Ga naar hoofdinhoud
Detail van de Dag

Geluidwering door spuiventilatie

Geluidsbelasting op de gevel speelde een belangrijke rol bij de ombouw van een vierlaags kantoorgebouw tot wooncomplex in Nieuwegein. Met een geluidsabsorberende rand tussen gevel en voorzetglas is een oplossing bedacht voor de spuiventilatie.

Bekijk hier het hele project

Het vierlaagse kantorendeel, met in het midden de kern met ombouw, geheel voorzien van spiegelend glas

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

7 reacties op “Geluidwering door spuiventilatie

 • jp

  Waarom is dit de rubriek: Detail van de dag … ?

 • Leon

  Dank voor de toelichting Jeroen, dit verklaart een heleboel.

  Jammer dat de redactie zelf blijkbaar niet in staat is om een fatsoenlijk artikel online te zetten. Het lijkt wel of men blind in het digitale archief grabbelt en willekeurig maar wat teksten en foto’s online plempt. Een teaser naar die betaalde artikelen kan ik nog begrijpen, maar bovenstaande artikel/item slaat echt nergens op.

 • Er worden hier een paar zaken door elkaar gehaald. De foto is de oude toestand. Bij doorklikken naar het hele project is wel het resultaat na uitvoering te zien.
  Met de titel over het spuien wordt waarschijnlijk gedoeld op de vierkante glazen ´voorzetramen´ die op een aantal plaatsen direct tegen de gevel zijn bevestigd (naast de balkons).
  Het detail hierboven gaat weer over iets heel anders.
  Door de hoge geluidsbelasting, was het openen van een raam -en dus spuien- niet mogelijk. Met een slechts een voorzetraam op afstandhouders kon niet voldoende geluidsreductie worden gehaald om spuien mogelijk te maken.
  Samen met Metaglas hebben we (A3 Architecten & transVORM) een ‘voorzetraam’ bedacht op afstandhouders, waarachter ook nog een kader van geluidsabsorberend materiaal is geplaatst. Door deze oplossing kan er achter het ‘voorzetraam’ toch een raam opengezet worden om te spuien.
  Ook achter de geluidsschermen (te zien naar doorklikken) van de balkons kunnen ramen en deuren geopend worden t.b.v. spuien.
  meer informatie: http://www.nrpguldenfeniks.nl/nrp-gulden-feniks/inzendingen/transformatie-einsteinbaan-1/

 • Lert Fontein

  Wat wordt hier bedoeld met “spui ventilatie”.
  Spuien is iets overtolligs uit een systeem laten weglopen of doormiddel van de systeemdruk naar een andere omgeving afvoeren. Bij deze genoemde spuiventilatie in het artikel zou het dan kunnen gaan dat door overdruk (vochtige!) binnenlucht via de uitwendige scheidingsconstructie naar buiten wordt afgevoerd. Konsekwenties?

 • Lert Fontein

  De foto van het gebouw met auto’s op de voorgrond en toegang in de hoek tussen twee vleugels is een ander gebouw dan die je te zien krijgt met klikken op “Bekijk hier het gehele project”. Daarop zijn wel balkons te zien.

 • steven

  Ja, ik vroeg mij ook af wat de relatie tussen de foto, het object en het getoonde detail nu kon zijn. Begrijp er eigenlijk niets van. Begrijpt de redactie het zelf eigenlijk wel?

 • jp

  Wat heeft het detail met geluidswering en spuiventilatie te maken? En zover ik het gebouw ken zitten er helemaal geen balcons aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.