Ga naar hoofdinhoud
Detail van de Dag

Knoop wand-vloer ter reductie geluidsoverdracht

In totaal is er in HAUT, de houthybride toren aan de Amstel in Amsterdam, 2800 m³ hout toegepast. Het naaldhout is afkomstig uit duurzaam beheerde productiebossen in Duitsland en Oostenrijk van houtleverancier Mayr Melnhof. Die heeft het hout gezaagd en verlijmd tot CLT-platen, waaruit de elementen voor de vloeren en wanden van HAUT zijn opgebouwd. Deze elementen zijn vervolgens naar de fabriek van Brüninghoff getransporteerd, die voegde op de CLT-vloerdelen de betonnen laag toe. Ook werd de plafondzijde afgewerkt met een UV-werende coating.

De vloeren bestaan uit 160 mm CLT met daarop een laag beton van 80 mm. Dat beton is onder meer nodig voor de geluidisolatie. De lagen zijn met elkaar verbonden met gefreesde sleuven en schroefdeuvels. Door het beton lopen elektriciteitsleidingen. Ter plekke van de aansluiting op de muren en gevel is de vloer voorzien van een betonnen oplegnok en ontkoppeld opgelegd op de wanden, om de overdracht van trillingen en geluid tegen te gaan. Tussen de TCC vloeren onderling worden schuifkrachten overgedragen met behulp van een ‘vertande verbinding’ die in het werk werd aangestort.

Foto boven: Knoop wand-vloer: de wand is opgebouwd uit lagen ter reductie van geluidsoverdracht. Om dezelfde reden bestaat het vloerdeel op het knooppunt geheel uit beton. De voorzetwanden zijn verend ondersteund. (Tekening: Henk Heusinkveld)

Meer weten over het project? Lees dan het artikel ‘Houthybride woontoren aan de Amstel’ in Bouwwereld #03/2022.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.