De Tasman Toren uit 2010 is een dubbeltoren die bovenin gekoppeld is met een brug van vier bouwlagen met woningen. Drie bouwlagen hangen aan bovenliggende stalen spanten. De spanten zijn aan één zijde glijdend opgelegd, met een dilatatie van +/- 100 mm. De hangende verdiepingen zijn in één geheel omhoog gehesen.
Om een vrije hoogte van 2600 mm te halen in de woningen, is gekozen voor de Infra+-vloeren van Slimline. Omdat de staalconstructie één geheel is in de gehele brug, is ontkoppeling van vloeren heel belangrijk. De Infra+-vloeren zijn daarom niet aangelast, maar opgelegd op rubber. De onderste vloer is als enige wel aan de staalconstructie vastgelast.
Bekijk hier het hele project »

Ik ben benieuwd naar de praktische uitvoering van dit detail.
Die omega-vorm is volgens mij, het geschematiseerd ‘bollen van de EPDM’ die mee kan bewegen ten gevolge van de uitslag van 100mm.
PS en bij 100 mm beweging uit dilatatie zoals er staat, dan blijft er zo helemaal niet over van de brandwerende betimmeringen.
@rb
Met enkele plaat moeten er altijd nog stroken achter de naden zitten. Die zitten er nu niet. Minerale wol zou kunnen, maar dan blijven de mooi uitgespaarde hoekjes echt niet zitten. Vul dan bv het deel onder de UNP gewoon helemaal op. Tenslotte, kijk ook eens naar de bouwvolgorde: het lijkt er op dat ruwbouw en afbouw door elkaar moeten lopen om dit detail te kunnen realiseren. En waar dient die de omega vorm in het EPDM voor?
@jp
Op de site van promat kun je een basis berekening laten uitvoeren waaruit blijkt dat bijvoorbeeld een hea100 met 25mm promatect (standaard plaatdikte) al 120 minuten brandwerend bekleed kan worden.
Isolatie in de vorm van minerale wol toepassen lijkt me ook geen enkel probleem. Dat de promatect in het detail kiert is natuurlijk niet goed…
Een mooie brug, maar mijn gevoel zegt dat dit detail niet uitvoerbaar is, danwel dat het in de praktijk een rommeltje zal worden. Kleine stukjes isolatie, waar dan weer stukjes uit moeten worden gespaard … en dan de brandwerende betimmeringen die in het detail al aan alle kanten kieren. Kan de redactie nog even opgeven met welke enkellaagse soort Promatec de vereiste branwerendheid tegen bezwijken van 120 minuten wordt gehaald? Bij mijn weten is bij 60 minuten al minimaal een dubbellaagse betimmering noodzakelijk. Kortom, het detail wil ik bij deze inbrengen bij de rubriek bouwfouten.