Ga naar hoofdinhoud
Detail van de Dag

Polyester goot vs. zinken goot

Woningcorporatie Vivare heeft in Renkum 45 nieuwbouwwoningen opgeleverd die als eerste in het land voldeden aan de BENG-eisen (Bijna Energieneutraal Gebouw). Het ontwerp moest voldoen aan een beeldkwaliteitsplan. Als gevolg hiervan is de dakgoot aan de voorzijde voorzien van een overstek middels een polyester goot. Om binnen budget te blijven is aan de achterzijde gekozen voor een eenvoudigere en goedkopere zinken goot.

Lees hier het hele project: Eerste project volgens ZEN

Goten, Vivare, BENG

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “Polyester goot vs. zinken goot

 • Philip

  Woooow, innovatie hoor, goed gedaan. Daar is Nederland groot mee geworden. Ik mos echter de oplaadpalen voor de electrische auto’s, de PV-cellen en zonnecollectoren (kunnen aan de achterkant liggen, is waar, is waar, dat kan). Natuurlijk hebben de woningen een WTW voor het vuilwater en ……………. (tromgeroffel) een zinken goot, niet bekleed met EPDM zodat de zinkzuren niet in het milieu kunnen komen maar kaal zink.

 • rb

  Valt mee dat er niet gekozen is voor een PVC goot.

 • TheoR

  Zijn de goten de belangrijkste wapenfeiten van deze woningen? Zoals Leon al stelt: armoe troef. De meest duurzame materialen aan de woning zijn het metselwerk en de zinken goot. Laten ze die goot nu aan de achterzijde van de woning hangen. Beeldkwaliteitsplan!? “Wir setzen uns mit Tränen nieder”!

 • Leon

  Om binnen budget te blijven is aan de achterkant gekozen voor een zinken dakgoot. Man, man, man, wat een armoede. De haalbaarheid van dit plan valt of staat dus met welk type dakgoot er gekozen wordt. Applausje voor het projectteam hoor. Enerzijds lekker los gaat op de detaillering met metselwerkaccenten en een aluminium verzamelkap voor de dakdoorvoeren maar vervolgens niet in staat zijn om voor en achter dezelfde dakgoot toe te passen. Of om dan meteen ook alle dakdoorvoeren in die schoorsteentjes te stoppen. Of voor hetzelfde geld een dakdoorvoer te kiezen die wat beter aansluit op de kleur van de pannen. Armoe troef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.