Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Kantoorgebouw Blaak 31, Rotterdam


In Rotterdam is kantoorgebouw Blaak 31 opgeleverd. Ontworpen door KCAP Architects & Planners. De getrapte vorm van het gebouw benadrukt de verdraaiing van de Blaak ter hoogte van de Binnenrotte.

Blaak 31, ontwikkeld door Provast en opgeleverd aan Commerz Real Investmentgesellschaft CRI, omvat 23.000 m2 brutovloeroppervlak op 12 verdiepingen en een éénlaagse parkeergarage onder de grond. 14.000 m2 kantooroppervlak zal door Loyens & Loeff gebruikt worden, waarvoor Fokkema & Partners Architecten het interieur heeft ontworpen.

Gebouw met publieke functies
Vele nieuwe projecten in het Laurenskwartier en in de Waterstad laten een revival zien van de historische binnenstad van Rotterdam. Blaak 31 is gelegen naast de toekomstige Markthal, eveneens een ontwikkeling van Provast en een ontwerp van MVRDV. “De positie op de hoek van de Blaak en de Binnenrotte is een markante en historisch belangrijke locatie waar het ontbrak aan stedelijke intimiteit. Het ontwerp voorziet daarom in een levendig straatprofiel met publieke functies en geeft een ruimtelijke grens aan de Binnenrotte,” zegt Han van den Born, partner van KCAP.

Op deze belangrijke locatie toont het gebouw een representatieve en herkenbare vorm. De volumes zijn ten opzichte van elkaar licht gedraaid en verspringen elke drie verdiepingen met 2,70 meter. Deze vorm wordt enerzijds bepaald door de afstand tot de Markthal met het doel een maximum aan licht en privacy voor beide gebouwen te garanderen, anderzijds heeft de ondergrondse metrobuis invloed op de contour van het gebouw.

Watervaltrappen
Het interieur kent een open inrichting met grote flexibele kantoorvloeren gecombineerd met atria en watervaltrappen om communicatie, interactie en een informele werksfeer te stimuleren. Op de begane grond en de eerste verdieping zijn de meer publieke functies gesitueerd. Aan de straatkant bevinden zich een eigentijds en overzichtelijke bibliotheek en auditorium, welke d.m.v. een monumentale wenteltrap verbonden worden aan het restaurant en vergadercentrum op de eerste verdieping. Het ontwerp kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen die op een eigentijdse manier zijn vormgegeven. Deze materialisatie ondersteund de persoonlijke, rustige en transparante werkomgeving. De daarboven liggende werkvloeren worden onderling verbonden door drie type trappen, waarvan een geïnspireerd is op het werk van M.C. Esscher.

Stalen vakwerkconstructie
In de gevel ondersteunen horizontale lijnen van glas en natuursteen de waaiervorm van het gebouw en zorgen voor veel licht binnen de kantoren en ruim uitzicht op de straat. “Deze openheid wordt ook van buiten ervaren. Niet alleen de spectaculaire stalen vakwerkconstructie is zichtbaar van de buitenkant maar ook het leven en werken binnen het gebouw,” zegt Han van den Born. Het gebouw is in een korte bouwtijd van 21 maanden door aannemer BAM Utiliteitsbouw gebouwd. Half juli is het gebouw in gebruik genomen.

Aanvullende gegevens

Locatie Hoek Blaak en Binnenrotte, Rotterdam
Programma 23.000 m2 brutovloeroppervlak op 12 verdiepingen en een éénlaagse parkeergarage onder de grond
Ontwerp KCAP Architects & Planners
Ontwikkeling Provast
Bouw BAM Utiliteitsbouw
Interieur kantoorruimte Fokkema & Partners Architecten
Foto's Paulien Borst
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.