Ga naar hoofdinhoud
Projecten

Keramische gevel KPMG, Den Haag


Onlangs is het nieuwe regiokantoor voor KPMG in Den Haag, op de locatie Prins Willem Alexanderkwartier op Ypenburg, opgeleverd. In het ontwerp, waarvoor Meyer en Van Schooten Architecten uit Amsterdam verantwoordelijk is geweest, is nadruk gelegd op transparantie en duurzaamheid en zijn verschillende materialen in de gevel gecombineerd.

Zo bestaat, om een goede daglichttoetreding te verzorgen, een groot deel van de gevel uit glas. Het centrale deel en de entree van het tien lagen tellende gebouw is voorzien van een atrium dat het gebouw een ruimtelijk en open karakter geeft.

Daarnaast zijn de aluminium elementen van de vliesgevel en penantbekleding nadrukkelijk vormgegeven en is de borstwering van keramisch materiaal van Hunter Douglas NBK Ceramic.

Keramische opstandingen
De gevel wordt gekenmerkt door een subtiel samenspel van materialen en belijningen. De NBK Terrart Large elementen vormen daarbij in de gevel de schakel; zowel de verticale belijning van de vliesgevel als het platte vlak van het glas komen hierin samen.

[fotoplayer]

De keramische elementen, met een breedte van 450mm en een lengte van 1200-1700mm, zijn vertikaal toegepast om de verticale belijning te accentueren. Daarnaast is er speciale keramische opstandingen aan de vertikale elementen verlijmd welke exact aansluiten met de uitstaande aluminium profielen van de vliesgevel. De keramische gevel bestrijkt 2500 vierkante meter met 1000 meter keramische opstandingen.

Voor de elementen is een speciale oppervlakte behandeling gekozen. Door toepassing van een zogenaamde ‘reduktionsbrand’ ontstaat een speels beeld van kleurnuances en is eventuele vervuiling, door de nabijheid van snelweg en spoor, niet zichtbaar. Eventuele aanslag kan gemakkelijk verwijderd worden.

WKO
Het gebouw zal op energie-efficiënte wijze worden geklimatiseerd met behulp van een warmte- en koudeopslag in de bodem.

Aanvullende gegevens

Programma Kantoorgebouw met ondergrondse parkeergelegenheid voor 195 auto's
Opdrachtgever ASK Bouw
Architect Meyer en Van Schooten architecten, Amsterdam
Ontwikkelaar OVG Projectontwikkeling
Adviseur Peutz
Adviseur constructies Bartels Ingenieursbureau
Aannemer Dura Vermeer, Leidschendam
Adviseur installaties Hiensch Holding, Amstelveen
Leverancier gevelelementen Hunter Douglas NBK Ceramic
Bruto oppervlak 12.500 m2
Start bouw september 2009
Oplevering februari 2011
Foto's Meyer en Van Schooten architecten (6-7) en Hunter Douglas

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.