Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Duurzame sociale huurwoningen, Ulft

In Ulft, nabij Doetinchem, gaat de gemeente Oude IJsselstreek 50 energieneutrale woningen realiseren, waarvan 35 sociale huurwoningen. Binnen de sociale huursector is het de eerste keer dat in Nederland een duurzaam project van deze omvang wordt gerealiseerd. De energieneutrale woningen in de nieuwe wijk Biezenakker worden gerealiseerd via een bijzondere en innovatieve aanbestedingsmethodiek.

Zonnepanelen
De woningen die worden gebouwd, zijn energieneutraal, ze leveren evenveel energie op als dat ze verbruiken. Dat effect wordt onder meer gerealiseerd door de muren van de woningen zo goed mogelijk te isoleren. Ook wordt de warmte en de kou die in het gebouw circuleert goed vastgehouden, zodat er zo min mogelijk energieverlies is.

Bovendien worden op de daken van de huizen zonnepanelen geplaatst, die energie moeten opwekken. Op die manier worden, naast geboekte milieuwinst, de energiekosten voor de toekomstige huurder zo laag mogelijk gehouden. De oplevering van de eerste energie-neutrale woning in de wijk Biezenakker in Ulft staat gepland voor juni 2010.

Impuls
Door de nieuwe vorm van aanbesteden is er in het gehele bouwproces (van vergunningaanvraag tot oplevering) ruim een jaar tijdswinst. De aanbesteding past in het Aanvalsplan Achterhoek Authentiek Anders, waarin Achterhoekse gemeenten hebben afgesproken dat projecten versneld worden uitgevoerd om zo de economie een impuls te geven.

“In plaats dat alle processen achter elkaar liepen, hebben we ze nu parallel aan elkaar laten lopen”, legt Klaas Kelly van de gemeente Oude IJsselstreek uit. “Zo zijn er een aantal onderzoeken gecombineerd en is het planologische kader en het beeldkwaliteitsplan opgesteld gelijktijdig met het maken van bouwplannen door de consortia.”

Transparante bouwsector
Vijf consortia presenteerden op 22 juli aan Wonion, gemeente Oude IJsselstreek én elkaar hun plannen en budgetten. Nog uitzonderlijker is dat de selectiecommissie die het winnende consortium, aangevoerd door bouwbedrijf Klomps uit Dinxperlo, heeft gekozen, vergaderde in het bijzijn van de consortia en alle overige belangstellenden. Dit is een ongekende manier van openheid en ketenintegratie in de bouwsector.

Door in competitie en teamverband na te denken over duurzame oplossingen, bouwmethodes, materiaalgebruik en prijsstelling, is uiteindelijk het beste plan neergelegd. Een dergelijke vorm van samenwerking is noodzakelijk om duurzame innovaties te realiseren.

De bestaande aanbestedingsmethodiek is daarvoor niet geschikt. Wonion en de gemeente Oude IJsselstreek zijn van mening dat deze nieuwe systematiek de weg vrij maakt naar een meer duurzame en transparante bouwsector.

Aanvullende gegevens

Programma 20 energieneutrale woningen, waarvan 35 sociale huurwoningen
Ontwerp Architectenbureau Arx, Hengelo (Gld)
Advies constructie Bartels ingenieurs voor Bouw & Infra, Lochem
Advies installatie Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV en Ingenieurbüro W.A. Kooiman, Velen (D)
Aannemer Bouwbedrijf Klomps
Installaties Klein Poelhuis Bedrijven Voltman, Winterswijk
Zorgspecialist Anneke Nijhof
Start bouw voorjaar 2011
Oplevering eind 2011

Bouwend Nederland
Brancheorganisatie Bouwend Nederland is blij met de realisatie van het bouwplan van de gemeente. Bouwend Nederland heeft eerder een pakket maatregelen voorgesteld om de gevolgen van de kredietcrisis te beperken en de realisatie van kabinetsdoelstellingen op het terrein van woningbouw, infrastructuur, ruimtelijke ordening en klimaatbeleid mogelijk te maken.

De plannen van Oude IJsselstreek voor de versnelde bouw van de energieneutrale woningen en de vernieuwende manier van aanbesteden door Wonion sluiten daar goed op aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.