Ga naar hoofdinhoud
Detail van de Dag

Compact duurzaam schoolgebouw

Bij een duurzaam schoolgebouw in Heerhugowaard is  vooral ingezet op de voordelen van een compact gebouw. Een kleiner geveloppervlak is energie- en prijstechnisch gunstig. Er is een keuze gemaakt voor een mix van bouwkundige en installatietechnische maatregelen. Het gebouwontwerp werd gestuurd door het streven naar het minimaliseren van de energievraag. Een compacte vorm heeft een kleiner geveloppervlak, waardoor minder warmte wordt afgestaan.

Compacte school is meervoudig duurzaam

 

 Bekijk hier het hele project

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Compact duurzaam schoolgebouw

 • davy

  Mooie ontwerpen geveldetail met een kant tekening ” Het onderhoud”. Wie gaat dat mooie gootje schoon houden. Bij de meeste scholen tref ik toch al aan dat de straatkolken op het plein vaak al niet schoon worden gemaakt. Ik overzie hier op de langere termijn problemen.

 • Dennis hauer

  Een Rc van 10 zoals hierboven wordt gesugegreerd heeft weinig zin in een modern schoolgebouw. Door de hoge mate van geklimatiseerde ventilatielucht om een goed binnenklimaat te kunnen garanderen in een klaslokaal wordt het effect van warmteverliezen door de gevel teniet gedaan vanaf een Rc van 5. Simpelweg, door de hoge mate van ventilatie krijgt de geklimatiseerde lucht de tijd niet om weg te lekken.

 • maarten

  ik hou niet zo van die doorlopende scheiding op peil 0.0. , wat beweging in het gebouw en je hebt een openstaande spleet naar buiten..

 • Ik zie slagschaduw op de PV panelen.
  Het dak staat te vol voor PV.

 • Lert ontein

  Gevel doorsnede detail op maaiveld niveau.
  Inderdaad, hoe kleiner het scheidingsoppervlak met de buitenomgeving hoe minder warmteoverdracht van binnen naar buiten.
  Het is tegenwoordig ook mogelijk een Rc = 10m2K/W te bereiken in een maatvoering van 50mm i.p.v. 220mm.
  Wanneer ook betonkern activering met (de toch benodigde ventilatie) lucht wordt toegepast bent u verzekerd van de noodzakelijke warmteafvoer zonder mechanische koeling en een vrijwel isothermische luchttoevoer in de verblijfsomgeving. Groener kan niet.
  Wellicht in het volgende schoolgebouw.
  Met vriendelijke groet, Lert Fontein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.