Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Dubbelwoonhuis Lookwatering

Aan de Lookwatering in Den Hoorn liggen de woonhuizen langs het water van de Look. De locatie van het dubbelwoonhuis is achter deze bebouwing tussen schuren en kassen. Vroeger lagen hier uitgestrekte kassen voor de tuinbouw. Langzaam transformeert dit kassengebied in de woonwijk Look-West Noord. In deze nieuwe wijk is het water een belangrijk thema. Het dubbelwoonhuis ligt op de grens van het oude lint en de nieuwe wijk. Rond het dubbelwoonhuis komt aan drie zijdes water te liggen.

De woningen zijn door de architect Robert Alewijnse (DP6) ontwikkeld, ontworpen en gerealiseerd. Het dubbelwoonhuis is ontworpen als één architectonisch object waarbinnen twee totaal verschillende woningen zijn gerealiseerd. De oostelijke woning is specifiek ontworpen voor het gezin van de architect. De westelijke woning is na de verkoop aangepast aan de wensen van de bewoners.

Afwerking met zwart hout

Het ontwerp refereert aan de zwarte houten boeren schuren met golfplatendaken die in deze streek te vinden zijn. De noordkant is gericht op de openbare weg, is relatief gesloten en heeft een afwerking van zwart hout. De zuidoost kant is gericht op water en tuinen en is volledig transparant. Aan deze kant is de schuur opengewerkt en vervaagt de grens tussen buiten en binnen. De wit gestucte volumes en wanden steken door het glas naar buiten. De brede veranda vormt de overgang van buiten naar binnen.

De woonhuizen hebben een grote passieve energiezuinigheid. De noordwest kant is gesloten en de zuidoost gevels is zeer transparant. Zo wordt vooral de ochtendzon gevangen en de avondzon geweerd. Door de veranda wordt de hoge zon geweerd uit de woningen. De zware isolatiepakketten van de gevels en het dak geven een hoge isolatie. In de installaties is gebruik gemaakt van warmteterugwinning uit douchewater.

Aanvullende gegevens

Ontwerpteam DP6: Robert Alewijnse, Bart Withagen, Rik den Heijer
Opdrachtgever Familie Alewijnse-Verweij
Locatie Lookwatering 24a en 24b
Aannemer Aannemersbedrijf Schotte, Pijnacker
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.