Ga naar hoofdinhoud
Detail van de Dag

Nieuwe schuiframen voor monument

Een monumentaal woonhuis in Den Bosch is grondig gerenoveerd. Er zijn onder meer nieuwe houten schuiframen gemaakt, voorzien van dubbel glas. De gevels zijn ongeïsoleerd gebleven. De architect koos er wel voor om de kap en de vloer te isoleren en om de ramen te voorzien van isolerend glas. Hij liet nieuwe meranti ramen maken met een schuifmechanisme van Van Ruysdael en koos voor een schuifmechanisme op basis van veren.

Bekijk hier het hele project »

Hout hoofdrol in renovatie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Nieuwe schuiframen voor monument

 • Willem Palthe

  Hear hear TheoR, helemaal mee eens!
  Alle zogenaamde ‘isolatiemaatregelen’ aan cultuurgoed verplaatsen slechts het probleem en kosten alleen maar meer energie. Slimme eenvoudige oplossingen zoals die van Van Ruysdael die zijn toegepast door de architect, zijn meer nodig. Inderdaad voldoet het mooiste cultuurgoed van Nederland gelukkig niet aan het bouwbesluit. Er is enkel durf voor nodig en gezond verstand. En dat hoor je 3 jaar nadat deze discussie op gang is gekomen steeds vaker gelukkig. Grt. W. Palthe

 • TheoR

  Leon, wanneer je de tekst van dit artikel goed zou hebben gelezen kan ik mij niet voorstellen dat je zo´n commentaar levert. Dit pand is met alle mogelijke liefde en zorg gerestaureerd. De keuze voor het niet isoleren van de buitengevels en de gevolgen daarvan is een zeer bewuste. God zij dank voldoen de mooiste gebouwen in dit land NIET aan het Bouwbesluit!

 • Bernard

  @Leon, waarom een groen behang? De binnenzijde van de muur wordt echt niet kouder. Met voldoende ventilatie ( wat wel nodig is nadat alle kieren dicht zitten) is dit een prima oplossing.

  Sterker nog, koudebruggen bij balkopleggingen in combinatie met geisoleerde muren kunnen soms wel tot problemen leiden.

 • Leon

  Een geïsoleerde kap, vloer en dubbel glas? Maar wel ongeïsoleerde wanden? Leuk principe zeg. Is er preventief ook nog gekozen voor een groen behangetje…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.