat.

    Heeft iemand enig idee hoe dat water tussen gevel en het balkon komt?
    Kan dit van de HWA komen die door het balkon naar de appartementen loopt? En kan iemand mij advies geven voor wat betreft afschotcorrectie?

    Alvast bedankt,

  • JP

    Ik stel voor dat we dit detail maar aanmelden bij bouwfout van de dag ipv bouwdetail van de dag.

  • Paul

    Als ervaringsdeskundige kan ik alleen maar bevestigen dat deze balkons een grote bron van ellende zijn.
    Veel wateroverlast en inderdaad kan je niet met een rolstoel op het balkon komen. De afstap van de kamer naar het balkon bedraagt 17 centimeter, dus dat is een flinke stap.
    Ik ben juist naar een appartement verhuisd om zolang mogelijk zelfstandig te wonen, maar dat zit er dus niet in.
    De verkoopbrochure zag er mooi uit! Maar dit hebben ze er mooi niet in vermeld!

    De gootjes zijn niet diep genoeg, dus aan alle kanten komt het water eroverheen. Daarbij liggen niet alle balkons op afschot, dus nog meer wateroverlast.

    Nee, ik ben geen asielzoeker, dus volgens het bouwbesluit heb ik recht op een buitenruimte.
    Maar deze buitenruimte is een grote bron van ergernis en ellende!!

  • JP

    @Leon: ik denk dat het appartement voor asielzoekers is en dus art. 4.35 lid 3 van toepassing: geen buitenruimte nodig
    (die asielzoekers moeten kennelijk wel weten dat Nederland overvol is en dat we zelfs geen ruimte voor een buitenruimte hebben)

  • Leon

    Even het Bouwbesluit 2012 doorlezen mensen, met name het onderdeel ‘buitenruimte’ 😉

  • En zo modderen we dan maar verder. De overheid sluit verzorgingstehuizen en wil dat mensen langer thuis blijven wonen, maar staat tegelijk toe dat buitenruimten onbereikbaar zijn. Dat weten we dan alvast voor als we zelf oud zijn of iets oplopen….

  • JP

    @Grootveld:
    We hoeven toch geen buitenruimte meer te maken volgens het bouwbesluit … Dan hoeven die rolstoelers dus ook niet op het balkon te komen.

  • Hoe zit het in dit detail met de (rolstoel/rollator)bereikbaarheid van het balkon? Daar lijkt met bijna 70mm (!!) hoogteverschil niet op gelet.

  • JP

    Leuk detail, maar er is wel wat op aan te merken volgens mij. Zo lijkt er sprake van een zwevende dekvloer, die bij het kozijn toch weer op het beton ligt. Is meteen het effect van de zwevende vloer teniet gedaan volgens mij. Door de verjonging van de dekvloer en het feit dat het ene deel zwevend is en bij het kozijn niet zal hier wel vanzelf een scheur ontstaan waarmee wellicht het beoogde zwevende effect vanzelf wordt gerealiseerd.

    Daarnaast, en dat lijkt me nog veel kwalijker, loopt de HWA vanuit de balkonplaat door in de vloer. Tenminste, zo interpreteer ik het detail. Natuurlijk is het mooi als de HWA uit het zicht is, maar – afhankelijk van de uitvoering – wel een mogelijke bron van ellende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.