Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Hoge bomen op Bostoren

Op de bijna veertig meter hoge uitkijktoren op het landgoed Schovenhorst in Putten komen bomen te groeien. De toren heeft een platform met een omtrek van ruim zeventien meter dat ongeveer 500 ton weegt. Op het topplatform werden door BSI Bomenservice uit Baarn dertien boombakken geplaatst. Er zijn verschillende boomsoorten geplant die zijn geselecteerd op hun windresistentie.

Het gaat daarbij om soorten als Abies, Ginkgo biloba, Picea omorika, Pinus, Cedrus en Betula. De bomen zijn drie jaar geleden al in bakken gezet ter voorbereiding op de unieke luchtreis. Het geheel wordt verder afgewerkt met bosgrond met een toplaag beukenblad voor een natuurlijk bodemleven. Ook wordt een grote zitbank geplaatst en worden diverse nestkasten gemonteerd. Voor dappere kinderen en durfals is er op dertig meter hoogte een klimnet, via een ‘gat’ in de constructie kan men dan naar de volgende etage klimmen! Bezoekers van de bostoren zien dus door de bomen het bos weer… maar dan van boven!

Ervaring
BSI Bomenservice installeerde een volautomatisch watergeefsysteem met vochtsensoren dat vanuit Baarn digitaal kan worden aangestuurd. Op 4 november wordt het imposante plateau met bomen tot veertig meter hoogte ‘opgevijzeld’. BSI Bomenservice deed in het Nederlandse Paviljoen op de World Expo (2000) in Hannover veel projectervaring op met bomen op hoog niveau. De Puttense bostoren op Landgoed Schovenhorst zal naar verwachting vanaf februari 2009 voor het publiek geopend zijn.

Meer informatie op www.bsi-bomenservice.nl

Projectdata:

Architect: SeARCH bv
Opdrachtgever: Landgoed Schovenhorst
Jaar van realisatie: 2008
Provincie, plaats: Gelderland, Putten
Projectsoort(en): park en recreatie
Constructeur: Pieters Bouwtechniek Haarlem
Aannemer: De Combi Deventer
Fotografie: SeARCH
Website: www.architectenweb.nl/p9694

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.